در تازه‌های پزشکی این هفته: آیا می‌توان بعد از واکسن کرونا ضد درد مصرف کرد؟ ارتباط قوی بین مصرف گوشت قرمز و کاهش عملکرد قلب، کدام غذاها آلرژی بهاره را بدتر می‌کنند؟ و راه رفتن در خواب و افزایش خطر ابتلا به پارکینسون.

شما ممکن است برخی از عوارض جانبی مانند درد یا تورم در محل تزریق، تب، لرز، خستگی یا سردرد را بعد از دریافت واکسن کووید تجربه کنید اما به گفته متخصصان این عوارض نشانه‌هایی از واکنش ایمنی مناسب و به موقع به واکسن است.

به گزارش “هلث‌لاین” برای بیشتر افراد، عوارض جانبی واکسن خفیف یا متوسط ​​است و فقط یک یا دو روز ادامه دارد. با این حال در برخی از افراد، عوارض جانبی بر توانایی آنها برای انجام فعالیت‌های روزمره تأثیر می گذارد.

در عین حال بسیاری از افراد از جمله پزشکان برای تسکین تب و درد، به دنبال مصرف و تجویز داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا استامینوفن (تایلنول) هستند. اگرچه هنوز هیچ تحقیقی برای بررسی دقیق تداخل احتمالی استامینوفن یا ایبوپروفن در عملکرد واکسن کرونا انجام نشده، اما برخی از تحقیقات قبلی نشان داده‌اند که برخی از داروها ممکن است بر پاسخ سیستم ایمنی به واکسن‌ها تأثیر بگذارند. چگونگی تداخل این داروها با واکسن مشخص نیست، اما آنها ممکن است پاسخ التهابی ناشی از واکسیناسیون را که به صورت تب و درد ظاهر می‌شود کاهش دهند.

این در حالی است که مطالعه‌ای که اوایل سال ۲۰۲۱ انجام شد، نشان داد كه داروهایی نظیر ایبوپروفن تولید آنتی‌بادی‌ها را كاهش می‌دهند.

متخصصان تاکید می‌کنند که بهتر است قبل از مصرف مسکن‌ها با ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی یا پزشک معتمد مشورت کنید. ضمن این که روش‌های دیگری برای تسکین عوارض جانبی واکسیناسیون وجود دارد: برای کاهش درد و ناراحتی در محل تزریق، کمپرس سرد را روی محل قرار دهید تا تورم را کاهش دهد. ورزش آرام بازو همچنین باعث افزایش جریان خون در ناحیه می‌شود. برای کاهش تب، مایعات زیادی بنوشید، لباس خواب یا لباس سبک بپوشید و به اندازه کافی استراحت کنید. اگر تب شما بیش از ۳ روز طول کشید یا به ۳۹ درجه سانتیگراد یا بالاتر رسید یا اگر دچار بثورات، مشکل در تنفس یا درد در قفسه سینه یا شکم شدید، بلافاصله به دنبال درمان باشید.

ارتباط قوی بین مصرف گوشت قرمز و کاهش عملکرد قلب

مطالعه جدید محققان بریتانیایی نشان داده است که مصرف بیش از حد گوشت قرمز و سایر گوشت‌های فرآوری‌شده با ضعف عملکرد قلب ارتباط بسیار قوی دارد.

به گزارش “ساینس‌دیلی” این مطالعه توسط محققان دانشگاه کوئین‌مری لندن، بر روی بیش از ۲۰ هزار نفر انجام و نتایج آن در کنگره علمی آنلاین انجمن قلب و عروق اروپا (ESC) ارائه شده است.

در این مطالعه حجم بطن‌های قلب، شکل و بافت قلب (که نشان‌دهنده سلامت عضله قلب است) و خاصیت ارتجاعی عروق خونی قلب (شریان‌های منبسط سالم‌ترند) مورد بررسی قرار گرفت.

محققان دریافتند افرادی که بیشترین میزان مصرف گوشت قرمز و سایر گوشت‌های فراوری‌شده را دارند، بطن‌های کوچک‌تر، عملکرد قلب ضعیف‌تر و سرخرگ‌های سفت‌تری دارند.

Fleisch Symbolbild

همچنین به گفته محققان، گوشت قرمز میکروبیوم روده را پیر می‌کند و منجر به افزایش مقادیر بیشتری از متابولیت‌های خون می‌شود که به نوبه خود با خطر بیشتر بیماری‌های قلبی مرتبط است.

به عنوان یک مقایسه، محققان همچنین ارتباط بین وضعیت سلامت قلب و مصرف ماهی‌های روغنی و چرب را نیز بررسی کردند و دریافتند که با افزایش میزان مصرف ماهی روغنی، عملکرد قلب بهبود یافته و رگ‌ها خاصیت ارتجاعی و انبساط بیشتری خواهند داشت. اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی‌های چرب شامل EPA (اسید ایکوزاپنتانوئیک) و DHA (اسید دوﻛﻮزا ﻫﮕﺰا اﻧﻮﺋﻴک)، التهاب را در بدن کاهش می‌دهند و باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی بخصوص در افراد در معرض خطر می‌شوند.

