ایالات متحده میگوید استفاده از پهپادهای تهاجمی ایران، تنها به اوکراین محدود نمیشود و جمهوری اسلامی از طریق حمایت از گروههای نیابتی، به یک نیروی عمیقا بی ثبات کننده در خاورمیانه تبدیل شده است.
مقامات نظامی آمریکا، روز پنجشنبه دوازدهم اکتبر، بقایای هواپیماهای بدون سرنشین تهاجمی کشف شده در اوکراین و دیگر مکانها که به گفته پنتاگون، متعلق به پهپادهای ایرانی شاهد ١٠١، شاهد ١٣١ و شاهد ١٣٦ بوده و گواهی از روابط رو به رشد تهران با مسکو میباشد را در معرض دید نمایندگان کشورهای عضو سازمان ملل متحد قرار دادند.
بنا بر اعلام هیئت ایالات متحده در سازمان ملل، نمایندگان بیش از ٤٠ کشور در این مراسم شرکت کردند.
لیندا توماس-گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل، در این جلسه تصریح کرد: «اینها سلاحهای جنگی هستند که ایران با نقض قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت، به عوامل بدخواه منتقل کرده و علیه غیرنظامیان و زیرساخت های حیاتی مورد استفاده قرار گرفتهاند».
وی در ادامه به عنوان نمونه، به حمله پهپادی ٦ سپتامبر روسیه به اودسا اشاره میکند که در آن یک غیرنظامی جان خود را از دست داد و به زیرساخت های کشاورزی و بندری آسیب وارد شد. به گفته این مقام ایالات متحده، در میان ٣٣ سلاح هوایی مورد استفاده توسط روس ها در این عملیات، ٢٥ فروند پهپاد شاهد ساخت ایران وجود داشته است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل همچنین میگوید آثار مخرب پهپادهای ایرانی را نمیتوان نادیده گرفت. «این ویرانی اثراتی مداوم دارد که به طور نامتناسبی بر جنوب جهانی تأثیر میگذارد چرا که تکثیر این پهپادها توسط ایران، بازار و عرضه مواد غذایی در جهان را تحت تاثیر قرار میدهد».
لیندا توماس-گرینفیلد ضمن اشاره به حضور کارشناسان آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده در این جلسه جهت بحث در مورد شواهد حاضر و بیان نحوه ارسال پهپادهای تهاجمی ایران به گروههای غیردولتی در سراسر خلیج فارس و شام و همچنین به روسیه، تصریح کرد که تکثیر این سلاحها توسط ایران «فقط به اوکراین محدود نمیشود».
وی با بیان اینکه «ایران از طریق حمایت از گروههای نیابتی، یک نیروی عمیقا بی ثبات کننده در خاورمیانه است… و مقامات ایرانی تمایل خود برای گسترش فروش پهپادهای تهاجمی را پنهان نکردهاند»، تاکید کرد:
آنچه در مورد این پهپادها منحصر به فرد است این است که ایران، اکنون در حال گسترش هرج و مرج فراتر از خاورمیانه است… اکنون، آنها(پهپادها) در دست روسیه هستند و علیه غیرنظامیان در اروپا استفاده میشوند. به زودی، میتوانند گسترش بیشتری پیدا کنند.
لیندا توماس-گرینفیلد، در پایان سخنان خود، ارائه این پهپادها توسط ایران را «تهدیدی جدی برای صلح و امنیت بینالمللی» دانسته و از کشورها خواست تا ضمن همکاری، اطمینان حاصل کنند که جامعه بینالمللی همچنان ایران را مسئول میداند.
تهران، همواره اتهامات غرب مبنی بر ارائه هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) به روسیه جهت استفاده در تهاجم به اوکراین را رد کرده است.
ایالات متحده، همراه با دیگر اعضای شورای امنیت، مدتهاست که توجه را به استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی جلب کرده و از دبیرخانه سازمان ملل خواسته است که این انتقال غیرقانونی تسلیحات را بررسی کند.