گزارشها از ایران حاکی است که نیروهای امنیتی و نظامی روز شنبه، چهارم آذر، در بندر کَرگان در نزدیکی شهر میناب در استان هرمزگان به سوی مردم تیراندازی کردهاند.
«حالوش» به نقل از یکی از ساکنان این شهر نوشته که بعد از حمله ماموران که با ناسزا به «زنان و دختران» همراه بوده است، این نیروها به مردمِ پناه گرفته در مسجد جامع کرگان نیز هجوم بردهاند.
عکسها و ویدئوهایی که کانالهای تلگرامی «حالوش» و «اعتراض مدنی بازار» روز شنبه منتشر کردهاند، تیراندازی به شهروندان را نشان میدهد. همچنین عکسهایی از استقرار تکتیراندازها بر مناره مسجد و تیراندازی آنها دیده میشود.
کمپین فعالین بلوچ نیز گزارش داده است که در یورش نیروهای نظامی به بندر کرگان دستکم دو شهروند افغانستانی کشته و چهار شهروند بلوچ مجروح شدهاند.
خبر و تصاویر این حمله در حالی در شبکههای اجتماعی توسط منابع محلی منتشر شده که هیچ یک از خبرگزاریهای حکومتی این رخداد را پوشش ندادهاند.
رادیوفردا به طور مستقل قادر به تایید این خبر نیست.
پیشتر نیز در روز هشتم آبان نیروهای نظامی به این بندر یورش برده و قایقهای صیادان را آتش زده بودند.
در آن روز فرمانده انتظامی هرمزگان بدون اشاره به عملیات این نیروها گفته بود که بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در بندر کرگان شهرستان میناب کشف و ضبط شده است.
علیاکبر جاویدان کرگان را «یکی از کانونهای مهم جرم قاچاق در استان هرمزگان» خوانده و افزوده بود: «محلهای دپو مقادیر زیادی سوخت قاچاق توسط قاچاقچیان که قصد انتقال سوخت قاچاق بوسیله مشکهای ماری از طریق خور بندر کرگان به سمت کشورهای حاشیه خلیج فارس را داشتند شناسایی شد.»
روز شنبه نیز خبرگزاریهای داخل هیچ خبری از هجوم نیروهای نظامی و امنیتی به این محل منتشر نکردهاند؛ تنها خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از فرمانده انتظامی هرمزگان خبر داده که ماموران حین کنترل خودروهای عبوری از بندرعباس به میناب، دو کامیون تانکر حامل سوخت قاچاق را توقیف و در بازرسی از آنها ۴۷ هزار لیتر گازوئیل قاچاق کشف کردهاند.
مشخص نیست این اتفاق با یورش ماموران به مردم کرگان ارتباط دارد یا نه.
به دلیل تفاوت قیمت فرآوردههای نفتی همچون گازوئیل، بنزین و نفت سفید در ایران نسبت به کشورهای هممرز در برخی از مناطق ایران از جمله مناطق بلوچنشین کسب و کاری به نام «سوختفروشی» یا «سوختبری» شکل گرفته است.
به دلیل فقر و نبودن کار در این منطقه از ایران، بسیاری از جوانان به این کار روی میآورند؛ کاری با مخاطرات فراوان، از جمله سوختگی ناشی از انفجار خودروی سوختبر.
حکومت، خرید و فروش سوخت خارج از سیستم دولتی را قاچاق میداند و با آن برخورد میکند. این در حالی است که بر اساس برخی گزارشها بیشترین قاچاق سوخت در مناطق مرزی ایران توسط شرکتهای نفتی و نهادهای نظامی صورت میگیرد.
به گفته اسماعیل ملاحی، رئیس شورای اسلامی شهر بندر کرگان، این شهر «جمعیتی بالغ بر هشت هزار نفر دارد که شغل مردم این منطقه صیادی و تجارت دریایی است».