سفیر آمریکا در سازمان ملل: اگر قطعنامه به شکل فعلی پیشنهاد شود از آن حمایت میکنیم؛ ادامه بمباران شمال و جنوب غزه توسط اسرائیل؛ اسرائیل ارائه پیشنهاد برقراری آتشبس نسبتا طولانی به حماس را بررسی میکند؛ آسوشیتدپرس: حمله اسرائیل به غزه از جمله مخربترین عملیات نظامی تاریخ است
سفیر آمریکا در سازمان ملل: اگر قطعنامه به شکل فعلی پیشنهاد شود از آن حمایت میکنیم
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل میگوید کشورش از نسخه کنونی قطعنامه پیشنهادی در مورد وضعیت در نوار غزه حمایت خواهد کرد. این در حالی است که به گفته منابع دیپلماتیک در آخرین نسخه پیشنهادی دیگر اشارهای به لزوم «توقف» یا «تعلیق» درگیریها در نوار غزه نشده است. در پیشنویس اولیه قطعنامه پیشنهادی امارات عربی متحده از لزوم «توقف فوری و پایدار» درگیریها سخن گفته شده بود. در پیشنویس بعدی که برای جلب رضایت واشنگتن لحنی ملایمتر داشت به لزوم «تعلیق فوری» درگیریها اشاره شده بود. با این حال سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت پیشنویسی که کشورش از آن حمایت میکند متنی «تضعیفشده» نیست و کشورهای عربی از آن حمایت میکنند. این در حالی است که هنوز مشخص نیست که دیگر اعضای شورای امنیت به ویژه روسیه به حمایت از قطعنامهای بدون تاکید بر برقراری «آتشبس» راضی خواهند شد یا خیر. بنا به گزارشها در پیشنویس قطعنامهای که آمریکا حاضر به حمایت از آن شده به «تدابیر فوری در راستای دسترسی بشردوستانه و اضطراری به صورت امن و بدون ممانعت» اشاره شده است. در بخش دیگری از این متن از لزوم «ایجاد شرایطی برای دستیابی به توقف پایدار درگیریها» سخن گفته شده است.
آمریکا ساعاتی بعد از آنکه گفته بود هنوز نگرانیهایی جدی درباره پیشنویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در مورد غزه دارد، گفته است که این ایرادها اکنون برطرف شده است. این قطعنامه قرار بود عصر پنجشنبه به رای گذاشته شود اما گزارشها حاکیست که رایگیری اکنون در روز جمعه انجام خواهد شد. لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل، عصر پنجشنبه گفت: «میخواهم به شما اطلاع دهم که بعد از تلاش سخت و مجدانه در یک هفته اخیر با اماراتیها و دیگران، با مصر، به قطعنامهای دست یافتهایم که میتوانیم از آن حمایت کنیم.» او افزود: «و ما اکنون قطعنامهای در اختیار داریم و آماده هستیم آن را به رای بگذاریم. این قطعنامهای است که کمکهای بشردوستانه را به کسانی که به آن نیاز دارند خواهد رساند.» آمریکا پیشتر گفته بود نگران است این قطعنامه – که امارات متحده عربی پیشنهاد کرده – «عملا از سرعت» کمکهای انساندوستانه به غزه «بکاهد.»
ادامه بمباران شمال و جنوب غزه
همزمان با تلاشهای دیپلماتیک در سازمان ملل متحد، جنگ در غزه همچنان ادامه دارد. در حالی که حماس به سمت تل آویو راکت شلیک کرد، اسرائیل شمال و جنوب غزه را بمباران کرد. گزارش شده مدیر پاسگاه پلیس خان یونس در جنوب غزه و دختر مسئول وزارت بهداشت غزه کشته شدهاند. دور دیگری از گفتگوها با میانجیگری مصر و قطر در قاهره برگزار شد تا آتش بس دیگری برقرار شود که ممکن است منجر به آزادی تعداد بیشتری از گروگانهای اسرائیلی شود. ارتش اسرائیل می گوید از زمان فروپاشی آتش بس سه هفته پیش، بیش از دو هزار جنگجوی فلسطینی را در غزه کشته است.
