شمار کشتهشدگان حملات اسرائیل به ۷ هزار و ۳۲۶ نفر افزایش یافت
مقامات فلسطینی در غزه؛ ظهر جمعه آمار تازه کشتهشدگان فلسطینی حملات اسرائیل به غزه پس از هفت اکتبر را منتشر کرد که حکایت از افزایش تقریبا ۳۰۰ نفری قربانیان دارد. وزارت بهداشت غزه شمار کشتهشدگان این حملات را در بیست و یکمین روز آغاز حملات ۷ هزار و ۳۲۶ نفر اعلام کرد. به گفته مقامات حماس،در این میان تاکنون دست کم ۳ هزار کودک در جریان حملات هوایی و موشکی اسرائیل به غزه جان باختهاند.
هشدار سازمان ملل: بسیاری از مردم در اثر محاصره غزه جان خواهند باخت
با گذشت ۲۱ روز از محاصره همهجانبه نوازغزه از سوی اسرائیل، جان بسیاری از اهالی شهر عملا در معرض تهدید جدی قرار گرفته است. سازمان ملل متحد، جمعه، ۵ آبان به نقل از سخنگوی آژانس امدادرسانی و کاریابی آوارگان فلسطینی «آنروا»، با اشاره به فروپاشی خدمات اساسی در نوار غزه، تاکید کرد که افراد بسیاری در نتیجه محاصره همهجانبه غزه از سوی اسرائیل، جان خواهند داد. فیلیپ لازارینی، طی کنفرانسی مطبوعانی در شهر قدس گفت: «همزمان با صحبت ما، مردم غزه در حال جانباختن هستند. مرگ آنها نه فقط ناشی از انفجار و بمباران است بلکه بسیاری نیز به زودی در نتیجه پیآمدهای ناشی از محاصره غزه، خواهند مرد.» لازارینی افزود: «خدمات اولیه در حال فروپاشی است، دارو، مواد غذایی و آب هم رو به اتمام است.» او هشدار داد که غزه به «کمکهای موثر و مداوم »، نیاز فوری دارد. طبق گفته لازارینی، فاضلاب خیابانهای غزه را فراگرفته است. سخنگوی «آنروا» در ادامه کنفرانس مطبوعاتی خود اعلام کرد که از آغاز جنگ میان حماس و اسرائیل در ۷ اکتبر، ۵۷ نفر از کارکنان این آژانس، کشته شدهاند.
حماس: قبل از آتشبس در غزه گروگانها آزاد نمیشوند
هیئتی از سوی حماس برای اولین بار از زمان آغاز جنگ در غزه به مسکو رفته است تا با مقامهای روسیه دیدار و گفتوگو کند. کرملین روز جمعه از تصمیم خود برای دعوت از هیئت حماس به مسکو دفاع کرد و گفت: «روسیه معتقد است که باید با همه طرفهای درگیری اسرائیل و فلسطین تماس برقرار کند.» دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت این هیئت با نمایندگان وزارت امور خارجه روسیه دیدار کرده اما هیچ تماسی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و کرملین نداشته است. او گفت پوتین قصد ندارد با هیئت حماس دیدار کند. اسرائیل روز گذشته (پنجشنبه) دعوت مسکو از حماس را «تأسفبار» خواند و از روسیه خواست تا هیئت حماس را اخراج کند. روزنامه روسی کومرسانت روز جمعه ۵ آبان / ۲۷ اکتبر به نقل از ابوحامد، یکی از اعضای هیئت حماس در سفر به مسکو نوشت: حماس نمیتواند تا زمانی که بر سر آتشبس توافق نشده است گروگانهایی را که در جریان حمله به اسرائیل دستگیر شدهاند، آزاد کند. او افزود: «حماس برای یافتن همه کسانی که توسط جناحهای مختلف فلسطینی از اسرائیل به غزه برده شدهاند به زمان نیاز دارد.» در همین حال، دانیل هاگاری، سخنگوی ارشد ارتش اسرائیل گفت در حال حاضر ۲۲۹ نفر در نوار غزه گروگان گرفته شدهاند. حماس هفته گذشته دو اسیر با تابعیتهای آمریکایی-اسرائیلی و دوشنبه این هفته دو زن سالمند اسرائیلی را آزاد کرد. به گزارش اسپوتنیک، هیئت حماس همچنین در دیدار با میخائیل بوگدانوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه از تلاشهای این کشور و موضع ولادیمیر پوتین در مورد خاورمیانه «بسیار قدردانی کرد». حماس در بیانیهای افزود در نشست با بوگدانوف راههای توقف «جنایتهای مورد حمایت غرب» اسرائیل مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این بیانیه همچنین تأکید شده است که حماس بر حق خود برای مقاومت در برابر «اشغال» اسرائیل با تمام ابزارهای موجود پافشاری میکند. اسپوتنیک نوشته است که پیش از این بوگدانوف گفته بود در جریان سفرش به قطر با رهبران سیاسی حماس دیدار و در مورد موضوع گروگانها گفتوگو کرده است.
