یورش گسترده نیروهای اسرائیلی به شهرهای کرانه باختری؛ ادامه درگیریهای شدید در مرکز غزه؛ ۲۲ کشته از جمله چندین کودک در بمباران اسرائیل؛ پرتاب ۶۰ موشک از جنوب لبنان به سوی اسرائیل؛ فرانسه: تعیین آینده غزه با اسرائیل نیست؛ مقام ارشد شورای امنیت ملی آمریکا: جنگ غزه شاید تا پایان ۲۰۲۴ ادامه یابد
سازمان ملل: غزه در پی بمبارانهای اسرائیل «غیرقابل سکونت» شده است
مارتین گریفیتس، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه، روز جمعه گفت که در پی بمبارانهای بیوقفه اسرائیل غزه به یک منطقه «غیرقابل سکونت» تبدیل شده است. وی با بیان اینکه سه ماه پس از حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، غزه تبدیل به محل «مرگ و ناامیدی» شده، گفت: «غزه به سادگی غیرقابل سکونت شده است. مردم آن هر روز شاهد تهدیداتی هستند که موجودیتشان را تهدید میکند در حالی که جهان نظارهگر این وضعیت است.
یورش گسترده نیروهای اسرائیلی به شهرهای کرانه باختری
خبرگزاری فلسطینی «وفا» گزارش داد نیروهای اسرائیلی، شامگاه جمعه ۱۵ دی، به شهرهای «قلقیلیه» و «طولکرم» در کرانه باختری یورش بردند. بنا به این گزارش، نیروهای اسرائیلی همچنین به چندین محله در شهرک «یعبد» از توابع شهر جنین در جنوب غربی کرانه باختری حمله کردند که باعث بروز درگیریها و شلیک مستقیم نیروهای اسرائیلی و گازاشکآور به سوی اهالی محله شد. این خبرگزاری افزوده یک نوجوان ۱۲ ساله در نتیجه اصابت ترکش به سرش در شهرک «یعبد» و یک شهروند دیگر در «قباطیه» جنوب «جنین» در تیراندازی نیروهای امنیتی اسرائیل در یک ایست بازرسی نزدیکی شهرک «عصیره» مجروح شدند. همزمان، هلال احمر فلسطین تاییداعلام کرد نیروهای اسرائیلی مستقیما به آمبولانسها شلیک کرده و مانع رسیدن کادر درمان به مجروحان شدند. صبح روز جمعه، نیروهای اسرائیلی به چندین شهر در کرانه باختری یورش بردند و یک پسر ۱۷ ساله فلسطینی را پس از اصابت گلوله به سر در یک ایست بازرسی در شهر بیت ریما در شمال غربی رامالله کشتند. یورش نیروهای اسرائیلی به چندین شهر دیگر در کرانه باختری از جمله «عزون» شرق «قلقیلیه»، «بیت فجار» جنوب «بیت لحم» و دو روستای «عرانه» و «الجلمه» در جنین صورت گرفته که طی آن شماری از فلسطینیها بازداشت شدند. بنا به اعلان ارتش اسرائیل تا کنون ۲۶۰۰ شهروند فلسطینی در کرانه باختری را پس از حمله حماس در هفت اکتبر، بازداشت کرده است.
ادامه درگیریهای شدید در مرکز غزه؛ ۲۲ کشته از جمله چندین کودک در بمباران اسرائیل
رسانههای فلسطینی گزارش دادند در بمبارانهای دو منزل مسکونی در مناطق «دیرالبلح» و «المناره» در استان «خانیونس» غزه توسط ارتش اسرائیل، دستکم ۲۲ نفر کشته شدند. بنا به این گزارشها، بیمارستان «شهدای اقصی» از صبح روز جمعه ۱۵ دی تا بامداد شنبه، پذیرای ۳۵ کشته و بیش از ۶۰ مجروح بود که بیشتر آنها زن و کودک بودند. خبرنگار «العربیه» نیز گزارش داد شنبه ۱۶ دی، درگیریهای شدیدی پیرامون ورودی اردوگاه «المغازی» در مرکز نوار غزه از ساعات اولیه بامداد شنبه میان ارتش اسرائیل و گروههای مسلح فلسطینی ادامه دارد. به رغم گذشت سه ماه از آغاز جنگ غزه، یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد این جنگ وارد مرحله جدیدی شده و هنوز ادامه دارد. انتظار میرود نیروهای اسرائیلی تمرکز خود را در شمال غزه برای تخریب تونلهای حماس با حملات هوایی، زمینی و نیروهای ویژه افزایش دهند. اما در جنوب نوار غزه که بیشتر ساکنان ۲.۳ میلیون نفری باریکه را در چادرها و پناهگاهها و اردوگاههای موقت پناه داده، عملیات اسرائیل بر تعقیب فرماندهان حماس و تلاش برای آزادی ۱۳۲ گروگان، متمرکز خواهد شد. از زمان حمله غافلگیرانه حماس در هفت اکتبر ۲۰۲۳ علیه شهرکهای مجاور نوار غزه و آغاز جنگ تا کنون در نتیجه حملات اسرائیل ۲۲۶۶۰ فلسطینی کشته و ۵۷۹۱۰ نفر دیگر زخمی شدند. به گفته سازمان ملل، حملات اسرائیل نوار غزه را به مکانی غیرقابل سکونت تبدیل کرده است.
