رسانه‌های آمریکایی روز پنجشنبه ۲ اردیبهشت گزارش دادند که جو بایدن، رییس جمهور آمریکا قرار است «کشتار حدود ۱.۵ میلیون ارمنی» به دست عوامل امپراطوری عثمانی در طول جنگ جهانی اول را به عنوان «نسل‌کشی» به رسمیت بشناسد.

پیش‌بینی می‌شود چنین اقدامی مناسبات آمریکا با متحد خود در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو یعنی حکومت ترکیه را دچار تنش بیشتری کند.

حکومت ترکیه به شدت با کاربرد مفهوم «نسل‌کشی» برای کشتار ارامنه که از سوی د‌ه‌ها کشور دیگر از جمله فرانسه و روسیه نیز به رسمیت شناخته شده، مخالف است.

به گزارش روزنامه‌های نيويورک تايمز و واشینگتن‌پست، جو بایدن قرار است روز شنبه و همزمان با صد و ششمین سالگرد این واقعه تصمیم جدید دولت آمریکا را رسما اعلام کند.

کشتار ارامنه از سال ۱۹۱۵ و همزمان با جنگ نیروهای امپراطوری عثمانی با امپراطوری روسیه در مناطقی که امروزه کشور ارمنستان است، آغاز شد.

جو بایدن اولین رییس جمهور آمریکا خواهد بود که رسما این کشتار را «نسل‌کشی» اعلام می‌کند.

با وجودی که کاربرد این مفهوم تاریخی هیچ پیامد حقوقی و قانونی ندارد مسلما دولت ترکیه را خشمگین خواهد کرد. ترکیه همواره وقوع «نسل‌کشی» را تکذیب کرده و مدعی است که هر دو طرف در طول جنگ جنایت و کشتار کرده‌اند.

دفتر ریاست جمهوری ترکیه در بیانیه‌ای گفت رجب طیب اردوغان در جلسه‌ای با مشاوران ارشد خود تاکید کرده که «در برابر دروغ آمریکایی‌ها در مورد به اصطلاح نسل‌کشی از حقیقت دفاع خواهد کرد».

قبل از انتشار این گزارش در رسانه‌های آمریکا بیش از صد تن از نمایندگان کنگره به رهبری آدام شیفت، رییس دمکرات کمیته امور امنیتی مجلس نمایندگان در نامه‌ای خطاب به جو بایدن از او خواستند به وعده انتخاباتی خود و به رسمیت شناختن «نسل‌کشی» ارامنه عمل کند.

کنگره آمریکا در دسامبر ۲۰۱۹ در یک رای‌گیری نمادین «نسل‌کشی» ارامنه را به رسمیت شناخت.

اعضای کنگره در این نامه می‌گویند: «طی چند دهه اخیر با وجودی که رهبران بسیاری از کشورهای جهان نسل‌کشی ارامنه در قرن بیستم را به رسمیت شناختند روسای جمهور آمریکا سکوت کرده‌اند. همان طور که شما در سخنان روز ۲۴ آوریل سال گذشته گفتید سکوت مشارکت در جرم است. سکوت شرم‌آور دولت ایالات متحده در مورد نسل‌کشی ارامنه مدت‌های طولانی ادامه داشته و باید پایان یابد.»

در واکنش به مصوبه پارلمان هلند در ماه فوریه که از دولت آن کشور خواست «نسل‌کشی» ارامنه را به رسمیت بشناسد دولت ترکیه گفت این اقدامات «تلاش برای بازنویسی تاریخ با انگیزه‌های سیاسی است».

مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه که حدس می‌زد جو بایدن در سخنرانی روز شنبه «نسل‌کشی» ارامنه را به رسمیت بشناسد، چند روز پیش در مصاحبه‌ای گفت:«اظهارنظرهایی که از نظر حقوقی و قانونی الزام‌آور نیستند هیچ فایده‌ای ندارند ولی به مناسبات لطمه خواهند زد. اگر ایالات متحده قصد دارد به مناسباتش با ترکیه لطمه بزند تصمیم با خود آنهاست.»