• سازمان ملل: نیمی از جمعیت غزه در رفح هستند؛ اسرائیل به‌رغم فشارهای بین‌المللی بر ادامه جنگ در نوار غزه تاکید کرد؛ اسماعیل هنیه: هر گونه طرحی برای آینده غزه بدون حماس ناموفق خواهد بود؛ آمریکا «فروش تفنگ به اسرائیل» را به دلیل خشونت شهرک‌نشینان به تعویق انداخت؛ اتحادیه اروپا خواستار تحریم شهرک‌نشینان «افراطی» اسرائیلی در کرانه باختری شد.
  • سازمان ملل: نیمی از جمعیت غزه در رفح هستند
  • آژانس امدادرسانی سازمان ملل در سرزمین‌های فلسطینی اعلام کرد که تقریبا نیمی از جمعیت نزدیک به ۱.۹ میلیون نفری غزه اکنون در رفح در جنوب غزه ساکن هستند. رفح با برپایی صدها چادر به یک کمپ وسیع برای آوارگان تبدیل شده است. سازمان ملل هشدار داد که گسترش بیماری‌ها از جمله مننژیت، یرقان و عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی در میان آوارگان تشدید شده است.
  • اسرائیل به‌رغم فشارهای بین‌المللی بر ادامه جنگ در نوار غزه تاکید کرد
  • در بحبوحه تشدید درگیری‌ها و ادامه تنش‌‌ها و نگرانی فزاینده از گسترش دامنه جنگ در منطقه و همزمان با فشارهای داخلی و بین‌المللی بر مقامات تل‌آویو و فراخوان مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس در نوار غزه، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل شامگاه چهارشنبه ۲۲ آذر، تاکید کرد که به‌رغم فشارهای بین‌المللی هیچ چیزی کشورش را از پیشبرد جنگ تا پایان باز‌نخواهد داشت. ایلی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل نیز تاکید کرد که موافقت با پیشنهاد برقراری آتش‌بس در این مرحله یک اشتباه محض است و اسرائیل با یا بدون حمایت جامعه جهانی به جنگ خود علیه حماس ادامه خواهد داد. وزیر خارجه اسرائیل با بیان این‌که «تل‌آویو چه با حمایت بین‌المللی یا بدون حمایت آن به جنگ علیه حماس ادامه خواهد داد»، افزود: «آتش‌بس در مرحله فعلی هدیه‌ای به سازمان تروریستی حماس خواهد بود و به آن اجازه می‌دهد تا دوباره مردم اسرائیل را تهدید کند.» به گزارش «رویترز»، کوهن همچنین از جامعه بین‌المللی خواست تا برای حفاظت از مسیرهای کشتیرانی جهانی «به طور موثر و قاطعانه» عمل کنند.
  • ارزیابی اطلاعاتی آمریکا: نیمی از بمب‌های ریخته‌شده بر سر غزه هدف دقیق نداشته
  • شبکه آمریکایی سی‌ان‌ان روز پنج‌شنبه، ۲۳ آذر، با استناد به ارزیابی اطلاعاتی جدید در ایالات متحده گزارش داد که تقریبا نیمی از بمب‌هایی که اسرائیل از آغاز جنگ جاری در غزه استفاده کرده هدایت‌نشده بوده، هدف دقیق نداشته و در اصطلاح «بمب کودن» بوده است. ارزیابی انجام شده از سوی دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا که سه منبع نتایج آن را برای سی‌ان‌ان توضیح داده‌اند، حاکی است که حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد از ۲۹ هزار بمب هوا به زمینی که اسرائیل تا حال استفاده کرده، از نوع هدایت‌شونده نبوده و بقیه، مهمات هدایت‌شونده دقیق بوده است. این نوع مهمات معمولا دقت کمتری دارند و می‌توانند تهدید جدی‌تری را برای غیرنظامیان، به‌ویژه در مناطق مسکونی متراکمی چون غزه ایجاد کنند. از این روی، بر اساس این گزارش، سرعت استفاده اسرائیل از «بمب‌های کودن» ممکن است یکی از دلایل افزایش تعداد کشته‌های غیرنظامی در این باریکه باشد. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت غزه که توسط گروه افراطی حماس اداره می‌شود، از زمان حمله هفتم اکتبر تاکنون، حداقل ۱۸ هزار و ۶۰۸ نفر در حملات اسرائیل به غزه کشته و ۵۰ هزار و ۵۹۴ نفر نیز زخمی شده‌اند.