پرتاب ۶۰ موشک از جنوب لبنان به سوی اسرائیل؛ آژیر خطر در ۹۴ شهرک به صدا درآمد
در ادامه تنشها و درگیریها در مرز لبنان و اسرائیل، صبح شنبه ۱۶ دی، حدود ۶۰ موشک از جنوب لبنان به سمت شمال اسرائیل شلیک شد.همزمان نیز آژیر خطر در ۹۴ آبادی و شهرک در شمال مرز اسرائیل فعال شد. طبق گزارش خبرنگار العربیه، یک پهپاد نیز که وارد حریم هوایی الجلیل در شمال اسرائیل شده بود سامانههای پدافند هوایی سرنگون شد. این تحولات میدانی در حالب رخ میدهد که روز گذشته یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل نسبت به روند فزاینده تنشها در این جبهه در آینده نزدیک، هشدار داد. حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله نیز در یک سخنرانی روز جمعه، بر لزوم پاسخ به ترور صالح العاروری، از فرماندهان حماس روز سهشنبه گذشته در حومه جنوبی بیروت تاکید کرد.
نصرالله در این سخنرانی تلویزیونی گفت: «زمانی که لبنان و حومه جنوبی بیروت هدف قرار میگیرد، چنین نقضی را نمیپذیریم و ترور العاروری قطعاً بدون پاسخ نخواهد بود. تصمیم در این خصوص اکنون در دست میدان است و این میدان است که به این ترور پاسخ خواهد داد.»
فرانسه: تعیین آینده غزه با اسرائیل نیست
در ادامه واکنشها به اظهارات دو وزیر اسرائیلی که خواهان کوچاندن ساکنان غزه شده بودند، وزیر خارجه فرانسه تاکید کرد که تعیین تکلیف آینده غزه با اسرائیل نیست. کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه روز جمعه ۱۵ دیماه به شبکه خبری سیانان گفت: «غزه سرزمین فلسطینی است و مشخص کردن آینده آن با اسرائیل نیست». خانم کولونا با تاکید بر اینکه «باید به قاعده حقوق بینالملل بازگردیم و به آن احترام بگذاریم»، خواستههای مطرح شده از سوی دو وزیر اسرائیلی را «غیر مسئولانه» خواند. او با اشاره به اینکه چنین خواستههایی «ما را از راه حل دور میکند» و «علیه منافع بلندمدت اسرائیل» است، بار دیگر بر راه حل ایجاد دو کشور تاکید کرد. در روزهای اخیر ایتامار بن گویر و بتسالل اسموتریچ، وزیران امنیت ملی و دارایی اسرائیل، در اظهاراتی جداگانه خواستار ترغیب ساکنان غزه به مهاجرت و ایجاد دوباره شهرکهای اسرائیلی در این باریکه شده بودند. وزیر خارجه فرانسه در مصاحبه خود با سیانان همچنین بار دیگر از اسرائیل خواست که با پیروی از قوانین بینالمللی، از جان غیرنظامیان محافظت کند.
مقام ارشد شورای امنیت ملی آمریکا: جنگ غزه شاید تا پایان ۲۰۲۴ ادامه یابد
برت مکگرک، مقام ارشد امور خاورمیانه در شورای امنیت ملی آمریکا گفته جنگ غزه ممکن است تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه یابد. این مقام ارشد دولت آمریکا همچنین در جریان یک نشست رسانهای از طریق اپلیکیشن زوم با تعدادی از کارشناسان و تحلیلگران گفت که «کاخ سفید نمیداند که اسرائیل چه زمانی قصد دارد به مرحله کاهش حملات شدید منتقل شود.» به گفته برخی افراد مطلع از محتوای این گفتگو که ۴۵ دقیقه به طول انجامیده، برت مکگرک تاکید کرده «این جنگ ممکن است برای مدت طولانی، شاید تا پایان سال ادامه یابد.» به گزارش وبسایت «پولیتیکو»، این مقام ارشد امنیت ملی آمریکا اشاره کرد که ایالات متحده در واقع از نیات اسرائیل آگاه نیست، اگرچه اطلاعات اطلاعاتی در مورد رفتار جنگی اسرائیل جمع آوری کرده است. این در حالی است که ساموئل واربورگ، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه در مصاحبه با العربیه توضیح داد که کشورش نمی تواند جدول زمانی مشخصی برای پایان جنگ غزه تعیین کند. واربورگ در عین حال گفت که دولت بایدن به تلاش روزمره خود با همکاری همه بازیگران برای آرام کردن اوضاع ادامه میدهد. این اظهارات در حالی بیان شده که مقامات اسرائیلی اخیراً از آغاز رویکرد جدیدی در جنگ یا مرحله جدیدی خبر دادند که به گفته آنها مستلزم اجرای استراتژی هدفمندتر در نوار غزه است که بر جستجو و تخریب تونلها در شمال و تعقیب رهبران حماس در جنوب تمرکز دارد. دولت اسرائیل اخیرا در مورد طرح روز بعد پس از پایان جنگ و اینکه چه کسی بر غزه حکومت خواهد کرد را در جلسات خود بررسی کرده است.