در بحبوحه ممانعت طالبان از تأمین حقابه هیرمند که به بحران آب در سیستان و بلوچستان دامن زده است، یک هیئت هفت نفری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با سفر به کابل، ضمن دیدار با وزیر خارجه حکومت طالبان، اعلام کرد که جمهوری اسلامی آمادگی دارد «تجربیات خود در موارد مختلف» را در اختیار طالبان قرار دهد.

معاون سخنگو و معاون روابط عمومی وزارت امور خارجه افغانستان گفت: «هیئت هفت نفری مجلس نمایندگان جمهوری اسلامی ایران به ریاست جواد کریمی‌قدوسی با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه هیات حاکمه سرپرستی افغانستان دیدار کرد.»

حافظ ضیاء احمد افزود که دو طرف در این دیدار درباره «امنیت، مبارزه با مواد مخدر، جلوگیری از قاچاق، حفاظت از مرزها و تجارت» گفت‌وگوهای مفصلی انجام دادند.

به گفته معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان، هیات هفت نفری مجلس شورای اسلامی در دیدار با امیرخان متقی گفتند که «دو طرف باید در مورد جلوگیری از قاچاق، مدیریت مشکلات مرزها و جلوگیری از رفت‌وآمد اشخاص غیر مجاز، به‌طور مداوم و مشترک کار کنند» برای آن «راه‌حل» پیدا کنند.

این مقام طالبان همچنین گفت که نمایندگان مجلس ایران «تاکید کردند که جمهوری اسلامی ایران آماده است تجارب خود را در موارد مختلف» در اختیار «طالبان به عنوان هیات حاکمه افغانستان» قرار دهد.

همزمان وزارت خارجه ایران با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی حسین امیر عبداللهیان با امیر خان متقی، اعلام کرد که سرپرست وزارت خارجه طالبان از وزیر خارجه ایران «برای سفر به کابل» دعوت کرده است.

مقام‌های جمهوری اسلامی با اینکه در پی قدرت گرفتن دوباره طالبان در مواضع رسمی خود از به رسمیت شناختن «هیات حاکمه افغانستان» خودداری کرده‌اند اما با اداره سفارت این کشور توسط طالبان موافقت کردند و سفیر جدید به کابل فرستادند.

موارد اختلاف مقام‌های جمهوری اسلامی با طالبان از جمله «عدم تامین حقابه آب هیرمند»، عبور صدها هزار پناهجوی افغان از مرزها، افزایش کشت و ترانزیت مواد مخدر عنوان شده است.

همین اختلاف‌ها در هفته اول خرداد ماه به درگیری‌ میان نیروهای مرزبانی ایران و طالبان در محدوده پاسگاه مرزی ساسولی در منطقه مرزی زابل و کشته و مجروح شدن چند مرزبان ایرانی منجر شد اما وزیر خارجه ایران گفت که اقدام نیروهای طالبان در این درگیری‌ «غیرهدفمند» بوده است.

حسین امیرعبداللهیان همچنین خرداد ماه سال جاری گفت: «از اینکه دولت فراگیر در افغانستان تشکیل نشده ناخرسند هستیم و به صراحت گوشزد کردیم که ما هیات حاکمه فعلی افغانستان را به رسمیت نشناخته‌ایم» و «شرط آن تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان» است.

برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از جمله احمد نادری، نماینده مجلس شورای اسلامی، پیش از بازگشت طالبان به قدرت از آن به عنوان «یکی از جنبش‌های اصیل منطقه با زمینه قوم پشتون» نام برده و تاکید کرده بودند که «همکاری با طالبان می‌تواند به گسترش ثبات در افغانستان و جلوگیری از نفوذ گروه‌هایی همچون داعش» منجر شود.