وزارت خارجه ایران در پاسخ به تأیید دو پرونده مربوط به وابستگان خود در غرب، دو دیپلمات سوئدی و آلمانی در تهران را احضار کرد.

در پی تأیید حکم حبس ابد حمید نوری، دادیار سابق زندان گوهردشت کرج، در دادگاه استیناف استکهلم، وزارت خارجه ایران، کاردار سوئد در تهران را احضار کرد.

آن‌ طور که خبرگزاری ایرنا نوشته، مدیرکل غرب اروپا در وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه، ۲۹ آذر، یوران بیالرستد، کاردار سوئد، را احضار و «اعتراض شدید» جمهوری اسلامی در این زمینه را به او ابلاغ کرده است.

بر اساس این گزارش، مدیرکل غرب اروپا در اظهارات خود به کاردار سوئد گفته که دادگاه برگزار شده برای نوری با «حداقل معیارهای دادرسی عادلانه» برگزار شده و «ادعاهای واهی افراد و گروهکی که دهه‌ها مرتکب شنیع‌ترین اعمال تروریستی و ضد بشری علیه مردم ایران، عراق و اروپا شده» را مورد استناد قرار داده است.

اشاره این مقام وزارت خارجه به اعضای سازمان مجاهدین خلق است که شمار زیادی از آنها در جریان اعدام‌های سیاسی دهه ۱۳۶۰ در ایران کشته شدند.

این اظهارات در حالی مطرح شده که قاضی دادگاه تجدیدنظر پرونده نوری اعلام کرده که «پرونده ارائه شده از سوی دادستان قوی و در کل قانع‌کننده است و دادگاه منطقه‌ای درست تشخیص داد که اتهامات دادستان تا حد زیادی مستند است.»

مقامات جمهوری اسلامی تأیید حکم حبس ابد برای نوری را محکوم کرده و اعلام کرده‌اند برای آزادی او تمام تلاش خود را به کار خواهند گرفت.

سفیر آلمان هم به وزارت خارجه احضار شد

وزارت خارجه ایران در پی احضار کاردار خود در آلمان به وزارت خارجه این کشور به‌دلیل دست داشتن نهادهای دولتی جمهوری اسلامی در توطئه ایجاد حریق در کنیسه‌ای در شهر بوخوم، سفیر آلمان در تهران را احضار کرد.

آلمان روز سه‌شنبه ۲۸ آذر اعلام کرد کاردار ایران در برلین را به‌ دلیل دست داشتن نهادهای دولتی جمهوری اسلامی در توطئه ایجاد حریق در کنیسه‌ای در شهر بوخوم احضار کرده است.

این احضار پس از آن رخ داد که دادگاه عالی دوسلدورف روز سه‌شنبه تأیید کرد توطئه ایجاد حریق در کنیسه‌ای در بوخوم با همکاری نهادهای دولتی جمهوری اسلامی صورت گرفته است.

با این حال وزارت خارجه ایران، حکم دادگاه عالی دوسلدورف را «بی‌اساس» دانسته و احضار کاردار خود در آلمان را نیز «نامتعارف» عنوان کرده است.

به نوشته خبرگزاری ایسنا، مدیرکل غرب اروپای وزارت خارجه ایران به هانس اودو موتسل، سفیر آلمان در تهران، در اظهاراتی کنایه‌آمیز گفته: «ایران طی قرون متمادی میزبان و مأمن پیروان مختلف ادیان الهی بوده و برخلاف برخی کشورها که سابقه سیاهی در آزار و کشتار سیستماتیک یهودیان دارند، پیشینه بسیار درخشانی در تقویت اصل همزیستی دارد.»

هنوز از واکنش رسمی دولت آلمان به این اظهارات خبری منتشر نشده است.