رئیس جمهوری ایران هدف از افشای فایل صوتی مصاحبه محمد جواد ظریف را اثرگذاری بر مذاکرات هستهای اعلام کرد و گفت: “درست در مقطعی که وین در اوج موفقیت است، آن را پخش میکنند تا در درون اختلاف ایجاد کنند.”
حسن روحانی میگوید “یک سرقت انجام گرفته” و وزارت اطلاعات باید “تمام توان” خود را به کار بگیرد که بفهمد این فایل صوتی چگونه “سرقت” شده است. رئیسجمهور ایران گفته نهاد مسئول بررسی این موضوع وزارت اطلاعات است و این وزارتخانه در برخورد با فرد یا گروهی که فایل را “سرقت” کرده “هیچ رحمی” نباید داشته باشد.
اخیرا یک فایل صوتی از مصاحبه محمدجواد ظریف منتشر شد که واکنشهای زیادی را در داخل و خارج ایران به همراه داشت. در این فایل درباره اختلال وظایف دستگاه دیپلماسی با فعالیت نظامیان و برخی پشت پردههای سیاست خارجی و داخلی ایران سخن به میان آمده است.
آقای روحانی اعتقاد دارد هدف از سرقت و انتشار فایل مصاحبه آقای ظریف این بوده که با ایجاد اختلاف داخلی نگذارند تحریمها برداشته شود: “کسانی که ضد ایران و مردم و مصالح ایران هستند این نوار را منتشر کردند”.
در سراسر مصاحبه سه ساعته آقای ظریف چند بار تاکید کرد که در جمهوری اسلامی ایران، میدان [سپاه و عملیاتهای نظامی آن] بر دیپلماسی اولویت دارد. وزیر امور خارجه ایران در این فایل به پشت پرده بسیاری از وقایع مرتبط با سیاست خارجی ایران و نقش قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه میپردازد و از اینکه دیپلماسی در ایران هزینه میدان جنگ شده، انتقاد میکند.
انتشار این فایل واکنشهای گسترده داخلی و خارجی داشته است.
امروز حسن روحانی، رئیسجمهور ایران در جلسه هیات دولت گفت “میدان و دیپلماسی دو صحنه مقابل هم نیست”.
دیشب هم محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در واکنش به انتشار صدای مصاحبه در اینستاگرامش فیلم دیدارش از محل کشته شدن قاسم سلیمانی را منتشر کرد و نوشت رابطهاش با آقای سلیمانی بعد از مرگ او “تعمیق” شده است.
او نوشت: “در بیان نظر کارشناسی، عافیت طلبی، مماشات و خودسانسوری را خیانت دانستهام”.
آقای ظریف در این نوشته اینستاگرامی میگوید نمیداند “چگونه این نوار از آن سوی آبها سردرآورده” است. او در توضیح اظهاراتش در آن مصاحبه میگوید “میدان و دیپلماسی را مقوم و مکمل” هم میداند.
وزیر خارجه ایران در این نوشته “دوگانهسازی” میان نظامیان و دیپلماتها را “کوته اندیشانه” خوانده و تاکید کرده که “نکته اصلی عرایضش”، تنظیم هوشمندانه رابطه میان دیپلماسی و میدان جنگ و همچنین “تعیین اولویتها توسط ساختارهای قانونی” و تحت نظارت رهبر کشور است.
واکنشها به انتشار فایل صوتی ظریف
دور سوم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا و به همراه گروه ۱+۴ آغاز شده است.
هدف از این مذاکرات بازگشت ایران به محدودیت دوباره برنامه اتمیاش در برابر رفع تحریم های اتمی ایالات متحده است که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ وضع شد.
ایران می خواهد که تحریمهای غیراتمی این دوره هم رفع شود اما ایالات می گوید صرفا تحریم هایی را رفع خواهد کرد که مانع اجرای توافق هسته ای برجام باشد.
آیت الله علی خامنهای گفته است پس از آنکه آمریکا تحریم ها را رفع کرد ایران باید آن را “راستی آزمایی” کند و در صورت اطمینان ار رفع تحریم به محدودیت های هسته ای باز می گردد.
توقف غنی سازی ۲۰ درصدی و ۶۰ درصدی، کاهش ذخایر اورانیوم غنی شده و افزایش سطح بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی، اقداماتی است که ایران باید انجام دهد.
اخیرا رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران می گوید گفت وگوهای مفیدی با شش کشور عرب شورای همکاری خلیج فارس درباره جمهوری اسلامی داشته و حالا راهی پایتخت اتریش می شود تا به دور تازه گفت و گوهای ایران و غرب بر سر احیای برجام بپیوندد.
شماری از محافظهکاران و منتقدان دولت از این مذاکرات انتقاد کردهاند.
امروز در یکی از آخرین واکنشها به انتشار فایل آقای ظریف محمدباقر قالیباف گفت “خون حاج قاسم غربگرایان در کشور را رسوا و ریشه آنها را خواهد کَند”.
رئیس مجلس ایران گفت “سر و صداهای این روزها نیز نشانه روشنی از فعالیت هایی است که میخواهند میدان را در برابر دیپلماسی قرار دهند و دوگانه فرصت طلبانه ایجاد کنند”.