روزنامه «واشینگتنپست» آمریکا، روز پنجشنبه ۲۰ مهر گزارش کرد که آمریکا و قطر تفاهم کردهاند تا از دسترسی ایران به شش میلیارد دلار دارایی خود در بانکهای قطر جلوگیری کنند.
دلیل این تصمیم، تحقیق برای شناسایی آمران حملات حماس به اسرائیل عنوان شده است.
به گزاش العربیه، واشینگتن پست در گزارش خود به نقل از دو نفر که نخواستند نامشان فاش نشود، نوشت که «والی آدیمو»، معاون وزیر خزانهداری آمریکا، روز پنجشنبه به دموکراتهای مجلس نمایندگان گفت، مقامات آمریکایی و دولت قطر توافق کردند که پس از حمله حماس به اسرائیل، از دسترسی جمهوری اسلامی ایران به حساب ۶ میلیارد دلار اموال بلوکه شدهای که با هدف هزینه در امور بشردوستانه آزاده شده بود، جلوگیری کنند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم پنجشنبه ۲۰ مهر در سفر به اسرائیل گفت ۶ میلیارد دلار آزاد شده هنوز هزینه نشده است.
تصمیم به جلوگیری از دسترسی ایران به شش میلیارد دارایی این کشور، تنها چند هفته پس از آن صورت میگیرد که حکومتهای آمریکا و ایران توافقی را درباره آزادسازی این پولها و مبادله زندانیان با هدف کاهش خصومتها در منطقه اعلام کردند.
آمریکا و ایران توافق کرده بودند که ۶ میلیارد دلار دارایی مسدود شده ایران در کره جنوبی به قطر منتقل شود تا زیر نظر آمریکا، خرج امور بشردوستانه شود.
در اولین واکنش رسمی ایران به گزارش واشینگتن پست، نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل، گزارش این روزنامه مبنی بر توافق آمریکا با قطر را برای بلوکه کردن ۶ میلیارد دلار ایران رد کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای ایران، نمایندگی دائم ایران در واکنش به این یادداشت واشنگتن پست اعلام کرد: این خبر فاقد صحت است و انتشار آن اعتبار واشینگتن پست را خدشهدار میکند.
از سویی رسانههای ایران نیز در این رابطه گزارش کردند که تهران به موجب توافق با آمریکا از دسترسی کامل به اموال خود در قطر برخوردار است و هیچگونه تغییری درباره قابلیت دسترسی ایران به اموال آزاد شده آن در بانکهای قطری حاصل نشده است.
کاخ سفید گزارشها درباره مسدود شدن ۶ میلیارد دلار ایران در قطر را تایید نکرد
در همین حال بی بی سی به نقل از مقامات کاخ سفید گزارش داد اتفاق جدیدی در مورد پول های ایران در قطر رخ نداده است.
جان کربی، از سخنگویان کاخ سفید، که پنجشنبه با خبرنگاران صحبت میکرد، تاکید کرد هنوز یک سنت هم از ۶ میلیارد دلار منتقل شده به قطر خرج نشده است.
آقای کربی همچنین گفت شواهدی مبنی بر دخالت جمهوری اسلامی در حملات حماس وجود ندارد ولی تاکید کرد حکومت ایران به خاطر ارتباطاتش با حماس همدست این گروه است.
صبح پنجشنبه والی آدییمو معاون وزارت دارایی آمریکا در پشت درهای بسته به اعضای دمکرات مجلس نمایندگان گفت که این پول «به این زودی جایی نخواهد رفت.»
آقای کربی همچنین با اشاره به مخالفان توافق ایران و ایالات متحده در آمریکا گفت بعضی مصمم هستند حقیقت این مساله را نپذیرند.
او گفت: «در واقعیت پولهای آزاد شده هیچ وقت به حکومت ایران نمیرسد، بلکه فقط برای خرید اقلامی مثل مواد غذایی، دارو، لوازم پزشکی و کشاورزی از فروشندگان مورد تایید آمریکا قابل استفاده است.»
با این حال، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد آمریکا گزارش کرد: «ایران در آینده نزدیک به این منابع دسترسی نخواهد داشت.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هم، که به اسرائیل سفر کرده است، تاکید کرد که ایالات متحده بر پولهای منتقل شده به قطر نظارت کامل دارد و هیچ مقدار از این پول هنوز هزینه نشده است.
بلینکن گفت: «ما از حق نظارت بر این منابع برخورداریم و حق مسدود کردن آن را برای خود در نظر میگیریم.»
به گفته بلینکن این پول برای تهیه غذا و دارو هزینه خواهد شد و هر برداشت از آن باید به تایید ایالات متحده برسد.
به گفته بلینکن، مصرف این پول سازوکار پیچیده ای دارد که هنوز فعال نشده است.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، از طرف حزب خود تحت فشار بوده تا مانع از انتقال وجوه به ایران شود.
شماری از سناتورهای دموکرات، که با انتخاب مجدد در سال آینده روبرو هستند، به جمهوریخواهانی پیوسته اند که میگویند این معامله باید لغو شود.