  • این گزارش در زمانی منتشر شده که رئیس‌جمهور آمریکا این هفته سخنانی از «بمباران بی‌رویه» در غزه و احتمال رویگردانی افکار عمومی دنیا از اسرائیل بیان کرد. با این حال، کاخ سفید در تلاش برای توضیح این اظهارات جو بایدن، تأکید کرد که اسرائیل برای محافظت از غیرنظامیان تلاش خود را کرده است. سخنگویان ارتش اسرائیل نیز در واکنش به این گزارش گفتند به نوع مهمات استفاده شده اشاره نمی‌کنند اما ارتش این کشور به قوانین بین‌المللی و اخلاقی متعهد است و از راه‌های متعدد می‌کوشد آسیب وارده به غیرنظامیان را که «حماس آن‌ها را به سپر انسانی خود تبدیل کرده» کاهش دهد. به نوشته سی‌ان‌ان، ارزیابی منابع اطلاعاتی آمریکایی در زمانی «بسیار حساس» در مناسبات اسرائیل و آمریکا منتشر شده است. جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، گفت جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی که به اسرائیل سفر کرده، در مذاکرات روز پنج‌شنبه خود با مقامات اسرائیلی در خصوص تلاش برای دقت بیشتر و کاهش آسیب به غیرنظامیان «گفت‌وگوهای بسیار جدی» خواهد داشت. با این حال، به نوشته سی‌ان‌ان، دولت بایدن فعلا قصد ندارد ادامه کمک‌های نظامی خود به اسرائیل را مشروط کند.
  • آمریکا همچنان به اسرائیل چراغ سبز نشان می دهد
  • لیور بن دور، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل گفت که ایالات متحده همچنان برای ادامه جنگ در غزه به اسرائیل چراغ سبز نشان می‌دهد، و اظهارات جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا که در آن از دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل انتقاد کرده، تنها توصیه‌ای برای موفقیت آن است. سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل، افزود: «ما باید به سخنان جامع دولت آمریکا گوش کنیم، چرا که هنوز در جنگ علیه تروریسم در غزه به اسرائیل چراغ سبز نشان می‌دهد و تمام ابزارهای جنگی مورد نیاز تل‌آویو را فراهم می‌کند. واشینگتن از اهمیت مبارزه با تروریسم و از بین بردن کانون‌های تروریستی در غزه آگاه است.» بن دور، همچنین گفت: «ایالات متحده می‌داند که هرگونه صحبت در مورد برنامه‌های سیاسی آینده، راه‌حل‌های سیاسی احتمالی و ترتیبات اداری و شهرک‌سازی آینده در غزه بدون حذف نظامی و اقتدارگرایانه حماس امکان پذیر نخواهد بود». این سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل از توصیف اظهارات بایدن به عنوان «انتقاد» پرهیز کرد و گفت که این اظهارات «از تمایل ایالات متحده برای ارائه مشاوره به اسرائیل ناشی می‌شود و در چارچوب درخواست و انتظار مکرر آمریکا از اسرائیل برای مدیریت هوشمندانه جنگ به منظور اجتناب از کاهش حمایت افکار عمومی از آن است.» او در این باره تصریح کرد: «واشینگتن به ما توصیه می‌کند و به ما دیکته نمی‌کند، چرا که قصد دارد اسرائیل به اهداف این جنگ برسد و از همه این اهداف حمایت می‌کند». سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائیل در ادامه گفت: «ما می‌خواهیم همه ما در این ماموریت موفق باشیم، نه تنها به خاطر اسرائیل یا به خاطر دولت آمریکا، بلکه به خاطر فلسطینی‌هایی که از حماس و جهاد ناراضی هستند، و خواهان حفظ امکان بازگشت به گفت‌وگو درباره راه‌حل سیاسی با اسرائیل هستند». وی همچنین قطعنامه فراخوان مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای برقراری آتش‌بس را کم‌اهمیت دانست و گفت به این معنی نیست که اسرائیل حمایت بین‌المللی را از دست داده است. این سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل در ادامه گفت: «مجمع عمومی علاوه بر کشورهای غیرمتعهد که مواضع آنها از قبل مشخص است، شامل عضویت ۵۳ کشور اسلامی و عربی است یعنی بیش از یک سوم اعضای مجمع که به طور خودکار علیه اسرائیل رای می‌دهند.» شایان ذکر است که رئیس جمهوری آمریکا سه‌شنبه، با تاکید بر ضرورت تغییر در کابینه نتانیاهو، گفت دولت اسرائیل به‌دلیل ادامه بمباران گسترده و بی‌رویه نوار غزه در حال از دست دادن حمایت‌هایی است که از آن به عمل آمده بود. بایدن طی مراسمی برای تامین مالی کمپین انتخاباتی خود در واشینگتن از نتانیاهو خواست تغییراتی در دولت راست‌گرای تندرو خود انجام دهد.
