با وجود اینکه برخی رسانه‌ها به نقل از منابع آگاه ایران و عربستان اخبار مذاکره مستقیم دو کشور با میانجیگری عراق را تکذیب کردند اما هیچ مقام رسمی از دو کشور این مذاکرات را رد نکرده‌اند. امروز سفیر ایران در عراق ضمن استقبال از میانجیگری عراق از ایجاد شرایط “مثبت” برای ” حل و فصل برخی مشکلات بین ایران و دیگر کشورها” خبر داد. 

به گزارش فرارو، آخرین اخباری که رسانه‌ها منتشر کرده‌اند حاکی از آن است که اولین دور مذاکرات ایران و عربستان با حضور مقامات امنیتی حدود ده روز پیش در بغداد برگزار شده است.

روزنامه انگلیسی فایننشنال تایمز اولین بار این باره این خبر را منتشر کرد و گزارش داد سرپرستی هیئت سعودی در این مذاکرات را خالد بن علی الحُمَیدان، رئیس سازمان اطلاعات سعودی برعهده داشته و دور دیگری از گفت‌وگوها برای هفته آینده برنامه‌ریزی شده است.

طبیعتا با توجه به سطح بالای مذاکره کننده سعودی انتظار این بود که طرف ایرانی نیز یک مقام ارشد امنیتی در حد وزیر اطلاعات باشد. 

دیروز خبرگزاری فرانسه به نقل از منابعی در این رابطه نوشت “هیأت ایرانی را نمایندگانی از سوی علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بر عهده داشتند.” 

در همین حال رویترز نیز خبر داد که آمریکا از این مذاکرات مطلع است. 

خبرگزاری فرانسه به نقل از مقامی عراقی و دیپلماتی غربی “بهبود روابط میان ریاض و تهران” را هدف مذاکرات ذکر کرده است. 

دامنه بحث ها و اختلافات میان ایران و عربستان بسیار وسیع است، از مسئله سوریه و لبنان تا جنگ یمن، پرونده هسته ای ایران و امنیت خلیج فارس از چالش های دو کشور به حساب می آیند. 

خبرگزاری رویترز گزارش داده که در جلسه اول مذاکرات مسئله یمن و لبنان مطرح شده است. براساس گزارش رسانه‌ها اولین مذاکرات مثبت بوده است.

روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در این رابطه گفت: «ایران از گفت‌وگو با عربستان سعودی استقبال کرده و این مسئله را به نفع مردم دو کشور و صلح و ثبات منطقه‌ای می‌داند.»

سخنگوی وزارت خارجه اخبار منتشر شده در این رابطه را تکذیب نکرد اما گفت متناقض اند. 

بحث میانجیگری عراق میان ایران و عربستان در سفر اخیر کاظمی به تهران و ریاض جدی شد. نخست وزیر عراق به دنبال آن است که اختلافات شدید دو کشور در منطقه را کاهش دهد. 

امروز ایرج مسجدی سفیر ایران در عراق در گفت‌وگویی با خبرگزاری ایرنا در خصوص وساطت بغداد برای تنش زدایی در منطقه تاکید کرد که ایران از هرگونه تحرکی که منجر به توسعه روابط، همکاری ها و نزدیکی بین عراق و کشورهای عربی، همسایه و منطقه شود استقبال و حمایت می کند و مشوق آن است.

او افزود: “به اعتقاد شخصی بنده بخشی از وساطت عراق برای تنش زدایی در منطقه برای بازیافت جایگاه سیاسی عراق در دنیای عربی و اسلامی است که ما هم از این موضوع و محور قرار گرفتن عراق استقبال می کنیم و خوشحال هستیم.”

سفیر ایران عراق تاکید کرد: «اگر عراق بتواند هرگونه نقشی در جهت نزدیکی ایران با کشورهایی که یک مقداری با آنها چالش داریم یا روابطمان به سردی گراییده یا همکاریهای سیاسی با آنها متوقف شده؛ ایفا کند ما خوشحال می شویم. یعنی جمهوری اسلامی ایران به دولت عراق این موضوع را بیان کرده که اگر آنها بتوانند در اینجا نقشی را ایفا کنند، تحرکی داشته باشند، تلاشی داشته باشند؛ ما نه تنها استقبال می کنیم بلکه خوشحال هم می شویم.» 

اما مسجدی در پاسخ به این سوال که میانجی گری عراق بین ایران با کشورهای مورد نظر تاکنون در عمل دستاوردی داشته یا خیر؟ گفت: «”چون عملا در بحث جمهوری اسلامی ایران هنوز به نتایج روشن و پیشرفت قابل ملاحظه‌ای نرسیده”؛ اجازه بفرمایید تا منتظر باشیم یک مقدار کار جلو برود و نتایجی عملی را ببینیم.»

او درباره واکنش طرف‌های دیگر به این تلاش‌ها گفت: “بنظر می رسد شرایط و محیط بین الملل و محیط منطقه فضای مثبت تری برای حل و فصل برخی مشکلات را بین ایران و دیگر کشورها ایجاد کرده است.”