در پی درز مصاحبه محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در رسانه‌های که با واکنش گسترده‌ای روبرو شد، وزیر خارجه ایران در پیامی که در اینستاگرام منتشر کرد، نوشت “اگر می‌دانستم جمله‌ای از آن عرایض انتشار عمومی پیدا می‌کند، حتما همچون گذشته آن را بر زبان نمی‌آوردم”. او در عین حال از مردم ایران و خانواده قاسم سلیمانی عذرخواهی کرد.

وزیر خارجه ایران گفته‌هایش در مصاحبه با سعید لیلاز را “برداشت و تحلیل تلخ” از “یک برهه تاریخی” دانست.

اخیرا یک فایل صوتی منتشر شد که در آن وزیر خارجه ایران در مصاحبه با سعید لیلاز اقتصاددان نزدیک به دولت از کارشکنی روسیه در مذاکرات برجام و همچنین تقابل دستگاه دیپلماسی با تصمیمات نظامی و به ویژه نقش قاسم سلیمانی می‌پردازد. آقای ظریف در این فایل به پشت پرده بسیاری از وقایع مرتبط با سیاست خارجی ایران می‌پردازد و از اینکه دیپلماسی در ایران هزینه میدان جنگ شده، انتقاد می‌کند.

اکنون آقای ظریف نوشته هدف او از این مصاحبه “صرفا برای انتقال صادقانه تجربیات به مسئولان آینده و بدون هیچ‌گونه قصدی برای انتشار وسیع و یا حتی محدود آن” بوده است.

آقای ظریف در بخش از پیام خود در اینستاگرام ابراز تاسف کرد که “احساسات پاک عاشقان شهید والامقام سردار سپهبد قاسم سلیمانی و خانواده آن شهید و بخصوص شیر دخترش زینب خانم -که برایم همچون فرزندان خودم عزیز است—جریحه‌دار شده است”. آقای ظریف نوشته است برخی هم تلاش کرده‌اند از این شرایط “وسیله‌ای برای برهم زدن همدلی” یا “ابزاری برای اهداف کوتاه سیاسی” بسازند.

محمدجواد ظریف نوشته “همانگونه که برادرم شهید حاج قاسم جانش را فدای این مردم نمود، من هم اگر آبرویی دارم آنرا با افتخار فدای همین مردم می‌کنم”.

او در انتها نوشت “همه کسانی که به باور خودم به من تهمت و افترا زده‌بودند را بخشیدم. امیدوارم مردم بزرگوار ایران و همه عاشقان سردار و به ویژه خانواده بزرگوار سلیمانی عزیز نیز بنده را ببخشایند”.

آقای ظریف پیش از این نیز در صفحه‌ اینستاگرام خود به درز فایل صوتی مصاحبه‌اش با سعید لیلاز واکنش نشان داده بود. او در پست قبلی‌اش نوشته بود “در بیان نظر کارشناسی، عافیت طلبی، مماشات و خودسانسوری را خیانت دانسته‌ام”.

واکنش‌هایداخلی و خارجی به اظهارات ظریف

انتشار فایل صوتی محمدجواد ظریف واکنش‌های داخلی و خارجی بسیاری به دنبال داشت.

خبرگزاری‌های داخل ایران از برکناری ۱۵-۲۰ مقام دولتی در این رابطه خبر دادند. در همین رابطه چند روز پیش اعلام شد که حسن روحانی، علی ربیعی را به جای حسام‌الدین آشنا به عنوان رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری منصوب کرد. سایت دولت ایران نوشت که آقای آشنا بعد از افشای فایل صوتی “استعفا” کرده است.

پیشتر دادسرای تهران هم از تشکیل پرونده قضایی در ارتباط با “فایل صوتی طبقه‌بندی شده از وزیر امور خارجه” ایران خبر داده بود و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز از محمد جواد ظریف خواسته بود تا برای بررسی این مصاحبه خبرساز به این کمیسیون برود.

در روزهای گذشته حسن روحانی، رئیس جمهوری که دولتش به خاطر انتشار این فایل زیر فشار قرار گفته بود، به وزارت اطلاعات دستور داد تا عاملان سرقت و انتشار این فایل را شناسایی کند. آقای روحانی هدف از انتشار این فایل صوتی را ضربه زدن به مذاکرات کنونی برجام در وین و اختلاف‌افکنی در داخل دانسته بود.

در روزهای گذشته برخی از منتقدان دولت از جمله منوچهر متکی، وزیر خارجه پیشین، خواستار استعفای محمدجواد ظریف شده‌اند.

در خارج از ایران نیز سخنگوی وزارت خارجه روسیه در پاسخ به سوالی درباره محتوای نوار اظهارات محمدجواد ظریف گفت که کرملین تنها به مواضع رسمی ایران اهمیت می‌دهد و همزمان کاملا آگاه است که “چه کسانی به دنبال تحت تاثیر قرار دادن” روابط مسکو-تهران هستند.

واکنش‌ها در آمریکا اما اغلب بر آن بخش از صحبت‌های آقای ظریف متمرکز است که می‌گوید جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا به او خبر داده اسراییل در سوریه ۲۰۰ بار به مواضع ایران حمله کرده است. همزمان با این انتقادها جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا اظهارات منتسب شده به او در مصاحبه جنجالی اخیر وزیر خارجه ایران که به رسانه‌ها درز کرده را رد کرده است.