سال حقوقی ۳۶۰ روز است و دیروز ۳۶۰ روز از بازداشت نیلوفر حامدی گذشت و یک هفته دیگر بازداشت الهه محمدی، خبرنگار هممیهن، نیز یکساله میشود. ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری، اقدام به تعیین حداکثر و حداقل مدتزمان قرار بازداشت موقت کرده است. ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری، مقرر میکند: «بههرحال، مدت بازداشت متهم، نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت، در جرائم موجب مجازات سلب حیات، مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرائم از یک سال، تجاوز نمیکند».
نزدیک به دو ماه از آخرین دفاع دو روزنامهنگار زندانی روزنامههای «شرق» و هممیهن میگذرد و نه حکم دادگاه بدوی صادر شده و نه قرار آنها تبدیل به وثیقه شده است. پرتو برهانپور، وکیل نیلوفر حامدی و شهاب میرلوحی، وکیل الهه محمدی، در گفتوگویی که با «شرق» انجام دادهاند، وضعیت این دو روزنامهنگار زندانی را تشریح کرده و اعلام میکنند که آزادی این دو روزنامهنگار را از مراجع قضائی درخواست کردهاند. برهانپور با اشاره به گذشت یک سال از بازداشت نیلوفر حامدی تصریح میکند: «حالا از زمان بازداشت موکلم خانم نیلوفر حامدی یک سال گذشته؛ اما هیچ خبر جدیدی نیست… بار چندم در جلسه تقاضای تبدیل قرار و آزادی موکل حتی به قید وثیقه را طرح کردیم که هیچ پاسخ روشنی داده نشد. تا به امروز هم که هیچ رأی یا تصمیمی در پرونده گرفته نشده و به ما ابلاغ نشده است». میرلوحی، وکیل الهه محمدی، نیز در پاسخ به سؤال درباره وضعیت موکل خود گفت: «وضعیت خانم الهه محمدی هم دقیقا همینطور است. هیچ خبر جدیدی نیست. دو جلسه دادگاه در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد و با همان اتهامات آخرین دفاعیات ارائه شده و ما هم لایحه دفاعیهمان را هفتم مرداد تقدیم کردیم؛ ولی تاکنون هیچ رأی یا تصمیمی به ما ابلاغ نشده است».
به گفته میرلوحی «طبق ماده ۳۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری، نهایتا تا یک هفته باید رأی صادر میشد و به ما ابلاغ میشد.
برهانپور نیز با اشاره به ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری ضمن اشاره به اینکه درخواست آزادی نیلوفر حامدی را به مراجع ذیصلاح ارسال کرده، گفت: «جدا از این بحث، الان مسئله مهمتر اینجاست که دقیقا یک سال از بازداشت موکل من خانم نیلوفر حامدی گذشته و طبق ذیل ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری، قرار بازداشت ایشان باید فک یا تبدیل بشود و ایشان باید بلافاصله آزاد شوند. البته من هم دیروز بیستوهفتم شهریور، درخواست کتبی آزادی موکل را برای مراجع ذیصلاح و قانونی ارسال کردهام». او می گوید «تکلیف قانونی مرجع قضائی است که خانم حامدی را آزاد کند. هم ذیل ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری صراحت عام و قطعی دارد که مدت بازداشت نباید بیش از یک سال بشود و هم مفاد ماده ۲۴۴ و تبصره ۱ ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری، دلالت بر تکلیف دادگاه در این زمینه دارد»
خانواده و دوستان نیلوفر و الهه شبانهروز در انتظار نظر دادگاه و انشای رأی هستند. رنج و کابوس اطرافیان این خبرنگاران حالا دیگر یکساله شده است.
خانواده آنها می گویند: ما یک سال است که منتظر حقیقت هستیم. از همان لحظه بازداشت دلمان خوش به حقیقت بود و خواهد بود. از همان روز پنجشنبه که نیلوفر دستگیر شد و تا هفته بعد که نوبت الهه بود، ما خوشبین بودیم به تمام چیزهایی که از حقیقت میدانستیم. نیلوفر در لحظه نگارش این گزارش سیصدوشصتمین روز بازداشتش را غروب میکند. او کسی است که زندگیکردن را بلد است. نیلوفر عاشق زندگی است؛ او عاشق محیط زیست است. دختری که در زندگی مشترکش تلاش میکرد زباله تولید نکند. هرگز کیسه پلاستیکی نمیخرید… او دختری است که زندگیکردن را بلد است و به قول خودش روی قلههای ایران گریه کرده… الهه هم شبیه تمام روزنامهنگارهای حوزه اجتماعی دلش برای بچهها و زنان ایرانی میتپد.