کانون نویسندگان ایران از گسترش سامانه‌ سانسور و سرکوب در ایران خبر داد و اعلام کرد که در روزهای اخیر «دفتر توسعه‌ کتاب و کتاب‌خوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» از طرحی به نام «سامانه‌ نظارت مردمی بر آثار منتشر شده»، رونمایی کرده است.

بنا بر اطلاعیه‌ وزارت ارشاد، هدف‌های «سامانه»‌ جدید « ارتقا و توسعه‌ سطح نظارت پسینی بر آثار منتشرشده، نقش‌آفرینی بیش‌تر مخاطبان در پالایش و سالم‌سازی فضای محتوایی کشور،  کمک به شناسایی آثار حاوی مصادیق مندرج در ماده‌ چهار مصوبه‌ی اصلاحی اهداف، سیاست‌ها و ضوابط نشر،  رصد، شناسایی و برخورد با متخلفان در حوزه‌ی نشر، ارتقای کیفی سطح بررسی آثار منتشره و  کمک به سرعت دفتر توسعه کتاب و کتاب‌خوانی در امر نظارت پسینی» است.

کانون نویسندگان ایران نوشت: «گرچه در این اطلاعیه وزارت ارشاد سعی کرده است هدف اصلی خود را پشت واژه‌ها و عبارت‌های لطیفی چون «ارتقای کیفی»، «نقش‌آفرینی بیش‌تر مخاطبان»، «سالم‌سازی فضای محتوایی»، «ارتقا و توسعه» بپوشاند، اما به‌خوبی برق شمشیری که برای کتاب و نویسنده و خواننده در بند بندِ اطلاعیه تعبیه کرده است به چشم می‌خورد.»

این نهاد صنفی هشدار داد: «مگر چه شده است؟ مگر این همان دم و دستگاه سانسور نیست که بیش از چهل سال است به شدیدترین شیوه‌های سانسور متوسل شده تا فقط کلام حاکمیت را در گوش و چشم مردم جاری کند؟ مگر با اعمال همین سیاست فرهنگی نبود که تیراژ کتاب را به ۳۰۰ نسخه رساند؟ پس این لشکرکشی تازه برای چیست؟ پس چرا چشم دیدن همین اندک توش و توان را به تن نویسنده و کتاب ندارد و برایشان شیپور جنگ به صدا درآورده است؟»

به نوشته کانون نویسندگان ایران، «سانسور و حذف دگراندیشی و دگراندیشان حربه‌ همیشگی حاکمیت به قصد تحدید آزادی بوده است؛ چه آن‌جا که این سرکوب‌ها به نام «انقلاب فرهنگی» صورت گرفته، چه آن‌جا که با کتاب‌سوزان پیش رفته، چه آن‌جا که در هزارتوی «مجوز»ها محقق شده و چه آن‌جا که به حذف فیزیکی نویسندگان انجامیده است.»

در بیانیه این نهاد صنفی که اعضایش همواره مورد سرکوب جمهوری اسلامی قرار داشته‌اند، راه‌اندازی سامانه نظارت پسینی «اقرار به شکست تلاش‌های پیشینی دستگاه سانسور حاکمیت» است.

کانون نویسندگان تاکید کرد که حکومت ایران «اقرار می‌کند که دهه‌ها سانسور ثمر مورد نظر را نداده است. اقرار می‌کند کار سانسور دیگر تنها به دست ماموران مواجب‌بگیر پیش نمی‌رود و «عموم اهالی کتاب، پژوهش‌گران، کتاب‌فروشان، کتاب‌خوانان، والدین و گروه‌های ترویج کتاب» نیز باید به خیل سانسورچیان و خبرچینان بپیوندند.»

در پایان بیانیه کانون آمده است: «این طرح‌ها و «سامانه‌ها» جز ایجاد مزاحمت بیش‌تر برای اهل کتاب راه به جایی نخواهد برد به این دلیل که جامعه بیش از هر زمان دیگر خواستار آزادی اندیشه و بیان است.»

بر اساس گزارش‌ها، سانسور بر کتاب که همواره در جمهوری اسلامی وجود داشته، در دولت ابراهیم رئیسی تشدید شده است.