  • اسماعیل هنیه: هر گونه طرحی برای آینده غزه بدون حماس ناموفق خواهد بود
  • در واکنش به اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل که چهارشنبه ۲۲ آذر طی آن به ادامه جنگ در نوار غزه «تا پیروزی و نابودی حماس» متعهد شده بود، اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی «حماس» ضمن بیان این‌‌که «حماس از هر طرح و ایده‌ای برای پایان دادن به جنگ در غزه استقبال می‌کند»، تاکید کرد:«هر گونه طرحی برای آینده غزه بدون حماس ناموفق خواهد بود». رئیس دفتر سیاسی حماس طی یک سخنرانی تلویزیونی از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد توقف جنگ در نوار غزه و تلاش‌های پادشاهی عربی سعودی و کمیته وزارتی مشترک عربی- اسلامی برای متوقف کردن جنگ در این باریکه استقبال کرد. هنیه همچنین از کشورهای عربی درخواست کرد که همه گزینه‌ها را برای متوقف کردن تهاجم اسرائیل به نوار غزه بکار گیرند. هنیه معتقد است که نظم بخشیدن به «بیت فلسطینی» روند سیاسی تضمین‌کننده حق فلسطینیان برای برپایی کشور مستقل‌شان را به‌دنبال خواهد داشت.
  • افزایش قربانیان جنگ
  • بر اساس اعلام وزارت بهداشت فلسطین در باریکه تحت محاصره غزه، تعداد قربانیان غیرنظامی در نتیجه ادامه بمباران اسرائیل بر این باریکه به ۱۸,۶۰۸ کشته و ۵۰,۵۹۴ زخمی افزایش یافته است که اغلب آنها را زنان و کودکان و سالمندان تشکیل می‌دهند.
  • رهبر مخالفان دولت اسرائیل: نتانیاهو خطرناک است و نباید در قدرت بماند
  • در حالی که ایالات متحده آمریکا از طرح بازگشت تشکیلات خودگردان فلسطین به حکمرانی در نوار غزه حمایت می‌کند، یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل اعلام کرد که او با اجرای این ایده توسط محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین مخالف است. رهبر اپوزیسیون اسرائیل، در بیانیه‌ای در پلتفرم «ایکس» در رابطه با حکمرانی در نوار غزه در فردای پس از پایان جنگ، فاش کرد که او بازگشت تشکیلات خودگردان فلسطین بدون محمود عباس را بعید نمی‌داند. لاپید ابراز عقیده کرد که هیچ‌کس در دنیا معتقد نیست که غزه را به گفته او در فردای پس از جنگ باید به عباس واگذار کرد. در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به شدت با هرگونه مداخله تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره نوار غزه پس از جنگ مخالفت کرده و تاکید داشته که اجازه نخواهد داد تحت نظارت او این اتفاق بیفتد، لاپید اما با این اعتبار که «تسلط عباس بر اداره غزه از حمایت جهانی برخوردار نیست» نتانیاهو را متهم کرد که به عمد در روابط با ایالات متحده برای کسب دستاوردهای سیاسی «اختلاف‌افکنی» می‌کند. رهبر مخالفان دولت اسرائیل، معتقد است که نتانیاهو این ایده غیرقابل اجرا را ابداع کرده است تا بتواند بگوید با تمام توان با آن مبارزه خواهد کرد. لاپید با اشاره به تنش‌‌آفرینی نتانیاهو در روابط با ایالات متحده گفت: «نتانیاهو نباید در رأس قدرت بماند، زیرا که او بسیار خطرناک است». به گفته رهبر مخالفان دولت اسرائیل آمریکایی‌ها و غربی‌ها آن‌چه نتانیاهو در سر می‌پروراند را نمی‌فهمند.
  • بمباران غزه در آستانه سفر مشاور کاخ سفید به اسرائیل
  • اسرائیل روز پنجشنبه و در آستانه سفر مشاور کاخ سفید به بیت‌المقدس (اورشلیم) بار دیگر غزه را بمباران کرد. مقام‌های بهداشتی نوار غزه اعلام کردند که حملات هوایی بامداد پنجشنبه اسرائیل دست کم ۱۹ کشته برجای گذاشت.  پیش از ورود جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نشانه‌های اختلاف فزاینده‌ای بین اسرائیل و نزدیک‌ترین متحدش، ایالات متحده، پدیدار شده است. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، «بمباران بی رویه» غزه توسط اسرائیل را عامل از دست دادن حمایت جهانی از جنگ این رژیم علیه حماس دانست. اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در واکنش به درخواست‌های روزافزون بین المللی برای آتش‌بس، گفت: «ما تا نابودی حماس ادامه می دهیم.»
