به‌دنبال افزایش موارد آب دهان انداختن از سوی یهودیان ارتدکس به روحانیون، کلیساها و سایر اماکن مقدسه ارامنه در اورشلیم، پلیس اسرائیل روز چهارشنبه ۱۲ مهر اعلام کرد یک تیم تحقیقاتی ویژه را برای رسیدگی به شکایات فزاینده در ارتباط با «تحرکات خصمانه علیه مسیحیان» تشکیل داده است.

پلیس همچنین از بازداشت ۵ مظنون خبر داد. سخنگوی پلیس اورشلیم به رسانه‌ها گفت بازداشتی‌ها کسانی هستند که تصویرشان از روی دوربین‌های مداربسته پلیس و نهادهای امنیتی در شرق اورشلیم ثبت شده است.

رسانه‌های اسرائیل از آغاز هفته فیلم‌هایی را پخش کردند که نشان می‌دهد یهودیان ارتدکس، از جمله کودکان و نوجوانان، هنگامی که گروهی از زائران مسیحی از کنار آن‌ها عبور می‌کنند، به سوی آن‌ها آب دهان می‌اندازند. روزنامه یدیعوت آحرونوت روز ۱۲ مهر فیلم‌های دیگری را با مضمون مشابه منتشر کرد.

دورون تورجمان، فرمانده پلیس اورشلیم روز چهارشنبه گفت «متأسفانه ما شاهد اعمال شرم‌آور و نفرت‌انگیز نسبت به مسیحیان در بخش باستانی اورشلیم هستیم که عمدتاً از طریق آب دهان انداختن توسط افراطیون انجام می‌شود».

اعضای جامعه حدودا ۸۰ هزار نفری ارامنه در شرق اورشلیم گفتند به‌ویژه از زمان تشکیل دولت راست‌گرای بنیامین نتانیاهو در ۱۰ ماه اخیر، با ارعاب و اذیت و آزار فزاینده‌ای از سوی «ملی‌گرایان افراطی یهودی» روبه‌رو هستند.

مسیحیان که اکثریت قریب به اتفاق آن‌ها فلسطینیان ساکن در بخش شرقی اورشلیم هستند، معتقدند که دولت کنونی «تندروهای یهودی را جسور کرده است».

فعالان جامعه ارامنه دولت اسرائیل را به بی‌توجهی به شکایات خود متهم کرده‌اند. یورگن بولر، رئیس سفارت بین‌المللی مسیحیان در اورشلیم روز ۱۲ مهر به یدیعوت آحرونوت گفت «هرگز این همه نفرت از سوی افراطیون در این شهر ندیده بودم».

کشیش سیمون حوری، یکی از روحانیون ارمنی ساکن شرق اورشلیم نیز به رسانه‌های اسرائیل گفت آب دهان انداختن و آزارهای دیگر مدت‌ها است جریان دارد.

راهنمایان اسرائیلی گردشگران خارجی به رسانه‌های اسرائیل گفته‌اند مدت‌ زیاد است که شاهد اذیت و آزار از این دست علیه مسیحیان و اماکن آن‌ها هستند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این هفته این برخوردها را محکوم کرد و قول داد «اقدامات قاطع و فوری» انجام شود.

ربای داوید لائو، روحانی ارشد یهودیان اشکنازی اسرائیل نیز در بیانیه‌ای این رفتار را محکوم کرد و بر زندگی مسالمت‌جویانه و همراه با حفظ احترام همه ادیان در اسرائیل و به‌ویژه اورشلیم تأکید کرد. ربای لائو نوشت این پدیده غیراخلاقی «قطعاً هیچ ربطی به یهودیت ندارد».

پلیس اورشلیم در حالی روز چهارشنبه از بازداشت ۵ مظنون خبر داد که رادیوی ارتش اسرائیل مصاحبه‌ای از ۶ سال پیش با ایتامار بن‌گویر را پخش کرد که او گفته بود این آب دهان انداختن‌ها یک اقدام بزهکارانه نبوده و توجیهی برای بازداشت افراد نیست.

ایتامار بن‌گویر در ۱۰ ماه اخیر وزیر امنیت ملی در دولت بنیامین نتانیاهو و مسئول پلیس کشور بوده است. او در مصاحبه‌ای جدید در روز چهارشنبه گفت اتفاقاتی که رخ داده، سزاوار محکوم شدن است.

اما سیمحا روتمن، رئیس کمیسیون قضایی پارلمان اسرائیل که یکی از عوامل اصلی پیشبرد طرح تغییرات قضایی دوره اخیر در اسرائیل است، گفت «پلیس خودش نباید این رویدادها را بزرگ کند».

به گزارش یدیعوت آحرونوت، برادر آقای روتمن که یک روحانی است، برگزارکننده یک راهپیمایی بوده که افرادی در آن به سوی زائران مسیحی آب دهان انداختند.

بازداشت‌های روز چهارشنبه بدون اعلام هویت مظنونین، در ساعاتی انجام شد که شهر اورشلیم میزبان راهپیمایی عید یهودی «سایبان‌ها» بود و معمولاً در کنار آن نیز هزاران زائر مسیحی خارجی به این کشور رفته و راه‌پیمایی می‌کنند.

پلیس اسرائیل پیشتر تأیید کرده که قبرهای مسیحیان در اورشلیم و برخی شهرهای دیگر تخریب شده و فردی نیز چندی پیش با هجوم به درون کلیسای اصلی ارامنه در شرق اورشلیم یک تندیس را تخریب کرد.

یک عضو جامعه ارمنی روز چهارشنبه به شبکه کان گفت گروهی در میان فلسطینیان برای حمایت از ارامنه و اماکن مسیحی در حال شکل‌گیری است که هشدار داده به تلافی آزار ارامنه در شرق اورشلیم، ممکن است یهودیان و اماکن یهودیان در جهان هدف قرار گیرند.

وزارت خارجه تشکیلات فلسطینی آزار ارامنه را محکوم کرد. دیمیتری دیلیانی، عضو ارشد جنبش فلسطینی فتح به رهبری محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، که رئیس «ائتلاف ملی مسیحیان در سرزمین مقدس» است، گفت لفاظی‌های سیاستمداران اسرائیلی مانند ایتامار بن‌گویر، «نژادپرستی و تعصبات ریشه‌داری را آشکار می‌کند که جامعه اسرائیل به آن آلوده شده است».

به گزارش یدیعوت آحرونوت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در گفت‌وگو با این روزنامه در ۱۲ مهر گفت که آمریکا همچنان به کار برای زندگی مساوی همراه با رفاه و امنیت برای همه مردم، فارغ از اعتقاد آن‌ها، ادامه می‌دهد.

وزارت خارجه اردن با ارسال شکایت به سفارت اسرائیل در امان، «موج آزار مسیحیان» را محکوم کرد. اردن متولی رسمی «حرم شریف»، شامل مسجدالاقصی و مسجد عمر، حساس‌ترین اماکن مورد منازعه اسرائیل و فلسطینیان در اورشلیم است.