ارتش اسرائیل: جنوب لبنان تا زمانی که حزبالله در آن حضور دارد «منطقه جنگی» است
ارتش اسرائیل در واکنش به ادامه تشدید تنشها در جبهه شمالی و تاکید بر موضع خود برای ایجاد منطقه حائل و عقبراندن شبهنظامیان حزبالله تا شمال رودخانه لیطانی اعلام کرد که جنوب لبنان تا زمانی که حزبالله در آن حضور دارد، «منطقه جنگی» است. ارتش اسرائیل پنجشنبه ۳۰ آذر همچنین در ادامه پیامهای هشدارآمیز خود گفت که حزبالله تلاش میکند لبنان را به سوی پرتگاههای خطرناکی بکشاند. اویخای ادرعی، سخنگوی عربیزبان ارتش اسرائیل در اینباره گفت «منطقه جنوب لبنان، منطقهای جنگی است و تا زمانی که حزبالله به استقرار نیروهای خود در آن و انجام حملات خود از آنجا ادامه دهد، بر همین منوال این منطقه جنگی خواهد ماند». ادرعی افزود: «از آغاز جنگ تاکنون حزبالله همواره تلاش کرده تا لبنان و ساکنان جنوب لبنان را به پرتگاههای خطرناکی بکشاند». شایان ذکر است که یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل یکشنبه گذشته هشدار داد که ارتش کشورش هر سطح از تنشافزایی حزبالله لبنان را با سطحی پنج برابر آن پاسخ خواهد داد. اسرائیل اخیرا و در پی تشدید فشارهای بینالمللی برای جلوگیری از گسترش دامنه جنگ در منطقه، خواستار ایجاد منطقهای حائل در جنوب لبنان با استقرار ارتش لبنان در این منطقه و نظارت فرانسه و آمریکا و سازمان ملل بر مرزها و عقبنشینی حزبالله به شمال رودخانه لیطانی شده بود. در همین راستا دانیال هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل شامگاه پنجشنبه ضمن اشاره به ادامه حملات حزبالله به شهرکهای شمال اسرائیل بر عقب راندن حزبالله لبنان از مجاورت با مرزهای شمالی کشورش تاکید کرد.
اسرائیل ارائه پیشنهاد برقراری آتشبس نسبتا طولانی به حماس را بررسی میکند
سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل خبر داد که اسرائیل ارائه پیشنهادی به حماس برای برقراری آتشبس نسبتا طولانی و نه یک هفتهای را در دست بررسی دارد. این سازمان در شامگاه پنجشنبه ۳۰ آذر گزارش داد که پیشنهاد برقراری آتشبس نسبتا طولانی از سوی اسرائیل برای متقاعد کردن جنبش حماس جهت اتمام توافق تبادل اسرا ارائه خواهد شد. موضوع ارائه این پیشنهاد از سوی دولت نتانیاهو پس از آن از سوی سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل مطرح میشود که گروههای فلسطینی پنجشنبه اعلام کردند که تنها پس از پایان جنگ حاضر به مذاکره درباره تبادل اسرای اسرائیلی خواهند بود. این نهاد رسانهای اسرائیلی به نقل مسئولانی که نام آنها را فاش نکرده، گزارش کرد که اسرائیل هماکنون در حال بررسی پیشنهادهایی اضافی بهمنظور متقاعد کردن حماس است تا این جنبش از درخواستهای خود عقبنشینی کرده و فرصت لازم برای احراز پیشرفت منجر به توافق مهم آزادی و تبادل اسرا، فراهم کند. به گفته این سازمان اسرائیلی کشور قطر در حال انجام مذاکرات بیوقفهای شامل اعمال فشار بر حماس است تا آن را به پذیرفتن توافق تبادل اسرا که به میزان زیادی فرصت دستیابی به توافق را فراهم میکندو متقاعد سازد. این موضوع پس از آن از سوی رسانههای اسرائیلی مطرح میشود که گروههای فلسطینی طی بیانیهای تاکید کردند تا زمانی که جنگ بهطور همهجانبه متوقف نشده هیچگونه توافقی برای تبادل اسرا را نخواهند پذیرفت. پیشتر منابع «العربیه» فاش کردند که حماس با نپذیرفتن آتشبسهای کوتاه مدت، آتشبسی دستکم ۱۴ روزه را درخواست کرده است. اسرائیل اما در مقابل بر آتشبس ۵ روزهای که پس از پایان مدت اصلی آن بهطور روزانه و یکروزه تمدید میشود، اصرار ورزیده است. جنبش حماس در واکنش به تشدید حملات اسرائیل در نوار غزه تاکید کرده که مذاکرات در سایه ادامه جنگ را نمیپذیرد و برای انجام هر گونه مذاکراتی در مرحله اول جنگ در غزه باید متوقف شود. حماس همچنین درخواست کرده که مکانهایی امن برای آوارگان در نظر گرفته شود و حملات اسرائیل در آن متوقف شود و امکان کمکرسانی بشردوستانه و رساندن کمکهای غذایی و دارویی کافی در آن مناطق امن در نوار غزه، فراهم شود.
