در آستانه یکصدمین روز حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل که با روز یکشنبه ۲۴ دی مصادف است، خانوادههای گروگانهای اسرائیلی که در بند حماس باقی ماندهاند، از شامگاه شنبه مجموعه آئینها، تجمعها و راهپیماییهای اعتراضی را در تلآویو و سراسر این کشور تدارک دیدهاند.
رسانههای اسرائیل گزارش میدهند که این اقدامات با عنوان «صد روز در جهنم» با هدف تشدید فشار بر دولت بنیامین نتانیاهو جهت ارائه راهکارهایی که به آزادی ۱۳۶ اسرائیلی باقیمانده در گروگان حماس منجر شود، برنامهریزی شده است.
گروه حماس روز ۱۵ مهر با حمله به دهها شهرک و کیبوتص در جنوب اسرائیل، حدود یک هزار و ۲۰۰ اسرائیلی را کشت وبیش از ۲۴۰ تن، شامل زنان و مردان سالمند و کودکان و زنان جوان را ربود و به غزه برد و شهرکها را به آتش کشید.
حمله بیسابقه حماس، که از سوی آمریکا و اروپا گروه تروریستی شناخته میشود، به اعلان جنگ اسرائیل علیه آن گروه در نوار غزه کشیده شد.
ستاد خانوادههای ربودهشدگان برنامههای یکصدمین سالروز خود را شامگاه شنبه با تجمعی در تلآویو آغاز خواهد کرد و حامیان آنها نیز در اورشلیم، تلآویو و سایر شهرهای اسرائیل گرد هم خواهند آمد.
سخنرانانی از جمله سفیر آمریکا در اسرائیل، شهروندانی که ماه گذشته در معامله اسرائیل با حماس آزاد شدند، و دستکم ۶۰ هنرمند این کشور به اجرای برنامه در این آئینها دعوت شدهاند.
اعضای باقیمانده از خانوادههایی که عزیزان آنها در حمله حماس کشته شدند، از جمله جوانانی که حماس آنان را در جشنواره موسیقی ترویج صلح به نام «نووا» کشته بود، در میان سخنرانان این آئینها هستند.
به فراخوان این ستاد، بامداد یکشنبه از ساعت ۶ و ۲۹ دقیقه که حمله حماس به خاک اسرائیل در روز ۱۵ مهر آغاز شده بود، کسب و کارها در سراسر اسرائیل به مدت یکصد دقیقه متوقف خواهد شد.
اما کار در بسیاری از مؤسسات و دانشگاهها در روز یکشنبه تا ساعت ۲۰ به وقت محلی متوقف خواهد بود و راهپیمایی اعتراضی روز یکشنبه در برابر کنست، پارلمان اسرائیل، در اورشلیم برگزار خواهد شد.
هزاران اسرائیلی نیز به نزدیک مرز با غزه خواهند رفت تا نام ربودهشدگان را فریاد بزنند.
در میدان موزه تلآویو که از آغاز این بحران به محل گردهمایی خانوادههای ربوده شدگان تبدیل شده، تونلی نمادین قرار گرفته که شماری از معترضان روز شنبه وارد آن شدند تا احساس همبستگی خود را با ربوده شدگان نشان دهند.
شماری از واردشدگان به تونل نمادین با احساس «خفگی» از آن بیرون آمده و در گفتوگو با رسانههای اسرائیل از بنیامین نتانیاهو و سایر تصمیمگیرندگان کابینه جنگ خواستند آزادی گروگانها را در اولویت اقدامات خود قرار داده و مقابله با حماس را به دوران بعد موکول کنند.
مقامات اسرائیل ارزیابی میکنند که دستکم بخشی از اسرائیلیهای باقیمانده در اسارت حماس در تونلهای زیرزمینی در بخش جنوبی غزه نگاهداری میشوند؛ جایی که ارتش اسرائیل در دوره اخیر عملیات خود را در آن متمرکز کرده اما تا حال غیر از یک مورد، هیچ گروگانی آزاد نشده است.
روزنامه نیویورک تایمز روز جمعه به نقل از منابع اطلاعاتی آمریکا ارزیابی کرد که یحیی سنوار و محمد ضیف، رهبر داخلی و فرمانده شاخه نظامی حماس، گروگانهای اسرائیلی را با خود در «عمیقترین بخش شبکه تونلهای زیرزمینی در منطقه خان یونس» به عنوان «سپر انسانی» همراه کردهاند تا اسرائیل نتواند به آسانی سران حماس را در تونلها از بین ببرد.
در آستانه یکصدمین روز بحران جاری، دفتر نخستوزیری اسرائیل، جمعه شب تأیید کرد حماس موافقت کرده تا داروهای مورد نیاز برای اسرائیلیهای اسیر در دست این گروه وارد غزه شود.
به گزارش رسانههای اسرائیل، توافق یادشده با میانجیگری قطر و همکاری صلیب سرخ صورت گرفته و اسرائیل در برابر متعهد شده داروها و تجهیزات پزشکی بیشتری برای درمان هزاران فلسطینی مجروح وارد باریکه غزه شود.
خانوادههای گروگانهای اسرائیلی خواهان آن شدهاند که حماس فیلم و تصاویر مربوط به تحویل داروها به بستگان اسیر آنها را منتشر کند.
عملیات نظامی اسرائیل با اهدافی مانند فروپاشی توان نظامی حماس، از بین بردن سران این گروه و رفع تهدید برای زندگی مردم اسرائیل از ناحیه غزه، شنبه نود و نهمین روز خود را پشت سر گذاشت.
دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، جمعه شب خبر داد که این کشور در عملیات نظامی در غزه «حدود ۹ هزار تروریست» را از پای درآورده است.
او به شبکه تلویزیون آمریکایی عربزبان الحره گفت اسرائیل قصدی برای وادار کردن کشورهای دیگر به پذیرش ساکنین غزه ندارد و مردم این باریکه «در زمانی که شرایط مناسب باشد» میتوانند به محل زندگی خود، از جمله در شمال غزه، بازگردند.
جنگ جاری ویرانی گسترده در غزه برجای گذاشته و شمار کلی کشتهها در این باریکه را به مرز ۲۴ هزار تن رسانده است.
تلفات در دو هفته اخیر، از زمانی که اسرائیل ورود به فاز جدید نظامی را تأیید کرد و از دامنه حملات هوایی به میزان محسوسی کاسته شد، در روندی آهستهتر افزایش یافته است.