حماس از کشته شدن ۵۰ نفر از اسرای نزد خود در غزه بر اثر بمباران اسرائیل خبر داد
در حالی که حملات اسرائیل به نوار غزه از هفتم اکتبر تاکنون به شدت ادامه دارد، حماس آمار جدیدی از اسرای کشته شده در نوار غزه را فاش کرد. گردانهای القسام، شاخه نظامی جنبش حماس، پنجشنبه ۴ آبان، گزارش داد: «تعداد اسرای اسرائیلی کشته شده در باریکه محاصره شده غزه در نتیجه تداوم بمباران اسرائیل به حدود ۵۰ نفر رسیده است». اظهارات حماس چند ساعت پس از آن بیان شد که دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، اعلام کرده بود که شمار اسیران در غزه به ۲۲۴ نفر افزایش یافته و این رقم ممکن است باز هم افزایش یابد. این موضع هاگاری نیز پس از آن بیان شده که تعدادی از خانوادههای اسرای اسرائیلی طی دو روز گذشته ضمن برگزاری تجمعهایی در تلآویو تظاهرات کردند و از دولت نتانیاهو خواستند که سرنوشت فرزندان و بستگان آنها را مشخص کند. سخنگوی گردانهای القسام، در اوایل ماه جاری، گفته بود که گروههای فلسطینی بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ اسیر از جمله اتباع خارجی، سربازان و افسران عالی رتبه اسرائیلی را در اختیار دارند.
کاخ سفید: بایدن مستقیما برای خامنهای پیام هشدارآمیز فرستاد
کاخ سفید می گوید جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، با ارسال پیامی کمسابقه به آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، به او در مورد هدف قرار دادن پرسنل آمریکایی در خاورمیانه هشدار داده است. جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در نشستی در شامگاه گذشته گفت که این پیام «به طورمستقیم» ارسال شده اما در مورد محتوای پیام، زمان و نحوه ارسال آن جزئیات بیشتری نداد. پیشتر، وزارت دفاع آمریکا – پنتاگون – اعلام کرده بود که با افزایش تنش در منطقه، حدود ۹۰۰ نیروی اضافی آمریکایی یا در منطقه هستند یا برای تقویت دفاع هوایی جهت محافظت از پرسنل آمریکایی به منطقه اعزام خواهند شد. به گفته پنتاگون، نیروهای آمریکایی در هفته گذشته حداقل ۱۲ بار در عراق و چهار بار در سوریه مورد حمله قرار گرفتند. جو بایدن روز گذشته نیز در سخنانی به «آیتالله» هشدار داده بود که در صورت ادامه هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی، ایالات متحده به آن پاسخ خواهد داد. ساعاتی پس از اظهارات سخنگوی شورای امنیت کاخ سفید، وزارت دفاع آمریکا از حمله هوایی به مقر نیروهای ایرانی و گروههای نیابتی در شرق سوریه خبر داد. روز گذشته، محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر ابراهیم رئیسی، در شبکه اکس (توییتر) نوشت: «پیامهای ارسالی آمریکا نه خطاب به رهبر معظم انقلاب اسلامی بود و نه چیزی جز درخواست و تقاضا از ایران؛ اگر بایدن فکر میکند که به ایران هشدار داده بهتر است از تیمش بخواهد متن نهایی پیامها را به وی نشان دهند.»
هشدار وکلای بریتانیایی به دولت درباره نقض گسترده حقوق بشر در غزه
۲۶۰ وکیل بریتانیایی با انتشار نامه سرگشادهای خطاب به ریشی سوناک نخستوزیر، جیمز کلورلی وزیر خارجه و گرنت شپس وزیر دفاع بریتانیا، خواستار اقدام فوری دولت در قبال «نقض گسترده حقوق بشر و قوانین بینالمللی» در نوار غزه شدند. این وکلا خواستار اقدام سریع دولت در زمینه اجرای تعهدات بینالمللی و قانونیاش شده و از دولت خواستند «از نفوذش برای برقراری یک آتشبس و تسهیل ورود کمکهای بشردوستانه به غزه» استفاده کند. نویسندگان نامه همچنین از دولت بریتانیا خواستند فروش تسلیحات به اسرائیل را، بدلیل احتمال استفاده از آنها در نقض جدی قوانین حقوق بشری، متوقف کند.
