در پی وعده دولت بغداد برای خلع سلاح گروههای کرد مخالف جمهوری اسلامی مستقر در عراق، ابراهیم رئیسی خواستار اعزام افرادی از ایران به عراق برای بررسی روند این خلع سلاح شد.
رئیسی روز جمعه، ۳۱ شهریور، در جریان یک رژه نظامی به مناسبت سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق گفت: «خلع سلاح گروههای مسلح در عراق کار مثبتی است که آغاز شده و ستاد کل نیروهای مسلح باید گروههایی را برای بررسی این موضوع اعزام کنند.»
او بدون نام بردن از گروه یا حزب خاصی افزود: «ما اجازه نمیدهیم هیچ گروه مسلحی در کنار مرزهای ایران چه در درون اقیلم و چه در جای دیگر فعالیت داشته باشد و اطمینان از خلع سلاح گروهای مسلح غیرقانونی در اطراف مرز ایران امری ضروری است.»
ایران بارها از عراق و منطقه خودمختار کردستان شمال عراق در مورد حضور شبهنظامیان کُرد ایرانی شکایت کرده و بارها نیز با این نیروهای کرد درگیر شده است.
این درگیریها در جریان اعتراضات سراسری اخیر ایران در سال ۱۴۰۱ شدت گرفت و پائیز گذشته، در حالی که جمهوری اسلامی گروههای کرد را پشت پرده شعار «زن، زندگی، آزادی» و تشویق ایرانیان بهخصوص ساکنان مناطق کردنشین ایران به مشارکت در اعتراضات معرفی میکرد، سپاه پاسداران مقرهای این گروهها را هدف حملات سنگین توپخانهای و پهپادی قرار داد.
سرانجام جمهوری اسلامی و بغداد اواخر سال گذشته در این مورد یک قرارداد امنیتی مرزی امضا کردند.
چند روز پیش، فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق در سفر به تهران گفت که کشورش انتقال گروههای کُرد ایرانی از مرزهای اقلیم کردستان عراق با ایران به اردوگاههای دور از مرز را به عنوان بخشی از توافق امنیتی بین بغداد و تهران آغاز کرده است.
وزیر امور خارجه عراق نیز در این نشست توضیح داد که هدف این است که این گروهها در مرز ایران و عراق خلع سلاح شوند و به اردوگاههای پناهندگان در عمق اقلیم کردستان منتقل خواهند شد «و این کار تحت نظارت سازمان ملل و کمیساریای عالی پناهندگان صورت خواهد گرفت.»
درخواست جمهوری اسلامی برای خلع سلاح گروههای کرد مخالفش در عراق در حالی است که تهران خود از گروههای شبهنظامی شیعی در داخل عراق حمایت میکند. بر اساس گزارشها، در سالهای اخیر این گروهها بارها به نیروهای ائتلاف بینالمللی در عراق حمله کردهاند.
رئیسی: باکو حقوق ارامنه را حفظ کند
همچنین یک روز پس از آغاز گفتوگوها میان ارامنه ساکن منطقه قرهباغ با مقامهای جمهوری آذربایجان، رئیسی گفت: «قرهباغ متعلق به آذربایجان است اما تاکید میکنیم رعایت حقوق ارامنه یک ضرورت است و امنیت و حقوق آنها باید حفظ و وضعیت مرزها باید حفظ شود.»
ایران روابط تجاری نزدیکی با ارمنستان دارد و بارها نسبت به قطع مسیر زمینی ایران به ایروان ابراز نگرانی کرده است.
رئیسی نیز بار دیگر در این زمینه گفت: «نیروهای مسلح ما از هرگونه تغییر ژئوپلیتیک و تغییر مرزها جلوگیری کردند و در این کار موفق بودند.»
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در سالهای اخیر چندین بار مانورهای نظامی در نزدیکی مرز جمهوری آذربایجان برگزار کردند.
جمهوری اسلامی همزمان با نگرانی از روابط نزدیک باکو و اسرائیل، از گروههای شیعی مخالف دولت باکو حمایت میکند.