وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته است که در جریان اعتراضات سراسری، «چهره‌های برجستهٔ فرهنگی هنری نقش آفرین و پرچمدار مبارزه با جمهوری اسلامی بودند» و وزارت ارشاد حضور و فعالیت آن‌ها را در عرصهٔ فرهنگ و هنر ممنوع کرده‌ است.

محمدمهدی اسماعیلی این اظهارات را شامگاه چهارشنبه چهارم مرداد در یک سخنرانی در مشهد بیان کرده، اما متن آن، با چند روز تأخیر، شنبه هفتم مرداد در خبرگزاری رسمی ایلنا منتشر شد.

آقای اسماعیلی که در روزهای اخیر با اعتراضات گسترده‌ای پیرامون انتشار فیلم رابطهٔ جنسی منتسب به رضا ثقتی، مدیر اداره ارشاد گیلان، مواجه بوده، در این سخنرانی اعتراضات «زن زندگی آزادی» را بار دیگر «فتنه ۱۴۰۱» خواند و با برشمردن ممنوعیت‌های اعمال‌شده علیه معترضان از کارنامه وزارت متبوع خود دفاع کرد.

او دربارهٔ هنرمندان و چهره‌های فرهنگی حامی اعتراضات گفت «ما با جریانی مواجه شدیم که به دنبال تحریم حوزهٔ فرهنگ و هنر بود» و همچنین اذعان کرد که «همهٔ برنامه‌های فرهنگی و هنری کشور تعطیل شد».

کمیتهٔ حمایت حقوقی و قضایی از سینماگران در «خانهٔ سینما» با همکاری «خانهٔ تئاتر و موسیقی» نیز دی‌ماه پارسال اعلام کرد که در جریان سرکوب اعتراضات، «اکثر بازیگران مشهور و کارگردان‌ها» دچار ممنوعیت کار شده‌اند و قرارداد عده‌ای هم فسخ شده است.

وزیر ارشاد همچنین به «تعطیلی بسیاری از پروژه‌های سینمایی در میانهٔ تولید» اشاره کرد و افزود که «این پروژها مجبور به تغییر بازیگران شدند، چون برخی حاضر نشدند در این شرایط کار را ادامه دهند و به نهضت تحریم» پیوستند.

وزیر ارشاد دولت جمهوری اسلامی قبلاً بارها در این باره سخن گفته بود، اما نخستین بار است که در یک سخنرانی به‌طور متمرکز به موضع‌گیری هنرمندان سرشناس و اهل فرهنگ در همراهی با اعتراضات مردم پرداخته است.

آقای اسماعیلی همچنین به «فحش و ناسزاهایی» اشاره کرد که در جریان اعتراضات با آن مواجه شده است و گفت: «فحش و ناسزای زیادی به ما نثار کردند تا ما را منفعل کنند. در دو سال که مسئولیت داشتم، یک سال را درگیر یک جنگ تمام‌عیار شدیم. از همان ابتدا در برابر کشف حجاب موضع گرفتم و گفتم کسانی که کشف حجاب کنند، خودشان انتخاب کردند در حوزهٔ فرهنگ و هنر نباشند.»

اسماعیلی همچنین به تحریم نمایشگاه کتاب تهران توسط بخشی از ناشران و نویسندگان اشاره کرد و افزود: «در نمایشگاه کتاب بعضی از ناشران به صحنه نیامدند» اما در مقابل «رهبر انقلاب [علی خامنه‌ای] پس از سال‌ها به نمایشگاه آمد و بیش از سه ساعت و نیم در نمایشگاه حضور داشت.»

در دور اخیر نمایشگاه کتاب تهران که اردیبهشت ماه برگزار شد، شمار چشمگیری از ناشران حاضر به شرکت در آن نشدند و روزانه نیز گزارش‌های متعددی از برخورد مأموران دولتی و حکومتی با متصدیان برخی غرفه‌ها و مردم گزارش می‌شد.

وزیر ارشاد همچنین اذعان کرد که نیروهایی را برای «امر به معروف و نهی از منکر» زنان در محل برگزاری نمایشگاه کتاب مستقر کرده بوده است.

در بخشی از سخنرانی وزیر ارشاد مشهد، او برای چندمین بار تأکید کرد که زنان هنرمندی که «کشف حجاب کرده‌اند، اجازهٔ فعالیت در سینما ندارند و فعالیت‌های آن‌ها منع شده است.»

آقای اسماعیلی همچنین گفت همهٔ هنرمندانی را که از اعتراضات حمایت کرده‌اند از ادامه فعالیت در عرصهٔ هنر و فرهنگ کشور منع کرده و افزود: «هر کس به مقدسات توهین کرده و با فتنه‌گران همراه بوده، اجازهٔ حضور در عرصه فرهنگ و هنر را ندارد.»

این مقام دولت رئیسی درباره «شورای نمایش فیلم» نیز گفت: «همهٔ اعضای شورای نمایش را تغییر دادم و ۹ فرد حزب‌اللهی در شورای صدور نمایش حضور دارند.»

او به‌طور تلویحی به توقیف ۱۸ فیلم از فیلم‌های تولیدشدهٔ قبلی هم اشاره کرد و گفت: «تعداد بسیار زیادی کار تولید شده از زمان قبلی داریم و به ۱۸ مورد از آن‌ها، با وجود داشتن پروانه، نتوانستم زمان نمایش در سینماها بدهیم.»

وزیر ارشاد همزمان گفت که حتی اقدام به تغییرات گسترده در نیروی انسانی این وزارتخانه کرده است.

اسماعیلی با بیان این که «تقریبا همه منابع انسانی خود را از میان جبهه انقلاب و افراد مورد وثوق» انتخاب کرده‌، افزود این کار را برای انجام داده که از اساس «جهت تولید محتوا تغییر کند» و «تولید محتوا» در حوزه فرهنگ و هنر به دست نیروهای «جبهه انقلاب اسلامی» انجام شود.

او چند روز پیش نیز از پاکسازی گسترده در بدنهٔ نیروی انسانی وزارت‌خانهٔ متبوعش خبر داد و گفت به‌زودی «۴۰۰ جوان حزب‌اللهی» برای تغییر در این وزارت‌خانه استخدام می‌شوند.

وزیر ارشاد در سخنرانی خود در مشهد به حمایت گستردهٔ مالی و تبلیغاتی وزارت ارشاد از «نیروهای جبهه انقلاب اسلامی» هم سخن گفت و افزود که این وزارتخانه طی سال گذشته در حوزهٔ سینما « از ۲۰ فیلم جبهه انقلاب اسلامی» و در سال‌ جاری از «فقط در حوزه دفاع مقدس از ۸ فیلم در حال تولید» حمایت کرده است.

به‌گفتهٔ او، وزارت ارشاد در حوزه‌هایی چون نشر کتاب نیز اقدامات مشابهی انجام داده است.