آسوشیتدپرس: حمله اسرائیل به غزه از جمله مخربترین عملیات نظامی تاریخ است
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از گزارشی که توسط متخصصان دو دانشگاه آمریکا تهیه شده است، میگوید حمله نظامی اسرائیل به غزه از جمله مخربترین و ویرانگرترین حملات نظامی تاریخ است. این گزارش توسط دو کارشناس دانشگاه شهر نیویورک (CUNY)، و دانشگاه ایالتی اورگان براساس تصاویر ماهوارهای «کوپرنیکوس سنتینل ۱» تهیه شده است. طبق این گزارش، دوماه حملات اسرائیل به غزه، بیشتر از «حملات به حلب بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶، حملات به ماریوپل اوکراین و یا به نسبت بمباران آلمان در جنگ جهانی دوم توسط متفقین خسارت و تخریب به بار آورده است و بیش از سه سال عملیات نظامی ائتلاف به رهبری ایالات متحده علیه گروه حکومت اسلامی، داعش، تلفات انسانی برجای گذاشته ست.» آسوشیتدپرس میگوید: «ارتش اسرائیل کمتر در مورد انواع بمبهایی که در غزه استفاده میکند، صحبت کرده است. اما با توجه به قطعات انفجاری که در محل پیدا شد و تجزیه و تحلیل فیلمهای حملات، کارشناسان مطمئن هستند که اکثریت قریب به اتفاق بمبهایی که در این منطقه محاصره شده ریخته شده، ساخت ایالات متحده هستند.» آنها میگویند که این سلاحها شامل بمبهای ۹۰۰ کیلوگرمی «سنگر شکن» است روی مناطق پرجمعیت ریخته شدند.
هشدار وزیر امنیت داخلی اسرائیل در مورد پایان زودهنگام جنگ در نوار غزه
وزیر امنیت داخلی و رهبر جنبش «اقتدار ملی» اسرائیل که عضو دولت ائتلافی است، به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و رهبر ائتلاف، «هشدار» داد که اگر «کسی مانع از پیشروی ارتش در غزه شود، مسئول فروپاشی ائتلاف خواهد بود». به گزارش روز پنجشنبه ۳۰ آذر رسانههای اسرائیل، ایتامار بنگویر این «هشدار» را در واکنش به گزارشها و ارزیابیهای منتشره در رسانهها در خصوص نزدیک شدن به پایان جنگ داده است. ارزیابیها در روزهای اخیر حاکی است که ظاهرا «بخش سخت» عملیات نظامی اسرائیل در غزه رو به پایان است و این عملیات بهزودی محدود خواهد شد. بنگویر گفت: «اگر قبل از غلبه کامل بر حماس و بازگرداندن تمامی اسرائیلیهای ربوده شده، خدای ناکرده کسی بخواهد مانع از پیشروی ارتش شود، باید حساب کند که جنبش “اقتدار یهودی” در کنار او نخواهد بود». کابینه جنگی اسرائیل فروپاشی حماس و از بین بردن توانمندیهای نظامی آن را در کنار بازگرداندن همه اسرائیلیهای ربوده شده به غزه از اهداف اصلی جنگ جاری عنوان کرده است. هدف سوم از جنگ اسرائیل با گروه حماس، «عدم تهدید برای زندگی مردم اسرائیل از ناحیه غزه بعد از جنگ» است.