دومین حمله ی زمینی اسرائیل به غزه
ارتش اسرائیل گفته است نیروهای زمینی این کشور برای دومین بار به ده ها هدف شبه نظامی در غزه حمله کردند. در بیانیه ارتش آمده است که نیروهای زمینی ارتش اسرائیل با همراهی جت های جنگنده و پهپاد «حمله ای هدفمند در مرکز نوار غزه» انجام دادند. در ادامه این بیانیه آمده است: هواپیماها و توپخانه ارتش اسرائیل اهداف تروریستی متعلق به حماس را در منطقه شجاعیه هدف قرار دادند. بنا به گزارش آسوشیتدپرس، ارتش اسرائیل یک روز پیش از حمله به شمال غزه در اوایل روز پنجشنبه خبر داد و اعلام کرد نیروهای زمینی در عملیاتی که ساعت ها به طول انجامید با شبه نظامیان حماس درگیر شدند و سایت های موشک های ضد تانک را مورد حمله قرار دادند.
شمار پناهجویان در مراکز سازمان ملل در غزه «به سه برابر ظرفیت رسیده است»
آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد درغزه – انروا – گفته است که حدود ۶۲۹۰۰۰ پناهجو به منظور ایمنی از حملات هوایی اسرائیل در ۱۵۰ مرکز متعلق به سازمان ملل در سراسر نوار غزه پناه گرفتهاند. به گفته انروا، این بدان معناست که این پناهگاه ها تقریبا سه برابر ظرفیت مورد نظر خود پناهجو پذیرفتهاند. پیشتر نیز این آزانس گزارش کرده بود که شمار پناهجویان در مراکز سازمان ملل در غزه به سه برابر ظرفیت آنها رسیده است. این نهاد سازمان ملل در گزارش جدید خود گفته است که «شرایط ناشی از تراکم بیش از حد فعلی همچنان نگرانکننده است و یک خطر بهداشتی و ایمنی محسوب میشود.» انروا همچنین گفته است که در اثر حمله هوایی به نقاطی در نزدیکی یک مدرسه در غزه، یک نفر کشته و ۱۵ نفر دیگر زخمی شدهاند. سازمان ملل گفته است که در ادامه حملات هوایی به غزه، یکی دیگر از کارکنان محلی این سازمان نیز کشته شده و به این ترتیب، شمار کارکنان کشته شده این سازمان از زمان آغاز درگیری به ۳۹ نفر رسیده است. این آژانس امدادرسانی در گزارش خبری خود افزوده است که بیش از ۵۰۰۰ تن از ساکنان غزه که در اسرائیل زندگی میکردند پس از حمله حماس به اسرائیل به کرانه باختری منتقل شدهاند و به غذا و کمک نقدی نیاز دارند.
کاهش شدید حمایت اسرائیلی ها از تهاجم زمینی به غزه
بر اساس نتایج یک نظرسنجی که در روز جمعه منتشر شد، تقریبا نیمی از اسرائیلی ها مخالف هرگونه تهاجم زمینی به غزه هستند. در این نظرسنجی که در روزنامه معاریو منتشر شد، در پاسخ به این سوال که آیا ارتش باید فوراً به یک حمله زمینی در مقیاس بزرگ بپردازد، ۲۹ درصد از اسرائیلی ها پاسخ آری داده و ۴۹ درصد گفته اند “بهتر است صبر کنیم”. ۲۲ درصد بلاتکلیف هستند. این روزنامه نوشت نتایج نظرسنجی اخیر با نظرسنجی ۱۹ اکتبر که حاکی از حمایت ۶۵ درصدی از یک حمله زمینی بزرگ بود، اختلاف زیادی دارد. به نوشته این روزنامه: تقریباً مسلم است که تحولات مربوط به گروگانها، تأثیر زیادی بر این تغییر نظرات داشته است. حماس طی هفته گذشته چهار گروگان را در بحبوحه تلاش های کشورهای میانجی منطقه آزاد کرد. حماس می گوید حدود ۵۰ گروگان در حملات اسرائیل به غزه کشته شده اند.
دفاع بورل از گوترش مقابل خشم اسرائیل
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دفاع از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد مقابل موج خشم و انتقادات شدید اسرائیل، درخواستها برای برکناری این مقام عالی بینالمللی را محکوم کرد. بورل در این باره تاکید کرد که سخنان گوترش در مورد حمله هفتم اکتبر حماس تحریف شده است. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پنجشنبه ۴ آبان، در پیامی بر حساب خود در شبکه اجتماعی «ایکس» تاکید کرد که دبیرکل سازمان ملل متحد «اقدامات تروریستی هولناک و بیسابقه حماس را به صراحت محکوم کرده است.» وی افزود: «گوترش با تاکید بر این که جان همه غیرنظامیان ارزش یکسانی دارد، بر لزوم پایبندی همه به حقوق بینالمللی انسانی قبل و بعد از هفتم اکتبر تاکید دارد». جوزپ بورل، در ادامه حمایت کامل خود را از تلاشهای گوترش و خدمات سازمان ملل و مقامات و کارکنان آن در جهت حفظ صلح و کمکرسانی انساندوستانه ابراز کرد. گلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، روز سهشنبه در نیویورک، کمپین انتقادی خشونتآمیزی را علیه گوترش به راه انداخته و خواستار استعفا و عذرخواهی او شد.