سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی در واکنش به توافق اخیر میان تهران و واشینگتن بر سر تبادل زندانیان، آمریکا را به «گروگانگیری» اتباع ایرانی متهم کرد.
مسعود ستایشی روز سهشنبه ۲۴ مرداد در نشست خبری هفتگی خود با اشاره به ایرانیانی که به اتهامهای مرتبط با نقض تحریمها در آمریکا زندانی شدهاند، گفت: «نمیخواهم از این کلمه استفاده کنم اما استفاده میکنم: به عبارتی گروگانگیری صورت گرفته بود و اینها بیگناه در زندان نگه داشته شده بود. برای ما استخلاص اینها اهمیت دارد.»
او هیچ اشارهای به هویت این زندانیان و همچنین شهروندان آمریکایی که جمهوری اسلامی با اتهامهای سیاسی و امنیتی بازداشت کرده، نکرد.
متهم کردن آمریکا به «گروگانگیری» در حالی که است که خود جمهوری اسلامی از سوی فعالان حقوق بشری به «گروگانگیری» اتباع خارجی و شهروندان دوتابعیتی برای پیشبرد مطالباتش از دولتهای خارجی متهم است.
سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی همچنین برخلاف اظهارات روز قبل وزیر خارجه ایران، موضوع تبادل زندانی میان تهران و واشینگتن را به آزادسازی مشروط پولهای مسدودشده مربوط دانست و آن را «اقدام متفکرانه» مقامهای جمهوری اسلامی توصیف کرد.
در قالب تفاهم میان تهران و واشینگتن، قرار است مراد طاهباز، عماد شرقی و سیامک نمازی، به همراه دو زندانی دیگر که هویت آنها به دلایل شخصی اعلام نشده، آزاد شوند. هر سه نام اعلامشده دوتابعیتی هستند و آقای طاهباز علاوه بر تابعیت ایرانی-آمریکایی، تابعیت بریتانیایی هم دارد.
اما تا کنون جزئیاتی در مورد شمار «زندانیان ایرانی» در آمریکا که قرار است در چارچوب تفاهم اخیر با این پنج تن مبادله شوند، اعلام نشده است.
«هشت متهم» در پرونده جان باختن یک طلبه بسیجی
ستایشی همچنین در بخش دیگری از این نشست خبری درباره آخرین وضعیت پرونده جان باختن آرمان علیوردی طلبه بسیجی، گفت: «این پرونده هشت متهم دارد.»
او اتهامات مختلفی از جمله «قتل، محاربه، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» را برای این متهمان برشمرد و افزود: «امیدواریم تا پایان ماه جاری (مرداد) پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری یک استان تهران ارسال شود.»
در جریان بازداشتها و سرکوب اعتراضات ساکنان شهرک اکباتان، شامگاه چهارم آبانماه گذشته، یک عضو یگان امنیتی بسیج به نام «آرمان علیوردی» مجروح شد و دو روز بعد در بیمارستان بقیةالله سپاه پاسداران جان باخت.
مرکز مشاوره حقوقی «دادبان» روز ۹ خرداد، خبر داد که در این پرونده، فرد دیگری نیز به نام «نوید نجاران» بازداشت شده که او هم مانند دیگر متهمان این پرونده از دادرسی مطابق قانون محروم شده است.
توضیح درباره «پرونده حسن روحانی»
ستایشی درباره تشکیل پرونده احتمالی قضایی برای حسن روحانی نیز بدون تأیید یا رد این موضوع، گفت: «با توجه به اینکه ایشان در کسوت روحانیت قرار دارد، چنانچه پروندهای هم برای ایشان تشکیل شده باشد، در دادستانی ویژه روحانیت با حفظ حوزه قضایی مربوطه تشکیل شده است و مرجع مورد نظر باید پاسخگو باشد.»
پیش و پس از پایان دوران ریاست جمهوری حسن روحانی، برخی از نمایندگان مجلس بارها از «شکایت» علیه او سخن گفتند.
سال گذشته، کامران غضنفری یک نماینده مجلس که از او به عنوان «سخنگوی ستاد پیگیری محاکمه حسن روحانی» نام برده شده بود، گفت: «طبق ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی روحانی مفسد فیالارض تلقی میشود و احتمال اعدام او وجود دارد.»
حسن رعیت «در زندان است»
ستایشی درباره آخرین وضعیت پرونده حسن میرکاظمی معروف به حسن رعیت نیز گفت: «این فرد براساس دادنامه دیوان عالی به ۲۵ سال حبس محکوم شده و در حال حاضر در زندان است.»
با این حال، سخنگوی قوه قضاییه گفت: «اگر لازم باشد تحتالحفظ کارها را در بیرون زندان انجام میدهد.»
حسن رعیت که در چارچوب یک پرونده فساد مالی مرداد ۱۳۹۸ بازداشت شد، فعال حوزه آهن است.
نام او به دلیل انتشار تصاویر حضورش در سرکوب اعتراضهای سال ۸۸ و همچنین تصاویرش با بابک زنجانی خبرساز شده بود.