آمریکا با اشاره به تشدید تهدیدات امنیتی از شهروندان خود و بخشی از کارمندان سفارت خواسته است که افغانستان را ترک کنند. همزمان نماینده ویژه آمریکا می‌گوید که به سقوط سریع حکومت کابل پس از خروج نیروهای آمریکایی باور ندارد.

وزارت خارجه آمریکا از شهروندان این کشور در افغانستان خواست که هرچه زودتر این کشور را ترک کنند . دلیل این توصیه “مسایل امنیتی” عنوان شده است.

در اطلاعیه یادشده آمریکا که شامگاه سه‌شنبه، ۷ اردیبهشت، منتشر شد به کارمندان غیرکلیدی سفارتخانه نیز دستور داده شده که از افغانستان خارج شوند و در نقطه دیگری به انجام ماموریت خود بپردازند. فعالیت‌های کنسولی سفارت به قوت خود باقی خواهد ماند.

همزمان سفارت آمریکا در افغانستان شهروندان آمریکایی را از سفر به افغانستان برحذر داشته است، چرا که شرایط به دلیل “کرونا، جنایت، تروریسم، ناآرامی‌ها، آدم‌ربایی و درگیری‌های مسلحانه” امن نیست.

سفارت بریتانیا در کابل نیز پیشتر چنین دستورالعملی را در ارتباط با شهروندان بریتانیایی صادر کرده بود و از آنها خواسته بود که این کشور را به دلیل مسایل امنیتی هرچه زودتر ترک کنند. در اطلاعیه این سفارتخانه هشدار داده شده که گروه طالبان شاید عملیات خود را از یازده اردیبهشت (اول ماه مه) از سر بگیرند.

‌آمریکا در حال حاضر در تدارک خارج‌کردن کامل نیروهای خود از افغانستان است. این خروج از اول ماه مه شروع خواهد شد و تا یازده سپتامبر ادامه خواهد یافت. این روز بیستمین سالگرد حمله تروریستی القاعده به برج‌های دوقلو در نیویورک است که جنگ آمریکا در افغانستان و سقوط دولت طالبان را در پی آورد.

دیدگاه‌های متفاوت در باره میزان ثبات دولت افغانستان

در همین حال، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان در یک جلسه پرسش و پاسخ در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا ضمن تشریح وضعیت امنیتی و سیاسی در افغانستان گفت  که شخصا باور ندارد که پس از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو دولت کنونی در کابل به سرعت سقوط کند. او باقی‌ماندن نیروهای آمریکایی در افغانستان را خلاف منافع ملی آمریکا دانست و پیش‌بینی کرد که اگر طالبان به عملیات نظامی ادامه دهد، با انزوای محلی و بین‌المللی روبرو خواهد شد.

زلمای خلیل‌زاد: کشورهای منطقه مخالف احیای امارت طالبان هستند

زلمای خلیل‌زاد با اشاره به وجود دیدگاه‌های مختلف در آمریکا در این زمینه از باور خود به انتخاب (درست) افغان‌ها میان حل و فصل سیاسی مناقشه و یک جنگ طولانی‌مدت سخن گفت. او ابراز امیدواری کرد که رهبران افغان به خاطر مصالح و منافع نسل فعلی و نسل‌های آینده از خطاهای گذشته درس بگیرند و تجربه جنگ داخلی بعد از خروج نیروهای شوروی در سال ۱۹۸۸ را تکرار نکنند.

“ایران هم مخالف بازگشت امارت اسلامی طالبان است”

هفته پبش ژنرال فرانک مک کنزی، فرمانده سنتکام (ستاد فرماندهی کل نیروهای ارتش آمریکا در خاورمیانه و شمال آفریقا)  تصریح کرد که  ارتش افغانستان بدون حمایت آمریکا دچار فروپاشی می‌شود.

او پس از سخنانی در سنای آمریکا در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی از وضعیت امنیتی آینده افغانستان ابراز نگرانی و نسبت به توانایی دولت افغانستان در محافظت از سفارت آمریکا در کابل نیز ابراز تردید کرد.

از سوی دیگر، خلیل‌زاد در ادامه اظهارات خود در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا تلاش و تقلای این یا آن سوی مخاصمه برای تحمیل اراده خود بر طرف دیگری را محکوم به شکست دانست و افزود که از این راه پیشرفت و ثباتی به دست نمی‌آید.

 نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان در پاسخ به سوالی در باره موضع ایران در قبال روند صلح در افغانستان، گفت که در باره سیاست‌های تهران تردید دارد، ولی اظهارات حسن روحانی، رئیس جمهور ایران از حمایت آنها از یک راه حل سیاسی حکایت دارد. او ایران را در کنار متحدان آمریکا و چین و روسیه و پاکستان مخالف به قدرت‌رسیدن طالبان و احیای امارت اسلامی آنها توصیف کرد.