تحلیل خبر
شورش محی
ایالات متحده در ازای کاهش تولید اورانیوم غنی شده توسط تهران، مشوق های مالی به جمهوری اسلامی ایران ارائه می کند.
در 7 ژوئن،روزنامه اسرائیلی هاآرتس گزارش داد:
ایالات متحده پیشنهاد آزادسازی 20 میلیارد دلار از وجوه مسدود شده ایران – که در حال حاضر در اختیار کره جنوبی، عراق و صندوق بینالمللی پول است – در ازای محدود کردن تولید بیشتر اورانیوم غنیشده توسط جمهوری اسلامی به مقامهای ایران را داد.
گزارش دیگری در 8 ژوئن توسط میدل ایست آی (MEE) که بسیاری از گزارشهای هاآرتس را تکرار میکند، اما اضافه میکند که دولت ایالات متحده به ایران اجازه تولید یک میلیون بشکه نفت اضافی در روز میدهد،که احتمالاً بایدن را ملزم به صدور معافیت امنیت ملی میکند.
شورای امنیت ملی گزارش MEE را “کاذب و گمراه کننده” خواند. با این حال، سوالاتی در مورد اینکه آیا توافق ممکن است بدون متن رسمی یا اطلاع رسانی به کنگره ادامه یابد یانه همچنان جای بحث دارد.
دولت بایدن امیدوار است که تهران پس از دریافت امتیازات بزرگ هستهای و اقتصادی به توافقی «طولانیتر و قویتر» با ایلات متحده دست یابد.
رهبران ایران قدرت و اهرم را بهتر از رئیس جمهور بایدن و تیمش درک می کنند، وبیشتر بدنبال منافع کوچک و طولانی تر هستند.
دولت ممکن است به دنبال فرار از بررسی کنگره با مبادله و آزادسازی میلیاردها دلار به ایران در ازای توقف موقت سطوح بالاتر غنیسازی، بدون توافق کتبی یا تأیید عمومی باشد،اما پرداخت امتیاز به ایران برای بازگشت آرامش هسته ای در آستانه هسته ای شدن ایران،جمهوری اسلامی رااز دستیابی به تسلیحات هسته ای باز نمی دارد، اما شاید از تداوم حملات و کمک مالی به دشمنان آمریکایی ها، اسرائیلی ها، اوکراینی ها و ایرانی های مخالف خارج از کشور بکاهد.
قانون بازنگری توافق هسته ای ایران در سال 2015معروف به (INARA) رئیس جمهور وقت را ملزم می کند که کنگره را از توافق یا معافیت از تحریم های کنگره علیه ایران مطلع کند. کنگره پس از ابلاغ 30 روز فرصت دارد تا توافقنامه را بررسی کند و احتمالاً به رد آن رأی دهد.
با توجه به تشدید مخالفتهای سیاسی دو حزبی در آمریکا با لغو تحریمها علیه ایران در حالی که تهران هواپیماهای بدون سرنشین را در اختیار روسیه قرار میدهد و زنان و معترضان را سرکوب میکند، این ظن وجود دارد که دولت به دنبال راههایی برای نادیده گرفتن الزامات قانون معروف به(INARA) است تا در ازای دریافت تسهیلات اقتصادی به ایران کمک کند.
اسرائیل مخالف توافق است و حق دفاع از خود را برای خود محفوظ می دارد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در 8 ژوئن از طریق تلفن در مورد سیاستهای ایلات متحده در مورد ایران گفت و گو کردند.
بر اساس بیانیه دفتر نخست وزیری، نتانیاهو به بلینکن تأکید کرده است، که موضع اسرائیل در بازگشت به “توافق هسته ای با ایران ” غیر قابل قبول است.
برنامه و توافق هسته ای با ایران از جانب ایالات متحده نمیتواند اسرائیل را از حق دفاع از خود منع کند.