دولت فدرال استرالیا روز چهارشنبه اول اردیبهشت از لغو چهار توافق ایالت ویکتوریای این کشور با ایران، سوریه و چین، به‌دلیل آنچه «مغایرت با اهداف سیاست خارجی» استرالیا خوانده است، خبر داد.

بر همین اساس، دولت فدرال استرالیا تفاهم‌نامه «آموزشی» امضا شده میان بخش آموزش و پرورش ایالت ویکتوریا با یک «نهاد دولتی» ایران را لغو کرده است.

رسانه‌های استرالیایی به نام این نهاد ایرانی و دلایل لغو توافق با آن اشاره نکرد‌ه‌اند.

بنابر اختیارات جدید اعطایی، وزیر خارجه استرالیا می‌تواند توافق‌های امضا شده دولت‌های ایالتی، نهادهای دولتی، شوراهای محلی و دانشگاه‌های استرالیا با کشورهای و نهادهای خارجی را ارزیابی و در صورت لزوم لغو کند.

اسکات موریسون، نخست‌وزیر استرالیا، برای نخستین‌بار با استفاده از اختیارات جدیدی که از دسامبر گذشته به دولت او اعطا شد، دستور لغو توافق‌های ایالت ویکتوریا با کشورهای مزبور را صادر کرده است.

بنابر اعلام ماریس پین، وزیر خارجه دولت فدرال استرالیا، تفاهم نامه «علمی» سال ۱۹۹۹ ایالت ویکتوریا با دولت سوریه نیز لغو شد.

در بیانیه اخیر خانم پین که شامگاه چهارشنبه به وقت محلی منتشر شد، آمده است: «از نظر من چهار توافق مزبور مغایر با سیاست خارجی استرالیا یا مخل روابط خارجی ما است».

در همین حال، دو توافق از مجموع چهار توافق لغو شده از سوی دولت فدرال استرالیا، مربوط به توافق دولت محلی ویکتوریا با چین در زمینه ابر پروژه «راه ابریشم نوین» موسوم به «ابتکار کمربند و جاده» است.

طرح «کمربند و جاده» چین، یک پروژه زیرساختی عظیم است که با هدف ساخت و احداث بنادر، خطوط انتقال لوله، خطوط ریلی و بزرگراه‌ها از کشورهای آسیایی تا اروپایی، برای نخستین‌بار در سال ۲۰۱۳ از سوی شی جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین، مطرح شد.

رسانه‌های استرالیایی می‌گویند این اقدام دولت فدرال می‌تواند خطر ایجاد تنش تازه در روابط با پکن را افزایش دهد.

گزارش‌ها حاکی از اختصاص ۹۰۰ میلیارد دلار هزینه برای توسعه زیرساختی کشورهای مسیر جاده ابریشم است و همین امر باعث شده تا برخی تحلیلگران این طرح را مسیری برای توسعه نفوذ سیاسی، اقتصادی و نظامی چین در عرصه جهانی و در رقابت با ایالات متحده بدانند.