ژرال دارمنن، وزیر کشور فرانسه، دستور ممنوعیت تظاهرات در حمایت از فلسطینی‌ها در این کشور را به دلیل «ایجاد احتمالی اخلال در نظم عمومی» صادر کرد. همزمان رئیس‌جمهور فرانسه هشدار داد که نباید «آرمان فلسطین» را با «توجیه تروریسم» اشتباه گرفت.

خبرگزاری فرانسه نوشت که دستور آقای دارمنن عصر پنج‌شنبه، ۲۰ مهرماه، به بخشداران مختلف فرانسه ابلاغ شده است. همچنین وزارت کشور فرانسه در این زمینه به این خبرگزاری گفت که «سازمان‌دهندگان تظاهرات و اخلالگران» بازداشت خواهند شد.

پیشتر ستاد فرماندهی پلیس پاریس دو تظاهرات حامیان فلسطینی‌ها را که قرار بود روز پنج‌شنبه در پاریس برگزار شود، ممنوع اعلام و شورای اداری فرانسه نیز این تصمیم را تایید کرده بود.

تظاهرات حامیان فلسطینی‌ها در پاریس، روز پنجشنبه
تظاهرات حامیان فلسطینی‌ها در پاریس، روز پنجشنبه

با این حال، چندین هزار نفر اوایل عصر پنج‌شنبه در میدان رپوبلیک (جمهوری) پاریس در حمایت از فلسطینی‌ها جمع شدند و سپس پلیس با گاز اشک‌آور و خودروهای آب‌پاش آنان را متفرق کرد.

تظاهرکنندگان در پاریس با در دست گرفتن پرچم‌های فلسطین، پلاکاردهایی با شعارهای «فلسطین پیروز خواهد شد» و «اسرائیل قاتل، مکرون شریک جرم» حمل می‌کردند.

روی بنای یادبود این میدان نیز با اسپری شعار «فلسطین آزاد» با حروف بزرگ نوشته شد.

با وجود این ممنوعیت، تجمعات دیگری نیز در مرکز شهر رن، در غرب فرانسه و شهر لیل، در شمال کشور و در تولوز در جنوب فرانسه برگزار شد و در مجموع ده‌ها نفر به دلیل «شورش» و «خودداری از متفرق شدن» دستگیر شدند. برای برخی نیز جریمه‌های نقدی صادر شد.

حمله بی‌سابقه و ناگهانی حماس به اسرائیل موجب موجی از نگرانی در فرانسه نیز شده و مقام‌های این کشور از افزایش یهودستیزی در فرانسه بیمناکند.

امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه که پیشتر حمایت خود از اسرائیل را اعلام کرده بود، شامگاه پنج‌شنبه در یک سخنرانی گفت که واکنش اسرائیل به حمله حماس باید «قوی و منصفانه» باشد.

او از حق اسرائیل برای «از بین بردن» حماس حمایت کرد اما گفت که باید این اقدام «از طریق اقدامات هدفمند» و «حفاظت از مردم غیرنظامی» صورت گیرد.

مکرون در اظهاراتی که ظاهرا کنایه به برخی احزاب چپگرا در فرانسه بود، تاکید کرد که در مواجهه با تروریسم «هرگز نمی‌توان آری، اما» گفت.

او گفت: «کسانی که آرمان فلسطین و توجیه تروریسم را با هم اشتباه می‌گیرند، مرتکب خطای اخلاقی، سیاسی و راهبردی می‌شوند.»

پیشتر حزب چپ افراطی فرانسه هم از محکوم‌کردن حمله حماس به اسرائیل سرباز زده بود، موضوعی که موجی از واکنش‌های منفی را در این کشور به دنبال داشت.

در حالی که در میان قربانیان حملات حماس به اسرائیل شهروندان فرانسوی نیز بوده قرار است وزیر خارجه فرانسه روز یک‌شنبه به اسرائیل سفر کند.

کاترین کولونا وزیر خارجه فرانسه برای استقبال از اتباع این کشور که از اسرائیل به کشورشان بازگشتند به فرودگاه پاریس رفت
کاترین کولونا وزیر خارجه فرانسه برای استقبال از اتباع این کشور که از اسرائیل به کشورشان بازگشتند به فرودگاه پاریس رفت

ممنوعیت تظاهرات در حمایت از فلسطینی‌ها در فرانسه در حالی است که قبل از آن، اریک دوپون-مورتی وزیر دادگستری فرانسه در بخشنامه‌ای به دادستانی کل این کشور «تمجید از حملات حماس و معرفی آن به‌عنوان مقاومت مشروع در برابر اسرائیل» را «ستایش از تروریسم» و جرم اعلام کرده بود.

در این بخشنامه، آقای دوپون-مورتی از دادستان‌ها خواسته است تا در مقابل یهودستیزی، «پاسخ جزایی محکم و سریعی» داشته باشند.

وزیر دادگستری فرانسه در نامه خود هشدار داده است که وقوع حملات حماس علیه اسرائیل احتمالا منجر به «افزایش جرایم یهودستیزانه» در فرانسه هم خواهد شد.

او این جرایم را شامل حمله فیزیکی به یهودی‌ها، حمله به اماکن مذهبی یهودیان و حتی اظهارنظر در ستایش از تروریسم دانست.

فرانسه دارای بزرگ‌ترین جمعیت مسلمان در میان کشورهای اروپایی است.

پیشتر سفیر اسرائیل در پاریس مساجد این کشور و دیگر کشورهای اروپایی را متهم کرده بود که در چارچوب جمع‌آوری کمک برای مردم فلسطین، حماس و دیگر گروه‌های مسلح را تامین مالی می‌کنند.