سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که تحول جدیدی در مذاکرات تهران و قدرتهای جهانی در ارتباط با پرونده هستهای ایران رخ نداده، اما «مسیر در این زمینه باز است».
ناصر کنعانی روز دوشنبه ۲۹ آبان در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا این مذاکرات رفع تحریمها تحت تاثیر جنگ اسرائیل و حماس قرار گرفته یا نه، گفت که «تحول جدیدی در این ارتباط نداریم» و «وقفه و فراز و فرودها در ارتباط با گفتوگوهای باواسطه نتیجه شرایط است.»
او از شرایط خاصی سخن نگفت، اما افزود: «گفتوگوهای باواسطه میتواند در زمان مورد توافق انجام شود.»
مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی از چندی پیش عملاً متوقف مانده، اما همچنان تحولاتی در این زمینه از جمله گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران در دیدار اخیر رؤسای جمهور آمریکا و چین همچنان اتفاق میافتد.
در این شرایط نگرانیها درباره پیشرفت برنامه هستهای ایران همچنان وجود دارد.
چند روز پیش، خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایران اکنون براساس استانداردهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اورانیوم کافی با غلظت ۶۰ درصد برای تولید سه بمب اتمی را در اختیار دارد و کماکان به سؤالات و ملاحظات کلیدی آژانس در مورد برنامه هستهای خود پاسخ نداده است.
در بخشی از گزارش محرمانه جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی که روز چهارشنبه ۲۴ آبان در اختیار رویترز قرار گرفت، آمده که از زمان تنظیم گزارش قبلی آژانس در ۱۳ شهریور امسال تاکنون، حجم اورانیوم با غلظت ۶۰ درصدی در ایران ۶.۷ کیلوگرم افزایش یافته و به حدود ۱۲۸ کیلوگرم رسیده است.
مسئله دالان زنگزور
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه در بخشی دیگر از نشست خبری خود همچنین از آمریکا خواست که در زمینه ایجاد کریدور میان سرزمین اصلی جمهوری آذربایجان و منطقه نخجوان مداخله نکند.
کنعانی این اظهارات را در پاسخ به اظهارات یک مقام آمریکایی مبنی بر مشارکت ایران در ایجاد کریدور قفقاز بیان کرد.
جیمز اوبراین، دستیار وزیر خارجه آمریکا در روزهای اخیر گفته است، «کریدوری ترانزیتی در این منطقه که با فشار یا دخالت ایران ایجاد شود، با واکنشی بسیار شدید روبهرو خواهد شد و موفق نخواهد بود.»
او همچنین جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی را به نقض حقوق ارمنیهای منطقه و تهدید ثبات و امنیت قفقاز جنوبی متهم کرد.
پیشتر برخی مقامهای جمهوری اسلامی گفته بودند که راهگذر زنگزور را «بستر حضور ناتو در منطقه و تهدیدی ضد امنیت ملی کشورها» میدانند.
باز شدن کریدور زنگزور یکی از بندهای نهگانه آتشبس میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان در جنگ ۴۴ روزه قرهباغ در پاییز سه سال پیش بود.
بر اساس این توافق، آذربایجان راهگذر لاچین را برای ارمنیهای ساکن خانکندی و اتصال آن به خاک ارمنستان باز میکرد و ارمنستان نیز قرار بود کریدور زنگزور را در امتداد مرز با ایران برای اتصال نخجوان به خاک اصلی جمهوری آذربایجان باز کند.
ایران همان زمان مدعی شد که این کریدور راه ترانزیت کالا از ایران به روسیه و اروپا را میبندد و مرزها را تغییر میدهد.
اما آمارهای گمرکی ایران نشان میدهد که ایران هیچ کالایی از طریق خاک ارمنستان به روسیه یا اروپا صادر و وارد نمیکند.