دادگاه ویژه روحانیت ارومیه چهار ماموستا (استاد علوم دینی) و روحانی کُرد اهل پیرانشهر را به «دو تا چهار سال حبس تعزیری» محکوم کرده است.
شبکه حقوق بشر کردستان روز ۲۳ آذرماه نوشت که اتهام این چهار روحانی «اقدام علیه امنیت ملی» و «تشویش اذهان عمومی» اعلام شده است.
بر اساس این گزارش، سلیمان احمدی از مدرسین علوم دینی مدرسه صلاحالدین ایوبی پیرانشهر، به چهار سال حبس، یونس نوخواه دیگر مدرس این مدرسه به سه سال حبس، جمالالدین واژی، روحانی اهل سنت و شریف محمودپور، امام جماعت مسجد رسولالله، هر کدام به دو سال حبس تعزیری محکوم شدهاند.
سایت حقوق بشری ههنگاو خرداد امسال اعلام کرد دست کم ۱۶ شخصیت مذهبی کُرد طی شش ماه در شهرهای مختلف ایران بازداشت شدهاند و برای ۱۲ نفر از آنها احکام قضایی سنگین صادر شده است.
سایت ههنگاو بر اساس یک گزارش تحقیقی نوشت که این آمار مربوط به شش ماه نخست سال ٢٠٢٣ میلادی است و از بین ۱۶ روحانی اهل سنت کُرد بازداشتشده، ۱۲ نفر در مجموع به بیش از ۵۴ سال حبس محکوم شدهاند و برای چهار نفر از آنها علاوه بر حبس، مجموعا حکم ٢٩۴ ضربه شلاق صادر شده است.
به گفته شبکه حقوق بشر کردستان چهار روحانی کرد محکومشده، سال گذشته به همراه برخی دیگر از روحانیان اتهامات نهادهای امنیتی علیه معترضان پیرانشهر با عناوین «باغی» و «محارب» را «فاقد وجاهت شرعی و قانونی» دانسته بودند.
بر همین اساس بهمن پارسال و پس انتشار ویدئوی خوانش این بیانیه، این چهار روحانی اهل سنت توسط نهادهای امنیتی بازداشت و پس از چند هفته با قرار وثیقه و به صورت موقت از زندان آزاد شدند.
جمعی از ماموستایان و مدرسان و امامان جمعه سنندج و دهگلان، در استان کردستان، نیز آبان سال گذشته با انتشار ویدئویی از یک بیانیه مشترک خود خبر دادند که در آن چندین خواسته، از جمله برگزاری یک همهپرسی زیر نظر سازمانهای بینالمللی در ایران، مطرح شده بود.
این اقدام پس از آن انجام شد که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی برای برخی از معترضان به اتهام «محاربه» حکم اعدام صادر کرد.
پس از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» از اواخر شهریور ۱۴۰۱ موج تازه و گستردهای از بازداشت روحانیون اهل سنت در شهرهای مختلف ایران آغاز شد. بازداشت شماری از آنها در پی سخنرانیهای حمایتآمیز از اعتراضات و انتقاد از سرکوب مرگبار و خشونتآمیز معترضان بوده است.