با گذشت بیش از ۲۴ ساعت از انتشار فایل صوتی گفتگو با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، واکنش‌های داخلی و خارجی به آن ادامه دارد.

در ایران بخشی از مقام‌های سیاسی و پارلمانی و رسانه‌ای که با برجام و سیاست‌های خارجی دولت فعلی مخالفند با محکوم کردن سخنان آقای ظریف، به دفاع از قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران پرداخته‌اند و در آمریکا نیز عمدتا در کنگره این کشور جمهوری‌خواهان به انتقاد از جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا پرداخته و حتی خواستار استعفای او شده‌اند.

واکنش‌ها در ایران به نوار افشاشده از اظهارات آقای ظریف را در لینک زیر بخوانید:

واکنش‌ها در آمریکا اما اغلب بر آن بخش از صحبت‌های او متمرکز است که می‌گوید جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا به او خبر داده اسراییل در سوریه ۲۰۰ بار به مواضع ایران حمله کرده است.

همزمان با این انتقادها جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا اظهارات منتسب شده به او در مصاحبه جنجالی اخیر وزیر خارجه ایران که به رسانه‌ها درز کرده را رد کرده است.

آقای کری در پیامی که در توییتر منتشر کرده این اتهامات را رد کرده و گفته: “اینها هیچوقت اتفاق نیفتاده؛ چه زمانی که من وزیر خارجه بودم یا بعد از آن”

منتقدین چه گفته‌اند

برخی جمهوری‌خواهان مانند سناتور دن سالیوان از آلاسکا، آنچه افشای اطلاعات محرمانه از سوی وزیر خارجه آمریکا به ایران خوانده را به “خیانت” تشبیه کرده است.

نماینده جمهوری خواه دیگری از ویسکانسین به نام مایک گلاهر گفته غیرقابل درک است که یک دیپلمات آمریکایی “اطلاعات محرمانه” را به ضرر یکی از مهمترین متحدان ما به ایران بدهد که مهمترین دولت حامی تروریسم در جهان است.

سناتور لینزی گراهام، جمهوری خواه دیگر محتاطانه‌تر واکنش نشان داده و گفته “نمی‌دانم که می‌توان به این فایل صوتی اعتماد کرد یا نه. اگر واقعی باشد خیلی آسیب در پی خواهد داشت. من از کری خوشم می‌آید ولی اگر ماجرا واقعیت داشته باشد مشکل ساز خواهد بود. صبر کنیم ببینیم چقدر معتبر است”.

میت رامنی، نامزد سابق حزب‌جمهوری خواه در انتخابات ریاست جمهوری و سناتور فعلی از یوتا گفته ماجرا “نگران‌کننده” است: “باید شفافیت کامل باشد و مشخص شود دقیقا چه کسی و با چه هدفی چه کاری کرده. آقای رامنی که عضو کمیته روابط خارجی سناست گفته ما این فایل ضبط شده را از یک مقام ایرانی داریم اما باید مورد ارزیابی قرار بگیرد”.

سناتور تد یانگ جمهوری‌خواه دیگر گفته خوب نیست که یک عضو ارشد، دولت اسراییل را که متحد اصلی آمریکا در خاورمیانه است تضعیف کند و ابراز امیدواری کرده که آقای کری ماجرا را روشن کند.

جزییات مصاحبه منتشر نشده محمد جواد ظریف درباره قاسم سلیمانی و مسایل مهم سیاست خارجی ایران

ریک اسکات، سناتور جمهوری‌خواه فلوریدا از این هم فراتر رفته و گفته باید تا مشخص شدن ماجرا مجوز آقای کری برای دسترسی به اطلاعات و اسناد محرمانه لغو شود.

میچ مک‌کانل، رییس اقلیت جمهوری‌خواهان در سنا گفته است حرف‌های آقای ظریف نشان می‌دهد چرا آمریکا نباید تحریم‌هایش علیه ایران را کنار بگذارد.

“ما می‌دانیم که امتیازهای پیشاپیش رسیدن به توافق بهتر را تضمین نمی‌کند. به امنیت آمریکا و متحدانش نیز کمکی نخواهد کرد.”

“من امروز در صحن سنا بلند شده ام تا خواستار استعفای جان کری از تیم امنیت ملی دولت بایدن شوم. من در تمام مدت کارم در سنا هیچوقت خواستار استعفای هیچ کس نشده ام . سابقه جان کری در کار فعالیت علیه امنیت ملی آمریکا ورای تحمل است و باید برود. امروز خبرهای آنچنان نگران کننده ای شنیده ام که اگر حقیقت داشته باشد یا باید به برکناری جان کری منجر شود و یا به استعفای او. دیگر بس است.”