در حالی که میزان اورانیوم غنی‌شده در ایران همچنان در حال افزایش است، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ضمن اعلام این که پیشرفت‌ها در اجرای توافق این نهاد سازمان ملل با ایران به اندازه انتظار او نیست، تاکید کرد که تهران فقط با «بخشی» از درخواست‌های بازرسی هسته‌ای همکاری می‌کند.

رافائل گروسی روز دوشنبه ۱۵ خرداد در آغاز نشست فصلی شورای حکام آژانس گفت: «پیشرفت‌هایی در اجرای توافق‌ها با ایران حاصل شده‌است، اما نه به اندازه‌ای که من امیدوار بودم.»

او با رد گزارش رسانه‌های ایران دربارهٔ رفع ابهام‌ها از یک مرکز هسته‌ای در آباده گفت که ارزیابی بازرسان آژانس برای این مکان همچنان پابرجاست.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دربارهٔ نصب دوربین‌ها و دستگاه‌های نظارتی در تأسیسات هسته‌ای فردو و نطنز نیز گفت: «این بخشی از آن چیزی است که ما متصور بودیم.»

به گفته آقای گروسی «آنچه اکنون باید اتفاق بیفتد، یک فرایند پایدار و بدون وقفه است که منجر به تحقق تمام تعهدات مندرج در بیانیه مشترک بدون تأخیر بیشتر می‌شود.»

همچنین به گفته گروسی، میزان ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در سه ماه گذشته بیش از یک چهارم افزایش یافته است.

ایران و آژانس در اسفند ۱۴۰۱ به توافقی دست یافتند که بر اساس آن ایران باید برای روشن شدن مسئله یافت شدن اورانیوم طبیعی در سه مرکز اعلام‌نشده به آژانس، با بازرسان همکاری کند.

هفته گذشته، رسانه‌های حکومتی ایران به صورت همزمان با استناد به یک «منبع آگاه» مدعی شده بودند که ایران «اجازه دسترسی» به یک محل اعلام نشده هسته‌ای خود، معروف به سایت آباده، را به آژانس داده است.

در بخش دیگری از گزارش رسانه‌های ایران گفته شده بود که موضوع کشف اورانیوم با غنای نزدیک ۸۴ درصدی در سایت فردو نیز «با توضیحات فنی ایران حل و فصل شده است».

اما ساعاتی بعد، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به این ادعای رسانه‌های حکومتی ایران اعلام کرد که موضوعات مورد اختلاف میان این آژانس و تهران «پیچیده» است و هنوز «ما به هیچ ایستگاه پایانی نرسیده‌ایم».

او گفت: «در برخی موارد ما در حال پیشرفت هستیم و در برخی دیگر نه. بنابراین یک امر در حال انجام است.»

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز یکشنبه ۱۴ خرداد بار دیگر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به نظارت «ناکارآمد» بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران و «تسلیم شدن» این سازمان در برابر فشار جمهوری اسلامی متهم کرد.

تهران در کلام بارها ادعا کرده است که خواستار احیای برجام است، اما مذاکرات برای احیای این توافق بین‌المللی هسته‌ای امضاشده در ۲۰۱۵، ماه‌هاست که عملا متوقف مانده است.

دولت جو بایدن نیز پیشتر بارها بر راه دیپلماسی در پرونده هسته‌ای ایران تاکید کرده، اما نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران تصریح کرد که واشینگتن اجازه دستیابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای را نخواهد داد، حتی اگر این امر به معنای توسل به گزینه نظامی باشد.

رابرت مالی به تازگی در مصاحبه‌ای با رادیوی ملی آمریکا، ان‌پی‌آر، گفت: «اگر به این نتیجه برسیم که آنها اقداماتی در جهت دستیابی به بمب هسته‌ای انجام می‌دهند، ما نیز دست به اقدامات بازدارنده خواهیم زد و در این صورت هیچ گزینه‌ای را نادیده نمی‌گیریم.»