به گفته فرانک والتر اشتاینمایر آلمان باید محدودیتهایی را در پذیرش پناهجو اعمال کند. او با این حال تأکید کرده سیاست پناهجویی نباید به دستاویزی برای حمایت از ایدئولوژی راست افراطی و مغایر با ارزشهای دموکراتیک تبدیل شود.
رئیسجمهور آلمان در یک برنامه تلویزیونی تأکید کرد این کشور باید برای پذیرش پناهجویان محدودیت قائل شود. به گفته فرانک والتر اشتاینمایر این امر تنها در شرایطی محقق میشود که آلمان و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا در همراهی با یکدیگر مرزهای خارجی را کنترل کنند. او همچنین اضافه کرد علاوه بر کنترل مرزهای خارجی باید اطمینان حاصل شود، پرونده کسانی که هیچ شانسی برای دریافت پناهندگی ندارند یا شانس قبول درخواست پناهندگیشان بسیار اندک است، خارج از مرزهای آلمان بررسی شود و این افراد از همان مکان به کشور مبدأ بازگردانده شوند.
اشتاینمایر با اشاره به اینکه گامهایی برای اجرای این مقررات برداشته شده گفت: «اگر بتوانیم این قوانین را اجرا کنیم، تعداد ورود [پناهجویان] به آلمان کاهش خواهد یافت.» رئیسجمهور آلمان خواستار همکاری دولت فدرال و دولتهای ایالتی و نهادهای محلی با یکدیگر در این زمینه شده و افزود گفتوگوها و بحثها در زمینه سیاستهای پناهجویی باید از لفاظیهایی که این شائبه را ایجاد میکند که راهحل سادهای برای بهبود اوضاع وجود دارد، پرهیز کنند.
در حال حاضر صحنه سیاست در آلمان به شدت زیر سایه انتخابات پارلمانی در دو ایالت بایرن و هسن قرار گرفته است و سیاستمداران احزاب مختلف در هفتههای گذشته با اظهاراتی بعضا جنجالی در تلاش برای کسب آرای موافق رأیدهندگان بودهاند. سیاست پناهجویی و افزایش شمار پناهجویان از سال ۲۰۱۵ بدینسو به یکی از موضوعات بحثبرانگیز در آلمان تبدیل شده و سایه آن بر انتخابات ایالتی سنگینی میکند. رأیدهندگان در بایرن و هسن روز هشتم اکتبر به پای صندوق رأی خواهند رفت.
اشتاینمایر جو سیاسی کنونی در کشور را در حال و هوای انتخاباتی دانسته و ابراز امیدواری کرد که پس از برگزاری انتخابات در دو ایالت یادشده “بار دیگر فضایی ایجاد شود که در آن احزاب دموکراتیک بتوانند با یکدیگر به تفاهمنظر و توافق دست یابند.”
رئیسجمهور آلمان هشدار داد اگر احزابی که بر پایه ارزشهای دموکراتیک ایجاد شدهاند، نتوانند اختلافات خود را در همکاری با یکدیگر کنار بگذارند، هواداران ایدئولوژی راست افراطی، از فضای ملتهب سیاسی به نفع خود سود خواهند برد. نظرسنجیهای اخیر در آلمان حاکی از افزایش محبوبیت حزب “آلترناتیو برای آلمان” (AfD) بوده است که از سوی سازمان امنیت داخلی آلمان به عنوان یک حزب راستافراطی طبقهبندی میشود. این حزب بهار امسال در اولین انتخابات ایالتی خود در تورینگن با کسب اکثریت آرا به پیروزی رسید.
اشتاینمایر در این برنامه که از شبکه اول تلویزیون آلمان پخش شد در پاسخ به پرسشی درباره علت افزایش محبوبیت حزب “آلترناتیو برای آلمان” در نظرسنجیها گفت او با این امر که شهروندان در یک کشور دموکراتیک نارضایتی خود را ابراز کنند، مخالفتی ندارد اما “با این مسئله که شهروندی با رأی دموکراتیک خود از تصورات یا جنبشهایی حمایت کند که بر پایه تحقیر دموکراسی بنا شدهاند، موافق نیست.” او بر همین اساس از رأیدهندگان آلمانی خواست تا رفتاری مسئولانه در قبال حق رأی خود داشته باشند.
در تازهترین نظرسنجی که توسط شبکه اول تلویزیون آلمان انجام شده، ۶۴درصد پرسششوندگان آلمانی گفتهاند که مهاجرپذیری بیشتر از منفعت، برای کشور زیان به همراه دارد. در یک نظرسنجی مشابه که در سال ۲۰۱۸ انجام شد، ۴۳ درصد پرسششوندگان از سیاستهای دولت در زمینه پناهجویی انتقاد کرده بودند، در حالیکه در نظرسنجی جدید شمار منتقدان به ۷۳ درصد رسیده است.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، نیز به تازگی در اظهاراتی از تشدید قوانین پناهندگی حمایت کرده و اذعان داشت تعداد پناهجویانی که خواستار ورود به آلمان هستند، “بسیار بالاست.”
دولت آلمان در حال حاضر با دستکم شش کشور در حال مذاکره برای انعقاد قراردادهایی در زمینه مهاجرت است. هدف از این قراردادها از یک سو فراهم آوردن امکان استرداد پناهجویان به کشور مبدأ و از سوی دیگر تنظیم و تسهیل مهاجرت کارگران ماهر به بازار کار آلمان است. گرجستان، مولداوی، ازبکستان، قرقیزستان، کنیا و کلمبیا شش کشوری هستند که طرف مذاکره دولت آلمان قرار گرفتهاند.
بنا بر آمار اداره مهاجرت آلمان در هشتماهه نخست سال ۲۰۲۳ بیش از ۲۲۰ هزار نفر در این کشور تقاضای پناهندگی کردهاند. بیشتر متقاضیان اهل سوریه و افغانستان بودهاند.