پرونده رضا (غلامرضا) رسایی زندانی سیاسی کُرد و پیرو آیین یارسان و از بازداشت شدگان جنبش ژن ژیان ئازادی به اجرای احکام دادگاه کیفری کرمانشاه (کرماشان) ارسال و خطر اجرای حکم اعدام وی طی روزهای آینده بالقوه است.
بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، روز یکشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۲ (۳۱ دسامبر ۲۰۲۳)، پرونده رضا رسایی، زندانی سیاسی کُرد و پیرو آیین یارسان توسط محمد رسول حقنجاتی، رئیس شعبه دوم دادگاه کیفری یک کرمانشاه و قاضی صادرکننده حکم اعدام برای این زندانی سیاسی، به دایره اجرای احکام دادگستری کل استان کرمانشاه ارسال شده است و وی در معرض خطر جدی اجرای حکم قرار دارد.
ارسال پرونده این زندانی سیاسی کُرد به اجرای احکام در حالی است که کمتر از دو هفته است که حکم اعدام وی پس از بیش از ۱۳ ماه حبس توسط شعبه ۱۷ دیوان عالی کشور تایید شده است. آذردخت حقجویان مادر رضا رسایی چند روز پیش با انتشار ویدیویی که توسط ههنگاو منتشر شده است میگوید: ” که این پرونده ١۵٠٠ صفحهای را بر مبنای “علم قاضی”، چگونه در یک هفته بررسی کردند؟”
سازمان حقوق بشری ههنگاو ضمن ابراز نگرانی از جامعه جهانی و نهادهای حقوق بشری و فعالان سیاسی و مدنی درخواست میکند که صدای رضا رسایی زندانی سیاسی محکوم به اعدام باشند و برای توقف اجرای این حکم غیرانسانی اقدام کنند.
ههنگاو پیشتر درباره تحلیل حقوقی دادنامه رضا رسایی نوشته بود: رای صادره با توجه به بررسی صورت گرفته حتی برخلاف نص قوانین جاری و مبانی فقهی میباشد و دارای اشکالات شکلی است که به اساس رای لطمه جدی وارد میکند به همین دلیل وجدان افکار عمومی را قانع نمیکند و به تشدید تنشها و اختلافات و گسترش احساس ناامنی و بیعدالتی در جامعه منجر میشود. و با توجه به استدلالهای ارائه شده سازمان حقوق بشری ههنگاو دادنامه را خلاف موازین قانونی و فقهی ارزیابی کرده و آن را حکمی سفارشی و غیرقضایی قلمداد میکند.
حکم بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، اخیرا حکم اعدام رضا رسایی، معترض ٣٤ ساله و اهل کرماشاه (کرماشان)، توسط شعبه ۱۷ دیوان عالی جمهوری اسلامی ایران، عیناَ تایید شده است. خانواده این زندانی سیاسی خبر تایید حکم مذکور را برای ههنگاو تایید کردهاند.
رضا رسایی، ۳۴ ساله پیشتر توسط شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه به اتهام قتل نادر بیرامی، رئیس اطلاعات سپاه پاسداران شهر صحنه، به اعدام محکوم شد. نادر بایرامی، روز شنبە ٢٧ آبان ماه ١٤٠١ در حین سرکوب مردم معترض شهر صحنه طی مراسم بزرگداشت سیدخلیل عالینژاد کشته شده بود. حکم مذکور اویل دیماه امسال توسط شعبه ۱۷ دیوان عالی کشور عیناً تایید شد.
قابل ذکر است که این حکم بر اساس اعتراف اجباری رضا رسایی و سایر افراد بازداشتشده همراه با او، پس از چند ماه شکنجه و پروندهسازی صادر شده و سند اثباتکننده در این مورد به لحاظ حقوقی، تاکنون ارائه نشده است.
رضا رسایی، روز جمعه ٣ آذر ماه ١٤٠١، در شهر کرج توسط نیروهای حکومتی بازداشت شد. وی بعد از بازجویی در بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه پاسداران به زندان دیزلآباد کرمانشاه منتقل شد.