تقی رحمانی، همسر نرگس محمدی که برای دریافت جایزه نوبل صلح در اسلو پایتخت نروژ به سر میبرد، شامگاه پنجشنبه ۱۶ آذر در مراسمی به میزبانی انجمن قلم نروژ و با حضور رئیس مجلس این کشور از مبارزه خانم محمدی علیه تبعیضهای «نهادینه» شده در جمهوری اسلامی ایران سخن گفت.
درحالی که برنده امسال جایزه نوبل صلح پشت میلههای زندان اوین محبوس است، در آستانه اعطای این جایزه، «انجمن قلم نروژ» با همکاری کتابخانه «دایکمان» این شهر مراسمی برای گرامیداشت سالها مبارزۀ نرگس محمدی برای احقاق حقوق زنان و ارتقای حقوق بشر در ایران برگزار کرد.
تقی رحمانی، نویسنده و روزنامهنگار که به اسلو آمده تا به نمایندگی از سوی همسرش جایزۀ او را دریافت کند، در جمع تعدادی از ایرانیان مقیم نروژ و برخی مقامات این کشور گفت که اعطای این جایزه به نرگس محمدی فرصتی است برای جامعه مدنی ایران و باعث میشود که صدای برنده جایزه نوبل در جهان بهتر شنیده شود.
این زندانی سیاسی سابق سپس تبعیضها و نابربریها در جمهوری اسلامی ایران را برشمرد. او با اشاره به نابرابریهای جنسیتی «نهادینه» شده در جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت که ما با حکومتی روبرو هستیم که با «نازل» نگه داشتن شرایط اقتصادی مردم به آنها ظلم صنفی روا میدارد. رحمانی ضمن تاکید بر اینکه هیچ تشکل آزاد کارگری و کارمندی در ایران وجود ندارد، گفت : «هزینه مخالفت با جمهوری اسلامی بسیار بالاست و عبارت است از زندان، اعدام، اخراج از کار و مراقبت»های امنیتی و پلیسی.
به گفته تقی رحمانی، ظلم قومی و فرهنگی «نهادینه شده» بُعد دیگری از دستگاه جمهوری اسلامی ایران است. تقی رحمانی گفت که با کنار هم گذاشتن مجموعه این تبعیضها، ما شاهد این هستیم که همه مردم ایران تحت فشار قرار دارند. به گفتۀ او تنها استثناء در این میان کسانی هستند که هر روز با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و نظام ولایت فقیه بیعت و اعلام وفاداری کنند.
تقی رحمانی سپس گفت که همسرش، نرگس محمدی تلاش کرده تا در کنار سایر زنان ایران صدای اعتراض به همۀ این تبعیضها یعنی «ستم جنسیتی، ظلم صنفی و اقتصادی، ظلم قومی و فرهنگی» باشد.
در بخشی از این مراسم، مسعود قرهخانی، رئیس پارلمان نروژ نیز سخنرانی کرد. در آغاز سخن خود، این سیاستمدار ایرانیتبار گفت : «افتخار میکنم که دو زن ایرانی برنده جایزه نوبل صلح شدند». او افزود که این امر به دنیا نشان میدهد که ایرانی بودن و مردم ایران به «رژیم آخوندها» خلاصه نمیشود.
رئیس مجلس نروژ سپس خطاب به تقی رحمانی گفت : «آرزوی همه ما این بود که نرگس جان در بین ما باشد و غیبت او در این مراسم ماهیت رژیم دیکتاتوری ایران را به کل دنیا نشان میدهد». وی سپس گفت که اعطای جایزه نوبل صلح به خانم محمدی نشان داد که کل جهان انقلاب «زن، زندگی، آزادی» را دیده است. وی در پایان ابراز امیدواری کرد که چنین روزهایی نیروبخش مردم ایران و نرگس محمدی باشد.
مراسم اعطای جایزه نوبل صلح ۲۰۲۳ روز یکشنبه ۱۰ دسامبر/۱۹ آذر در شهر اسلو و با حضور همسر و فرزندان نرگس محمدی برگزار میشود.