سازمان ملل متحد سه شنبه شب اعلام کرد که نیلوفر حامدی، الهه محمدی و نرگس محمدی به خاطر «تعهد خود به حقیقت و حسابرسی» برنده مهمترین جایزه این سازمان در زمینه آزادی مطبوعات شدهاند.
اعطای جایزه «آزادی مطبوعات گییِرمو کانو» در مراسمی که یونسکو برگزار کرد اعلام شد.
توفیق جلاصی، سرپرست دفتر ارتباطات یونسکو – آژانس فرهنگی، علمی و آموزشی سازمان ملل – با اعلام برندگان گفت یونسکو امیدوار است این جایزه را «به زودی زمانی که شرایط فراهم شد (به طور حضوری) به این سه خبرنگار شجاع» اعطا کند.
او افزود یونسکو امیدوار است که این جایزه نه فقط تلاشهای حرفهای این سه روزنامهنگار زن را در معرض دید قرار دهد، بلکه باعث اقدام بینالمللی برای تضمین آزادی روزنامهنگاران، به خصوص زنان روزنامهنگار، برای بیان حقیقت رو در روی قدرت، مثل افشای فساد و نقض حقوق بشر شود.
زینب سلبی، رئیس هیات بینالمللی رسانههای حرفهای که این سه نفر را نامزد دریافت جایزه کرده بود، گفت: «این سه هزینه هنگفتی به خاطر تعهد خود به کار گزارشگری و انتشار حقیقت دادهاند. و برای همین ما متعهدیم از آنها تمجید کنیم و مطمئن شویم که صدای آنها تا زمانی که در امنیت و آزادی هستند در اطراف جهان شنیده شود.»
نیلوفر حامدی و الهه محمدی، خبرنگاران روزنامههای شرق و هممیهن که مدت کوتاهی پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، بازداشت شدند با اتهامات سنگین امنیتی روبرو هستند.
این دو روزنامهنگار درباره جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و همچنین مراسم خاکسپاری او گزارش تهیه کرده بودند.
مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه، یک هفته پیش در نشستی خبری گفت که پرونده آنها «به منظور صدور رأی قانونی به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب ارسال شده است.»
مسعود ستایشی اتهام نیلوفر حامدی و الهه محمدی را «همکاری با دولت متخاصم آمریکا، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام» عنوان کرد.
آقای ستایشی گفت: «از ۳۰ فروردین سال جاری، فرایند مطالعه پرونده انجام شده است و پیشبینی میکنیم ظرف یک ماه وقت رسیدگی تعیین و دادگاه شروع شود و وضعیت این دو نفر در دادگاه تهران تعیین تکلیف شود.»
نرگس محمدی، از برجستهترین فعالان حقوق بشر ایرانی که او هم زندانی است، در موارد متعدد از داخل زندان اقدام به افشاگری در مورد نقض حقوق زندانیان کرده است.
او اخیرا در نامهای از زندان اوین جزئیات تازهای از آزار جنسی و فیزیکی زنان بازداشت شده در اعتراضات چند ماه اخیر ارائه کرد.
جایزه جهانی آزادی مطبوعات گییرمو کانو سالانه توسط یونسکو به فرد، سازمان یا موسسهای اهدا میشود که سهم برجستهای در دفاع و یا ارتقای آزادی مطبوعات در اطراف جهان داشته باشد، به ویژه زمانی که با پذیرش خطر انجام شده باشد.
گی یرمو کانو ایزازا، روزنامهنگار کلمبیایی روز ۱۷ دسامبر ۱۹۸۶ در مقابل دفتر روزنامهاش ال اسپکتادور در بوگوتا به قتل رسید. قاچاقچیان مواد مخدر این ترور را در انتقام از گزارشهای او درباره تجارت مواد مخدر انجام دادند.
بی بی سی