دو جوان اسلامگرا درباره حمله تروریستی به یک بازارچه کریسمس یا کنیسهای در کلن قرارهایی گذاشته بودند. حال دادگاه شهر لورکوزن حکم بازداشت یکی از مظنونان را صادر کرده است. سازمان امنیت آلمان درمورد خطر ترور هشدار داده است.
انتشار ویدئویی در یک گروه تلگرامی متشکل از اسلامگرایان جوان از قرار معلوم زنگ خطر در اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی (سازمان امنیت داخلی آلمان) به صدا درآورده است. گفته میشود در این ویدئو، جوانی به “جهاد مقدس” علیه غرب فراخوانده و یک حمله تروریستی را برای روز جمعه اول دسامبر در آلمان اعلام کرده است.
بر اساس اطلاعات شبکه تلویزیونی غرب آلمان (WDR)، سازمان امنیت آلمان توانسته است کاربر تلگرامی را شناسایی کند. این فرد یک جوان آلمانی-افغانی ۱۵ ساله اهل بورشاید در نزدیکی شهر لورکوزن واقع در ایالت نوردراین وستفالن است.
گفته میشود که او با یک روس ۱۶ ساله اهل ویتشتوک در ایالت براندنبورگ در مورد یک حمله تروریستی اسلامگرایانه قرار گذاشته بود و درباره ایجاد حریق یا حمله با یک کامیون کوچک به یک بازارچه کریسمس یا کنیسه یهودیان در کلن گفتوگو کرده است. گفته میشود آنها همچنین در مورد یک بازه زمانی مشخص تبادل نظر کردهاند. خروج احتمالی آنها از آلمان نیز یک گزینه بوده است.
آغاز تحقیقات قضایی
بازرسان تحقیق روز سهشنبه۲۸ نوامبر (۷ آذرماه) در دو ایالت نوردراین-وستفالن و براندنبورگ دست به تفتیش زدند و در پی آن این دو نوجوان مظنون به اقدام تروریستی بازداشت شدند. دادستانی دوسلدورف و دادستانی نوروپین در حال تحقیق هستند.
به گفته دادستانی کل مستقر در دوسلدورف، دادگاه منطقهای لورکوزن اکنون حکم بازداشت مظنون ۱۵ ساله را به “ظن برنامهریزی و تدارک یک سوءقصد با انگیزه تروریستی” صادر کرده است. به گفته دادستانی، با توجه به سن کم متهم، فعلا نمیتوان جزئیات بیشتری ارائه کرد. اینکه آیا مظنونان واقعاً سوءقصدهایی را تدارک دیدهاند و اگر چنین بوده، تا چه حد نقشه آنها مشخص بوده است، اکنون موضوع تحقیقات است.
هر دو جوان از هواداران شبهنظامیان تروریستی “دولت اسلامی” (داعش) تشخیص داده شدهاند؛ پسر ساکن براندنبورگ از سوی مقامات امنیتی محلی به عنوان یک “فرد تحت نظر” در محافل اسلامگرایان طبقهبندی شده است. گفته میشود او در گذشته با تبلیغات جهادی جلب نظر کرده بود.
وضعیت خطر فزاینده
مقامات امنیتی در حال حاضر تهدید فزایندهای را از سوی اسلامگرایان افراطی میبینند. گفته میشود وضعیت جنگ در خاورمیانه و همچنین قرآنسوزی در سوئد در ماههای اخیر منجر به رادیکالیزه شدن شدیدتر و تمایل به اقدام در صحنه اسلامگرایان شده است. اخیراً چندین مظنون به اقدام تروریستی در سایر کشورهای اروپایی دستگیر شدهاند و همچنین حملات مرگبار اسلامگرایانه، به عنوان مثال علیه گردشگران سوئدی در بروکسل صورت گرفته است.
توماس هالدنوانگ، رئیس اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان (BfV)، با اشاره به وضعیت کنونی جنگ در نوار غزه گفته است: «سیل تصاویر دیجیتال در شبکههای اجتماعی، که اغلب با اخبار جعلی توأم است، به احساساتی شدن کمک میکند و میتواند به عنوان یک عامل رادیکالیزه شدن عمل کند.»
رئیس سازمان امنیت داخلی آلمان میافزاید: «ما مدتهاست که شاهد اعلام اراده اسلامگرایان برای انجام سوءقصدها در غرب هستیم و من بارها تاکید کردهام که در آلمان نیز هر لحظه میتواند یک حمله اسلامگرایانه صورت گیرد.» او میگوید، خطر چنان واقعی و چنان بالاست که از مدتها پیش با چنین وضعیتی روبرو نبودهایم.
نسل اقدامگرا
در اواخر ماه اکتبر بود که یک اسلامگرای شناخته شده برای پلیس در شهر دویسبورگ بازداشت شد که مظنون به برنامهریزی برای حمله به تظاهرات طرفداران اسرائیل بوده است. این فرد ۲۹ ساله به نام “طارق اس.” از شهر بیلهفلد است و به محافل اسلامگرایان در منطقه هرفورد تعلق دارد. او در سال ۲۰۱۳ به سوریه سفر کرد و در آنجا به شبهنظامیان تروریستی داعش پیوست. طارق اس. پس از بازگشت به آلمان در سال ۲۰۱۶ دستگیر شد و سپس از سوی دادگاه عالی منطقهای دوسلدورف، از جمله به اتهام عضویت در یک سازمان تروریستی، به پنج سال زندان برای جوانان محکوم شد.
بازرسان پیگرد امور تروریستی مدتی است متوجه روندی شدهاند که در آن افراد زیر سن قانونی به طور فزاینده به عنوان مهاجمان بالقوه در کانون توجه قرار میگیرند. مسئولان سازمان امنیت داخلی آلمان گزارش دادهاند که در صحنه اسلامگرایان نسل جدیدی در حال رشد و تکوین است که پایبندی ایدئولوژیکی کمتری دارد، اما در عوض بیشتر اقدامگرا است.
از چندین سال پیش به سرویس اطلاعاتی داخلی آلمان اجازه مراقبت و نظارت در مورد افراد افراطی زیر سن قانونی، ذخیره دادههای آنها و نظارت مخفیانه بر ارتباطات آنها داده شده است. با این حال اداره حفاظت از قانون اساسی آلمان مجاز به استخدام افراد زیر سن قانونی به عنوان منبع اطلاعاتی، یا به اشتراکگذاری دادههای افراد زیر سن قانونی با سازمانهای اطلاعاتی خارجی نیست.