وکلای مدافع حمید نوری دوشنبه ۱۹ ژوئن در جلسه دوازدهم دادگاه تجدیدنظر با ارائه لایحه‌ای اعتراضی خواستار ابطال کیفرخواست به دلیل «سوءاستفاده از دادرسی عادلانه» شدند و گفتند او «فریب» خورده است. دادستان‌ها گفتند به این درخواست پاسخ نمی‌دهند زیرا حمید نوری داوطلبانه به سوئد رفته است.

دادگاه تجدیدنظر در جلسه دوازدهم به بررسی لایحه اعتراضی وکلای حمید نوری پرداخت.

توماس بودستروم که وکالت آقای نوری را در دادگاه تجدیدنظر به عهده دارد و وکیل انتخابی او است، قبل از برگزاری جلسه دوازدهم دادگاه تجدیدنظر لایحه‌ای اعتراضی را ثبت کرده بود که در آن نسبت به «سوء استفاده از دادرسی عادلانه» اعتراض شده بود.

روزنامه جام‌جم اولین بار در تاریخ ۲۴ خرداد از ثبت این لایحه خبر داد. جام‌جم نوشته بود وکلای حمید نوری در این لایحه از دادگاه خواسته‌ کیفرخواست را «به طور کل» رد کند و وارد رسیدگی ماهوی نشود.

درخواست ابطال کیفرخواست از جانب وکلای حمید نوری بر مبنای این ادعاست که حق موکل آنها بر دادرسی منصفانه به‌صورت جدی نقض شده است.

وکلای مدافع آقای نوری در این لایحه اعنراضی موارد متعددی را به عنوان نقض دادرسی عادلانه ارائه دادند، از جمله فریب دادن حمید نوری و کشاندن او به سوئد، انجام تحقیقات موازی و مخفیانه پلیس، نقض حقوق آقای نوری در زندان و مواردی از این دست.

در آخرین جلسه دادگاه تجدیدنظر که ۳۱ مه ۲۰۲۳ برگزار شده بود، توماس بودستروم، وکیل آقای نوری گفت از طریق یک مصاحبه تلویزیونی دریافته که پلیسی ایرانی‌تبار به نام «امید»، با بازجویی «مخفیانه» و «موازی» سعی داشته موکل آنها را فریب بدهند.

بررسی‌های بی‌بی‌سی فارسی نشان داده اشاره آقای بودستروم به یک افسر پلیس جرائم جنگی بین‌المللی پلیس سوئد (NOA) به نام «امید فرهند» است.

مجید نوری، پسر حمید نوری نیز با بازنشر گزارش بی‌بی‌سی فارسی، گفته که یک پلیس ایرانی تبار سوئد به نام امید فرهند با او صحبت کرده است. مجید نوری در توییت خود ادعاهایی را نیز مطرح کرده است که بی‌بی‌سی قادر به تایید آنها نیست.

احضار پلیس ایرانی‌تبار به دادگاه و تلاش سفارت برای استخدام او

بر اساس آنچه امروز در جلسه دوازدهم دادگاه تجدیدنظر گفته شد قرار است امید فرهند برای ارائه شهادت به دادگاه احضار شود.

هنوز مشخص نیست این پلیس ایرانی‌تبار که از جمله بازجویان حمید نوری و افسر تحقیقات پرونده بوده چه تاریخی به دادگاه فراخوانده شود.

وکلای مدافع آقای نوری درخواست کردند از آقای فرهند بازپرسی شود و صرفا شهادت نباشد. آنها همچنین از دادستان‌ها خواستند تا دست‌نوشته‌های امید فرهند در حین تحقیقات را در اختیار بگیرند و بررسی کنند.

در حالی موضوع آقای فرهند در دادگاه حمید نوری و از سوی وکلای مدافع او به عنوان کسی که «مخفیانه» و به‌صورت «موازی» تحقیقات انجام داده مطرح شده، که نه تنها آقای نوری او را کاملا می‌شناسد و در جریان دور اول دفاعیات خود نام او را به عنوان یکی از چهار بازجویش برده بود، بلکه سفارت ایران تلاش کرده این پلیس ایرانی‌تبار را به استخدام در بیاورد.

امید فرهند در یک برنامه مستند تلویزیونی که از شبکه چهار سوئد در ماه مِه ۲۰۲۳ پخش شد، توضیح داد به عنوان پلیسی که زبان فارسی را می‌داند، در جلسه ملاقات سفیر جمهوری اسلامی با حمید نوری حضور داشته است تا بر این ملاقات نظارت داشته باشد.

سفیر ایران آبان ماه ۱۳۹۸، چند روز پس از بازداشت حمید نوری برای اولین بار با او دیدار کرد. به گفته آقای فرهند، بعد از پایان ملاقات و هنگام خروج، یکی از مقام‌های بلند پایه سفارت ایران در سوئد به این پلیس ایرانی‌تبار می‌گوید: «شاید برای شما خوب باشد که با سفیر ایران در سوئد ارتباط داشته باشید و من هم اطلاعات تماس یک افسر پلیس سوئد را داشته باشم.»

سازمان امنیت سوئد نیز گفته در جریان این موضوع قرار گرفته و اطلاع دارد که جمهوری اسلامی در تلاش است تا افرادی در رابطه با پرونده حمید نوری استخدام کند.

بعد از پخش این مستند از شبکه چهار سوئد، وکلای مدافع حمید نوری ادعا کردند که یک پلیس ایرانی‌تبار، خارج از محدوده تحقیقات قضایی و پلیس، تحقیقات موازی انجام داده است.

