قطر می‌گوید که تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا “وارد فاز اجرایی” شده اما هنوز زود است بتوان درباره محل تبادل زندانیان اظهارنظر کرد. دختر جمشید شارمهد بار دیگر از عملکرد آلمان و آمریکا نسبت به وضعیت پدرش انتقاد کرد.

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت امورخارجه قطر روز سه‌شنبه در نشستی خبری اعلام کرد که تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا “وارد مرحله اجرایی” شده است اما در عین حال افزود که هنوز زود است تا بتوان درباره محل تبادل زندانیان اظهارنظر کرد.
سخنگوی وزارت امورخارجه قطر با اشاره به نقش کشورش در میانجی‌گری میان ایران و آمریکا اعلام کرد که نقش‌آفرینی دوحه در اجرایی شدن این توافق، در آزادی زندانیان و آزادسازی اموال مسدود شده ایران ادامه دارد. 

الانصاری با اشاره به نامشخص بودن محل تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی اعلام کرد که مشخص نیست که آیا این اقدام در دوحه انجام خواهد شد یا خیر. او همچنین افزود که هنوز برای اظهارنظر در خصوص انتقال پول‌های ایران به بانک‌های قطری زود است  و در این‌باره در زمان مناسب اطلاع‌رسانی خواهد شد.

در همین رابطه، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز روز سه‌شنبه، ۲۲ اوت (۳۱ مرداد) در یک نشست خبری اعلام کرد که آزادی پنج شهروند ایرانی-آمریکایی زندانی مطابق توافق‌ها با ایران پیش می‌رود. سالیوان در عین حال گفت که هنوز زمان دقیق خروج این پنج نفر از ایران مشخص نیست.

بر اساس توافق روز پنج‌شنبه ۱۹ مردادماه میان ایران و آمریکا بر سر آزادسازی حدود ۶ میلیارد دلار از دارایی‌هایی مسدود شده ایران در کره جنوبی، قرار شده است که شهروندان آمریکایی زندانی در ایران آزاد شوند و این دارایی‌ها به بانک‌های قطری منتقل شوند. 

در همین حال، وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا با اشاره به آزادسازی اموال ایران از بانک تجارت عراق در قالب بخشی از این توافق، اعلام کرد که دارایی‌های مسدود شده ایران در کره جنوبی، پیش از انتقال به قطر، به سوئیس انتقال پیدا خواهند کرد. 
خبرگزاری کره‌ای “‌یونهاپ‌اینفومکس”، روز دوشنبه ۲۱ اوت (۳۰ مرداد) اعلام کرده بود که این دارایی‌ها به تدریج و طی پنج هفته به میزان روزانه حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد وون به دلار تبدیل خواهد شد و به بانک مرکزی سوئیس انتقال خواهد یافت.

شهروندان آمریکایی ایرانی‌تبار، قربانی سیاست‌ گرو‌گان‌گیری

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز ۱۷ مردادماه اعلام کرد که ایران برای مبادله زندانیان، از طریق عمان و قطر در حال تبادل پیام با آمریکاست. سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز سه نفر از پنج شهروند آمریکایی زندانی در ایران هستند که بر اساس خبرهای منتشرشده اکنون از زندان به حبس خانگی منتقل شده‌اند.

اگرچه هویت دو زندانی دیگر مشخص نیست اما روزنامه خراسان، هویت یک زندانی دیگر را یک زن آمریکایی ایرانی‌تبار ذکر کرده که پیش از این در سازمان‌های غیردولتی در افغانستان مشغول به کار بوده است. 
این روزنامه همچنین اشاره کرده که مذاکرات ایران و آمریکا بر سر آزادی زندانیان، با میانجیگری عمان و میان علی باقری کنی و برت مک گورک، نماینده شورای امنیت ملی ایالات متحده در خاورمیانه به صورت غیرمستقیم برگزار شده است.


درخواست دختر جمشید شارمهد از ایالات متحده و آلمان برای نجات پدرش

در پی توافق میان دولت جو بایدن رئیس‌ جمهوری آمریکا با ایران بر سر آزادی ۵ شهروند آمریکایی زندانی در ایران، روز سه‌شنبه غزاله شارمهد، دختر جمشید شارمهد از ایالات متحده و آلمان خواست که فورا برای نجات او اقدام کنند. جمشید شارمهد، شهروند آلمانی ایرانی‌تبار است که پیش از این، از سال ۱۳۸۱ تا مدت‌ها در کالیفرنیا زندگی می‌کرد و در مرداد سال ۱۳۹۹ در جریان سفری به امارات متحده عربی، توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ربوده و به ایران منتقل شد.
او دو سال و نیم پس از ربوده شدن، به اتهام “افساد فی الارض” در اسفند ۱۴۰۱ به “اعدام” محکوم شد. قوه قضاییه جمهوری اسلامی اتهام او را دخالت در انفجار ۲۴ فروردین سال ۱۳۸۷ در یک حسینیه، وابسته به کانون رهپویان وصال در شیراز ذکر کرده است. اتهامی که خانواده جمشید شارمهد، آن را “مضحک و بی‌اساس” توصیف می‌کند.

غزاله شارمهد که به منظور پیوستن به تحصن خانواده شهاب دلیلی، دیگر شهروند دوتابعیتی زندانی در ایران، در مقابل وزارت خارجه آمریکا در واشینگتن به سر می‌برد در یک میزگرد، عملکرد آمریکا و آلمان در خصوص آزادی پدرش را “ناامیدکننده” توصیف کرد. 

او گفت: «درخواست من از ایالات متحده و آلمان، این است که پدرم آزاد شود؛ او را بازگردانند و جانش را نجات دهند.»

او این مساله را “موضوع مرگ و زندگی” خواند و از اینکه آلمان و آمریکا به صورت “پینگ‌پنگی”، مسئولیت جان پدرش را به یکدیگر حواله می‌کنند ابراز ناامیدی کرد. غزاله شارمهد با اشاره به واکنش‌های آلمان و آمریکا نسبت به صدور حکم اعدام علیه پدرش گفت یکی می‌گوید “او شهروند من نیست” و دیگری می‌گوید “او اینجا زندگی نمی‌کند و مساله من نیست.”

آلمان گفته است که در عالی‌ترین سطوح و از طریق همه کانال‌‌ها در حال پیگیری این موضوع است. اما غزاله شارمهد می‌گوید که تلاش‌های آلمان صرفا بر بهبود شرایط پدرش در زندان متمرکز است و “آیا او پیش از اینکه همین‌ حالا او را بکشند، به خمیردندان بهتری نیاز دارد یا نه.”

وزارت امور خارجه آمریکا، رفتار ایران با شارمهد را “شرم‌آور” توصیف کرده اما اشاره کرده است که این وظیفه دولت آلمان است که درباره شهروند خود صحبت کند.