در یک سال و نیمی که از تهاجم روسیه به خاک اوکراین می‌گذرد، دست‌کم «۲۶ هزار نفر» در این کشور مفقودالاثر شده‌اند که «۱۱ هزار تن» از آن‌ها غیرنظامی هستند.

وزارت کشور اوکراین هشدار داده تقریباً نیمی از این افراد توسط نظامیان روس ربوده شده‌اند و روسیه با بسیاری از آنها مانند تروریست برخورد می‌کند.

بر این اساس نام بیش از ۲۶ هزار نفر در فهرست ویژهٔ افراد مفقودالاثر در مناطق اشغال‌شده یا نزدیک به جبهه ثبت شده، که ۱۵ هزار نفر از آن‌ها نظامی و ۱۱ هزار تن غیرنظامی هستند.

به گفتهٔ لئونید تیمچنکو، معاون وزیر داخلی اوکراین، برآورد می‌شود از غیرنظامیان مفقودالاثر احتمالاً نیمی کشته و نیمی دیگر توسط نظامیان روس ربوده شده‌اند.

آقای تیمچنکو در مورد افراد ربوده‌شده گفت که آن‌ها به طور غیرقانونی در بازداشتگاه‌های مخفی نگه‌داری می‌شوند.

او افزود از شواهد پیدا است اکثر این افراد در شرایط وخیم به سر می‌برند و روسیه با آن‌ها همچون تروریست برخورد می‌کند.

همزمان با اظهارات این مقام اوکراینی، مرکز آزادی‌های مدنی در اوکراین که سال گذشته برندهٔ جایزهٔ صلح نوبل شد اعلام کرد چهار هزار نفر را که در بازداشتگاه‌های روسیه نگهداری می‌شوند و همچنین به زندان‌های بلاروس منتقل شده‌اند شناسایی کرده است.

بر اساس این گزارش، ۱۳۲ نمایندهٔ دولت اوکراین در مناطق اشغال‌شده ربوده شده‌اند و نهادهای نظامی-امنیتی روس با فشار روانی و شکنجه کوشیده‌اند آنها را به همکاری وادارند.

در این گزارش، برای نمونه به سرنوشت آلکساندر بابیچ، شهردار گولایا پریستان، در استان خرسون اشاره شده که چند هفته پس از اشغال این شهر توسط نظامیان روس ناپدید شد؛ متعاقباً مسئولین اوکراینی دریافتند او در بازداشتگاهی در کریمهٔ الحاقی نگه‌داری می‌شود.

مطابق قوانین بین‌الملل حبس اجباری غیرنظامیان به معنای گروگان‌گیری ا‌ست. اما بر اساس گزارش مرکز آزادی‌های مدنی در اوکراین چالش عمده این است که روسیه بازداشت غیرنظامیان اوکراینی را تأیید نمی‌کند و از آنجا که این افراد اسرای جنگی محسوب نمی‌شوند، تبادل آنها ممکن نیست.

در همین زمینه «کارِنت‌تایم»، شبکهٔ تلویزیونی روس‌زبانِ «رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد»، گزارش داد روز جمعه ۱۴ مهرماه نام ایرینا ناوالنایا به فهرست تروریست‌های تحت پیگرد حکومت روسیه افزوده شده است.

ایرینای ۲۵ ساله پس از تصرف ماریوپل توسط ارتش روسیه سعی کرد از این شهر فرار کند اما در اردوگاه‌های اجباری به دلیل نام خانوادگی خود بازداشت و با این اتهام روبه‌رو شد که با آلکسی ناوالنی، مخالف سرشناس کرملین، و همچنین با نیروهای گردان آزوف که مدافع ماریوپل بودند و روسیه‌ آنها را نئونازی می‌خواند ارتباط دارد.

کی‌یف بارها اعلام کرده ایرنا ناوالنایا ارتباطی با اپوزیسیون روسیه ندارد و آلکسی ناوالنی نیز با رد هرگونه نسبت خانوادگی با این زن اوکراینی خواستار آزادی وی شده است.

در عین حال ایرینا بیش از یک سال و نیم است که در بازداشت به سر می‌برد و صرفاً به دلیل داشتن نام خانوادگی یکسان با معترض سرشناس روس با تهدید حبس ابد روبه‌رو است.

گزارش شده او مورد شکنجه و اذیت‌ و آزار قرار گرفته و در یک اعتراف اجباری مسئولیت تدارک سوءقصد علیه حکومت روسیه را پذیرفته است.

در گزارش «کارنت‌تایم» آمده که در سال گذشته میلادی «۲۶۴ نفر» در روسیه به دلیل حمایت از تروریسم محاکمه شدند.

وکلای مدافعان حقوق بشر در روسیه هشدار می‌دهند امسال شمار کسانی که به عنوان حامی تروریسم تحت پیگیرد قانونی قرار دارند بسیار بیشتر از سال گذشته است.