  • آمریکا «فروش تفنگ به اسرائیل» را به دلیل خشونت شهرک‌نشینان به تعویق انداخت
  • خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع مطلع گزارش داد که دولت جو بایدن به دلیل حملات شهرک‌نشینان اسرائیلی به فلسطینیان ساکن کرانه باختری، فروش بیش از ۲۰ هزار قبضه تفنگ ساخت آمریکا به اسرائیل را به تعویق انداخت. وزارت خارجه آمریکا چندین هفته قبل به طور غیررسمی کنگره ایالات متحده را در جریان تصمیم برای فروش این سلاح‌ها گذاشته بود، اما علی‌رغم تایید رهبران کمیته‌های روابط خارجی سنا و امور خارجی مجلس نمایندگان در اوایل نوامبر، این معامله محقق نشده است. یکی از مقامات سابق آمریکا که از جزییات این معامله اطلاع دارد، گفت: «دیگر اعضای کنگره که در جریان این موضوع قرار گرفته‌اند با دولت آمریکا تماس گرفتند و خواستند که اسرائیل تضمین کند این اسلحه‌ها به دست شهرک‌نشینان نخواهد رسید.» این مقام سابق آمریکایی افزود دولت جو بایدن با دولت اسرائیل در تماس است تا قبل از هر اقدامی تضمین‌های لازم را دراین‌باره بگیرد. به گفته او، این اسلحه‌ها طبق مجوزهای صادرشده همچنین می‌تواند تحویل واحدهای پلیس اسرائیل داده بشود که وزارت خارجه آمریکا دراین‌باره نیز نگرانی‌های حقوق بشری دارد. اسرائیل از سال ۱۹۶۷ تاکنون کرانه باختری را اشغال کرده و شهرک‌‌های یهودی‌نشین متعددی در آن ساخته که اکثر کشورهای جهان آن را غیرقانونی می‌دانند. دو منبع مطلع از موضوع به رویترز گفته‌اند که دولت بایدن به طور خاص این نگرانی را دارد که اسلحه‌ها در نهایت به دست شهرک‌نشینان اسرائیلی بیفتد. جو بایدن و دیگر مقامات ارشاد آمریکا بارها هشدار داده‌اند که اسرائیل باید خشونت شهرک‌نشینان یهودی علیه فلسطینیان در کرانه باختری را متوقف کند.
  • اتحادیه اروپا خواستار تحریم شهرک‌نشینان «افراطی» اسرائیلی در کرانه باختری شد
  • اورسولا فون در لاین در سخنرانی خود خطاب به پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ فرانسه گفت: «افزایش خشونت توسط شهرک نشینان افراطی درد و رنج عظیمی را بر فلسطینیان تحمیل می‌کند. این امر چشم انداز صلح پایدار را تضعیف می‌کند و می‌تواند بی‌ثباتی در منطقه را تشدید کند». او افزود که به همین دلیل از تحریم افرادی که در حملات در کرانه باختری نقش دارند حمایت می‌کند. بر پایه گزارش خبرگزاری فرانسه، رئیس کمیسیون اروپا در ادامه تاکید کرد: «این خشونت ربطی به مبارزه با حماس ندارد و باید متوقف شود». جوزپ بورل، رئیس دیپلماسی اروپا روز دوشنبه پس از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل اعلام کرد که تحریم‌های احتمالی علیه افراط‌گرایان اسرائیلی در کرانه باختری مورد بحث قرار گرفته است. او با اشاره به اینکه هیچ اتفاق نظری در این رابطه وجود ندارد، افزود که پیشنهادی در این موضوع به کشورهای عضو ارائه خواهد کرد. در پی آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس در نوار غزه، خشونت‌ها در کرانه باختری اشغالی نیز تشدید شده است. به گفته مقامات فلسطینی، حدود ۲۷۰ فلسطینی ساکن این منطقه در اثر تیراندازی و حملات شهرک نشینان اسرائیلی از ۷ اکتبر کشته شده اند. اسرائیل از زمان جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ کرانه باختری را اشغال کرده است. شهر جنین و اردوگاه آوارگان آن صحنه حملات مکرر اسرائیل بوده است که در سال جاری ده‌ها کشته برجای گذاشته است. پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا که کشورش ریاست دوره‌ای شورای اروپا را بر عهده دارد، در نشست امروز چهارشنبه در پارلمان اروپا خواستار یک «آتش‌بس بشردوستانه» در جنگ جاری میان اسرائیل و حماس شد. او همچنین اظهار داشت: «ما باید بگوییم دیگر کافی است، دیگر مرگ غیرنظامیان بی‌گناه در غزه بس است. بمباران‌ها باید فورا متوقف شوند.»