محمدباقر قالیباف رئیس مجلس ایران امروز گفت “امضای بایدن هم برای ما تضمین نیست” و ایران به شرط رفع ملموس تحریم‌ها و دستورات اجرای، تعهدات خود در برجام را اجرا می‌کند.

او درباره رفع ملموس تحریم‌ها نیز گفت از نظر ایران “زمانی تحریم ها برداشته شده است که بتوانیم نفت خود را بفروشیم و با ارز حاصل از فروش آن از طریق سازوکار رسمی بانکی، نیازهای مردم ایران را تامین کنیم و بازرگانان ما در دنیا تجارت کنند؛ در این صورت ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام عمل می‌کند”.

او اضافه کرد که “ما با قاطعیت اعلام می‌کنیم ایران زمانی تعهدات خود را اجرا می‌کند که آن ها نیز تعهدات خود را عمل کنند و همه تحریم‌های برجامی و دستورات اجرایی رئیس جمهور آمریکا را رفع کنند”.

محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور جلسه امروز گفت “برجام برای ما توافقنامه‌ای مقدس نیست بلکه با شروطی مورد پذیرش جمهوری اسلامی قرار گرفته تا تحریم‌ها را رفع کند، لذا بازگشت آمریکا به برجام برای ما اهمیتی ندارد بلکه برای ما فقط و فقط رفع عملی و قابل لمس تحریم‌ها موضوعیت دارد”. آقای قالیباف سخنان آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران را نیز “فصل الخطاب” خواند.

آقای خامنه‌ای یک روز پیش از این در یک سخنرانی تلویزیونی گفت بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای را در صورت رفع تحریم‌ها می‌پذیرد و افزود که “ما هیچ عجله‌ای نداریم که آمریکا به برجام برگردد، مطالبه منطقی ما رفع تحریم‌ها است. اگر تحریم‌ها برداشته شد برگشت آمریکا به برجام معنا خواهد داشت.”

روز گذشته هم احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رئیسه مجلس گفته بود اگر تحریم رفع نشود، بنابر مصوبه مجلس بازرسان آژانس را سوم اسفند(۲۱ فوریه) اخراج می‌کنیم مگر اینکه تا پیش از ضرب‌الاجل مجلس تحریم‌ها رفع شود. نماینده مجلس ایران گفته این مصوبه مجلس است و دولت مکلف به رعایت آن است و آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر ایران هم از آن دفاع کرده است.

همزمان با مشخص شدن رئیس جمهور منتخب آمریکا، مجلس ایران در یک مصوبه که مورد اعترض دولت بود طرح افزایش غنی‌سازی اورانیوم از جمله تولید مجدد اوارنیون غنی شده با خلوص ۲۰ درصد را تصویب کرد که به تازگی فرایند آن را در میان مخالفت قدرت های جهانی آغاز کرده است.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای ۱۶ دسامبر سال گذشته در مصاحبه‌ای با شبکه خبری سی‌بی‌اس آمریکا به جو بایدن، رئیس‌جمهوری منتخب این کشور توصیه کرد که هر چه سریع‌تر به سوی مذاکره با ایران – با توجه به شرایط جدید و تحولات روز – حرکت کند.

جو بایدن و چهره های پیشنهادی او برای دولت آینده ایالات متحده از بازگشت آمریکا به برجام گفته اند اما دلیل آن را مذاکره با ایران برای محدود کردن برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای آن خوانده اند.

ایران می گوید برنامه موشکی “خط قرمز” است و به هیچ وجه بر سر آن با آمریکا و دیگر کشورها مذاکره نخواهد کرد.

مجلس شورای اسلامی در حال حاضر طرحی در دست بررسی های اولیه دارد که در صورت تصویب نهایی مذاکره دولت ایران با آمریکا به جز امور غیرهسته‌ای را ممنوع می‌کند.

بی بی سی