چین نیز اکنون از روسیه خواستار مذاکرات صلح شده، اما این درخواست با استقبال چندان کرملین روبرو نشده است. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، مذاکرات احتمالی دیپلماتیک را به یک خواسته تقریبا غیرممکن منوط کرد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه معتقد است که مذاکرات صلح برای حل و فصل جنگ اوکراین تنها به عنوان بخشی از “نظم نوین جهانی” بدون “سرکردگی آمریکا” امکانپذیر است.
وی در سفر به ترکیه گفت که مذاکرات باید بر پایه در نظر گرفتن منافع روسیه صورت گیرد و افزود: «مسئله بر سر اصولی است که نظم نوین جهانی بر آن بنا خواهد شد.»
لاوروف در حال حاضر برای گفتوگو با همتای ترکیهای خود مولود چاووشاوغلو و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در آنکارا به سر میبرد.
اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه و ولادیمیر پوتین، همتای روسی او روابط نزدیکی با یکدیگر دارند. رؤسای جمهوریهای دو کشور به طور مرتب با هم تماس میگیرند و در سال گذشته، این دو نیز چهار بار ملاقات حضوری داشتهاند.
ترکیه که یک کشور عضو پیمان ناتو است، مدتهاست که تلاش میکند روسیه و اوکراین را برای آغاز گفتگوهای صلح متقاعد سازد. او امیدوار است از طریق تلاشهای دیپلماتیک توافق صادرات غلات را تقویت و تثبیت کند.
با این حال، ترکیه پس از اولین دور مذاکرات با لاوروف، از تشدید جنگ در فصل بهار ابراز نگرانی کرد. چاووشاوغلو در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای روس خود سرگئی لاوروف گفت که دولت ترکیه به تلاش برای پایان دادن به جنگ از طریق مذاکره ادامه خواهد داد.
لاوروف همچنین تهدید به خروج روسیه از توافقنامه غلات با اوکراین کرد. وی گفت: «اگر هیچ پیشرفتی در رفع موانع صادرات کود و غلات روسیه حاصل نشود، در آن صورت از خود میپرسیم، اصولا چه ضرورتی برای این توافقنامه وجود دارد.»
پسکوف: چین میانجیگر نیست
برخلاف اظهارات لاوروف، این توافقنامه به روسیه اجازه میدهد تا با وجود تحریمها، کود و مواد غذایی صادر کند. مسکو اما بارها شکایت کرده که به این توافق احترام گذاشته نمیشود.
روسیه در ماه مارس تنها با تمدید قرارداد غلات امضا شده توسط مسکو و کییف برای مدت ۶۰ روز به جای تمدید ۱۲۰ روزه قبلی موافقت کرد.
شی جینپینگ، رئیس جمهور چین و امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه روز گذشته خواستار گفتوگوهای صلح در اوکراین شدند.
مکرون روز پنجشنبه ۶ آوریل (۱۷ فروردین) پس از نشست سران دو کشور در پکن گفت: «هدف، از سرگیری گفتوگوها در سریعترین زمان ممکن برای صلح پایدار است.» شی جینپینگ در یک نشست مطبوعاتی مشترک تاکید کرد که سلاحهای هستهای “نمیتوانند به کار گرفته شوند”.
کرملین بلافاصله ایده میانجیگری چین در مناقشه اوکراین را رد کرد. دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت، اگرچه چین “بدون شک پتانسیل میانجیگری بسیار موثر و برجستهای دارد”، اما وضعیت اوکراین “پیچیده” است.
پسکوف افزود، “تاکنون هیچ چشماندازی برای راهحل سیاسی وجود ندارد” و مسکو در حال حاضر “هیچ گزینه دیگری جز ادامه عملیات ویژه نمیبیند”.
کرملین جنگ تهاجمی علیه اوکراین را “عملیات ویژه نظامی” مینامد.