فیگارو، روزنامۀ صبح پاریس، در شمارۀ امروز خود دوشنبه هجدهم نوامبر گزارش مفصلی دارد دربارۀ تلاشهای غیرقانونی حکومت اردوغان برای زیر سئوال بردن اصل جدایی دین از دولت در ترکیه از طریق وارد کردن امامان مساجد در مدارس این کشور.
فیگارو نوشته است که به موجب توافقی که میان دفتر وزارت آموزش و پرورش استان ازمیر، از مهمترین استانهای مدافع لائیسیته در ترکیه، و دفتر مفتی بزرگ این کشور، امضاء شده از آغاز سال تحصیلی جدید امامان جماعت مساجد در ۸٤۲ مدرسۀ ابتدایی و مقطع راهنمایی در این استان به طور تمام وقت به کار گرفته شدهاند.
وظیفۀ این امامان، “رشد معنوی دانشآموزان، مشاوره و دروس تفسیر قرآن اعلام شده است”. توافق امضاء شده درنظر دارد در سالهای آینده همین شیوه را در دیگر مدارس ترکیه به کار بگیرد. فیگارو نوشته است : مبتکران این اقدام معتقدند که اشکالی در این کار نیست، زیرا، در مدارس ترکیه هماکنون آموزشهای دینی جریان دارد. در پاسخ، مخالفان میگویند که اشکال در همین است که قرار است این افراد در مدارس به کودکان آموزش و مشاورۀ درسی بدهند، بی آنکه کسی صلاحیت علمی آنان را تأئید کرده باشد، زیرا، بر خلاف آموزگاران رسمی مدارس ترکیه این افراد زیر نظر آموزش و پرورش کار نمیکنند.
فیگارو نوشته است که شماری از حقوقدانان ترکیه در نظر دارند علیه قانونی که حضور امامان مساجد در مدارس را مجاز شمرده، شکایت کنند.
در سالهای گذشته تلاشهای متعدد و گستردهای برای زیر سئوال بردن لائیسیته در ترکیه از طریق توسعۀ مدارس دینی معروف به مدارس “امام خطیب” صورت گرفته است. خود اردوغان از همین مدارس بیرون آمده است. در زمان روی کار آمدن او در سال ۲۰۰۲ تعداد دانشآموزان این مدارس در ترکیه به شصت هزار نفر میرسید، بر اساس آخرین گزارش این رقم هماکنون به پانصد هزار نفر رسیده است. فیگارو تصریح کرده است که شکایات متعددی علیه متولیان و مسئولان این مدارس به مراجع قضایی ترکیه تسلیم شده است. در اغلب این مدارس مدیران و معلمان به اعمال خشونت و سوءاستفادههای جنسی علیه دانشآموزان متهم شده اند.