کدام غذاها آلرژی بهاره را بدتر می‌کنند؟

به گزارش “ریدرز دایجست” با این که به طور قطع نمی‌توان از آلرژی و علائم آن اجتناب کرد، خبر خوب این است که عدم مصرف برخی گزینه‌های غذایی به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید واکنش‌های آلرژیک در فصل بهار را مهار کنید:

این را بدانید که شراب سرشار از هیستامین است. هیستامین تا حد زیادی مسئول خارش، قرمزی، تورم و احتقان است. خوردن غذاهای حاوی هیستامین در مقادیر زیاد می‌تواند باعث شعله‌ور شدن علائم آلرژی شود. همچنین باکتری‌ها، مخمرها و سولفیت‌ها در برخی از شراب‌ها می‌توانند علائم آلرژی را تشدید کنند.

آیا بعد از خوردن پنیرهای کهنه مانند پارمسان، گودا و مانچگو دچار آبریزش بینی می‌شوید؟ یک مطالعه منتشر شده توسط دانشگاه ایالتی آیووا نشان داده که برخی از میکروب‌های موجود در پنیرهای کهنه می‌توانند واکنش‌هایی مانند آلرژی ایجاد کنند. افرادی که آلرژی به شیر دارند، باید به‌ شدت از مصرف لبنیات در هر شکلی،‌از جمله پنیر پرهیز کنند.

میوه برای شما مفید است، اما بسیاری از انواع آن، از جمله توت‌ها، پروتئینی در پوست دارند که شبیه گرده گیاهان است. در کسانی که آلرژی به توت دارند، علائمی مانند تورم، بثورات و مشکلات دستگاه گوارش ظاهر می‌شود. علائم خفیف آلرژی به این میوه‌ها را می‌توان با آنتی‌هیستامین کاهش داد.

allergische Reaktion

تا به حال متوجه شده‌اید که بعد از خوردن چیلی بینی شما آبریزش می‌کند؟ غذاهای پرادویه می‌توانند به پاکسازی سینوس‌ها و مجاری بینی و رقیق شدن مخاط کمک کنند. اما اگر علائم شما آزاردهنده است، ممکن است مشکل دیگری وجود داشته باشد. یک نوع سندرم به نام “رینیت چشایی” وجود دارد که در آن افراد در اثر قرار گرفتن در معرض غذاهای پرادویه، با عطسه یا آبریزش بینی مواجه می‌شوند. این عارضه احتمالا در اثر واکنش اعصاب مرتبط با حس چشایی ایجاد می‌شود. اگر علائم شما شامل مشکلات پوستی، دردهای شکمی یا تنگی نفس نیز هستند، به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

سندرم “آلفا گال” آلرژی شدید و ناگهانی به گوشت قرمز است و اعتقاد بر این است که توسط کنه‌ها و سایر حشرات منتقل می‌شود. کارشناسان معتقدند که کنه‌ها می‌توانند یک مولکول قند به نام آلفا گال را از طعمه خود گرفته و سپس آن را به قربانی بعدی خود منتقل کنند. در برخی از افراد این مولکول قند وارد شده به بدن، یک واکنش سیستم ایمنی ایجاد می‌کند که بعداً در هنگام خوردن گوشت قرمز، علایم آلرژی خفیف تا شدید به وجود می‌آید. اگر پس از خوردن گوشت (گوشت گاو، گوشت خوک، گوشت بره) علائمی مانند کهیر، حالت تهوع یا مشکل تنفس مشاهده کردید، حتماً به یک متخصص آلرژی مراجعه کنید.

راه رفتن در خواب و افزایش خطر ابتلا به پارکینسون

یک مطالعه جدید نشان می‌دهد مردان با مشکلات خاص خواب، مانند راه رفتن در خواب، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری پارکینسون هستند.

به گزارش “مدیسین‌نت” محققان آمریکایی دریافتند افرادی که در خواب راه می‌روند یا دارای اختلال رفتاری سریع حرکت چشم (RBD) هستند، در مقایسه با دیگران بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری پارکینسون قرار دارند.

به گفته محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا وجود پاراسومنیا یا اختلال خواب، مانند راه رفتن در خواب و RBD، می‌تواند نشانگر تخریب عصبی باشد.

کسانی که از RBD رنج می‌برند، رویاهای واضح و غالباً ناخوشایندی را با صداها و حرکات ناگهانی دست و پا انجام می‌دهند.

محققان با مطالعه بر روی تقریباً ۲۶ هزار مرد میانسال، دریافتند که راه رفتن در خواب خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را ۴ برابر و RBD این خطر را ۶ برابر می‌کند. وجود هر دو اختلال خواب، خطر ابتلا به پارکینسون را تا ۸ برابر افزایش می‌دهد.به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

محققان هشدار می‌دهند که اینگونه اختلالات خواب نباید نادیده گرفته شوند چون درمان آنها که اغلب نیز موفق است، علاوه بر پارکینسون، خطر ابتلا به اختلالات دیگری از جمله نارکولپسی (حمله‌‌های خواب در ساعات بیداری)، اختلال حرکتی دوره‌ای اندام (حرکت غیرطبیعی در خواب یا پرش اندام‌‌ها در لحظه خوابیدن یا بیدار شدن) و آپنه انسدادی خواب (قطع دوره‌ای تنفس در هنگام خواب) را کاهش می‌دهد.

بیش از ۱۰ میلیون نفر در سراسر جهان با پارکینسون زندگی می‌کنند. خطر ابتلا به این عارضه با افزایش سن افزایش می‌یابد، اما برآورد می‌شود چهار درصد از افراد مبتلا به پارکینسون قبل از ۵۰ سالگی تشخیص داده می‌شوند. مردان ۱.۵ برابر بیشتر از زنان در معرض بیماری پارکینسون هستند.

این گزارش به صورت آنلاین در تاریخ ۱۳ آوریل در JAMA Network Open منتشر شده است.