وکلای نوری در دادگاه امروز اظهار کردند که امید فرهند دست‌نوشته‌هایی در جریان تحقیقات دارد که آنها درخواست دارند این دست‌نوشته‌ها و تحقیقات در اختیار آنها قرار بگیرد.

لایحه اعتراضی: فریب و نقض حقوق حمید نوری

از جمله موراد دیگری که وکلای مدافع حمید نوری در جریان جلسه دوازدهم دادگاه تجدیدنظر مطرح کردند، «فریب» دادن آقای نوری و کشاندن او به سوئد بود.

دادستان در پاسخ گفت به برخی ادعاهای وکلای نوری از جمله طرح نکته «فریب دادن او» پاسخ نمی‌دهند، زیرا قبلا به این موارد به صورت مسبوط پرداخته شده و حمید نوری به صورت داطلبانه به سوئد رفته و کسی از جانب دولت سوئد او را مجبور نکرده است.

توماس بودستروم، وکیل مدافع حمید نوری در دادگاه از دادستان خواست درباره زیر پا گذاشتن «بی‌طرفی در دادگاه» اظهار نظر کند.

وکیل حمید نوری درباره اداره امور زندان‌ها گفت که با وجود صدور مجوز ملاقات وکیل با موکل، مفاد مجوز رعایت و اجرا نشده و ملاقات‌ به خوبی صورت نگرفته است.

وکیل مدافع حمید نوری گفت یکی دیگر از مواردی که درباره نقض حقوق حمید نوری مطرح است، سلب دسترسی او به برخی وسایل از جمله مدارک دادگاه است.

دادستان توضیح داد که تنها به مدت ۲۲ روز در ماه مِه این مدارک از او گرفته شده است که جای اشکال دارد. وکیل حمید نوری تایید کرد که در ماه مِه ۲۲ روز این مدارک از او گرفته شده، اما تاکید کرد قبلا هم این اتفاق افتاده است.

آقای بودستروم همچنین به نگهداری طولانی مدت حمید نوری در سلول انفرادی اعتراض کرد و گفت او چهار تابستان است که در انفرادی نگه داشته می‌شود.

دادستان در پاسخ به سوالات وکلای مدافع حمید نوری گفت که به برخی از سوالات آنها در لایحه اعتراضی پاسخ نخواهند داد و درباره آنچه که در مطبوعات مطرح شده نظری نمی‌دهد.

دادستان همچنین در پاسخ به سوالات وکلای نوری درباره عدم صلاحیت نیروهای پلیسی که در مصاحبه تلویزیونی شرکت کردند گفت امید فرهند یک یادداشت قرار است به دادگاه بیاورد و در مورد تماس‌هایش با حمید نوری و ارتباط خود با پرونده توضیح بدهد.

دادستان همچنین به مدارکی اشاره کرد که ۱۵ ژوئن به دست آنها رسیده و گفت حمید نوری به همه وسایل و لوازمی که باید دسترسی دارد.

دادستان همچنین درباره عدم دسترسی حمید نوری به چشم‌پزشک توضیح داد که این مورد شامل قوانین زندان است و در موارد استثنایی امکان دارد بتوان یک مرخصی برای فرد مورد نظر گرفت.

درباره محدودیت ملاقات آقای نوری با اعضای خانواده دادستان توضیح داد که او از تابستان گذشته ملاقات‌هایی با همسر و دو فرزند خود داشته است در حالی که حمید نوری انکار کرده بود.

درباره تماس تلفنی نیز دادستان توضیح داد که نوری دستورالعمل‌ها زندان پیرامون مسائل امنیتی و امکان شنود را رعایت نکرده است، به همین دلیل درخواست او رد شده، اما توضیح داد که از ماه ژوئن امکان تماس با پسرش را دارد و مکالمات شنود شده است.

در تاریخ ۱۳ ژوئن، خبرگزاری میزان، پایگاه خبری قوه‌قضائیه فایلی صوتی مکالمه حمید نوری با پسرش، مجید نوری را منتشر کرد و نوشت «حمید نوری پس از یک سال موفق به تماس با خانواده‌اش شد.»

احتمالا منظور دادستان از شنود مکالمات حمید نوری، اشاره به ضبط و پخش این مکالمات در رسانه‌های داخلی است.

در ادامه دادستان گفت تقاضای تماس با دختر حمید نوری به دلیل مسائل امنیتی رد شده است، زیرا او نتوانسته تایید کند شماره تلفن‌ها متعلق به همان شخص است.

سلول انفرادی

یکی از موارد بحث برانگیز دادگاه حمید نوری، نگهداری او در سلول انفرادی است.

دادستان‌ها در جریان تحقیقات مقدماتی برخی محدودیت‌ها را برای حمید نوری درنظر گرفته بودند که تاثیری بر روند تحقیقات و شاهدان دادگاه نداشته باشد، از جمله محدود کردن تماس حمید نوری با دیگر زندانیان.

وکلای مدافع حمید نوری در لایحه اعتراضی خود نسبت به نگهداری طولانی مدت حمید نوری در سلول انفرادی اعتراض کردند.

دادستان گفت این موضوعی پیچیده است، اما حمید نوری تمام مدت در انفرادی نبوده و با زندانیان دیگر هم اتاق بوده است.

در فایل صوتی مکالمات حمید نوری با پسرش که خبرگزاری میزان منتشر کرده است، آقای نوری اشاره می‌کند که در زندان با یک «زندانی آفریقایی» هم اتاق است.

علاوه بر این، میزان پایگاه خبری قوه قضائیه در تاریخ هشتم خرداد سال جاری، گزارشی منتشر کرد با این ادعا که «هم سلولی حمید نوری فردی دارای اختلالات روحی و روانی» است و حمید نوری در سلول انفرادی نیست.