سخنگوی شورای نگهبان از تأیید صلاحیت نزدیک به «۱۵ هزار نفر» از نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی برای رای‌گیری اسفندماه امسال خبر داد اما رسانه‌ها خبر داده‌اند صلاحیت تعدادی از نمایندگان فعلی و پیشین مجلس تأیید نشده است.

غلامرضا رشیدی کوچی، نماینده فعلی مجلس، روز جمعه ۲۰ بهمن از رد صلاحیت خود خبر داد و حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی در مجلس دهم، نیز گفت که شورای نگهبان صلاحیت او را تأیید نکرده است.

نادر قاضی پور، بهروز نعمتی، غلامرضا کاتب، غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی و عبدالرضا عزیزی دیگر نمایندگان پیشین مجلس هستند که در انتخابات امسال رد صلاحیت شده‌اند.

پیش از این ۲۶ نماینده فعلی مجلس توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شده بودند که روز جمعه اعلام شد پس از بررسی مجدد این شورا، تنها سه تن شامل احمد دنیامالی نماینده بندر انزلی، کمال علیپور خنکداری، نماینده قائمشهر، و رضا حاجی پور نماینده آمل تایید صلاحیت شدند.

به علاوه شورای نگهبان صلاحیت دو نماینده مجلس شامل علی کریمی فیروزجایی و قاسم ساعدی را که پیش‌تر تأیید شده بودند، بررسی و آن‌ها را رد کرد.

به این ترتیب،‌ صلاحیت ۲۵ نماینده فعلی مجلس برای دوره دوازدهم انتخابات مجلس رد شده است.

از سوی دیگر علی‌محمد نمازی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی که از تشکل‌های اصلی اصلاح‌طلبان است، از رد صلاحیت خود خبر داده و گفته است که از این حزب تنها «یک نفر» تأیید صلاحیت شده است.

پیش‌تر سخنگوی جبهه اصلاحات گفته بود این تشکل که تعدادی از احزاب و تشکل‌های اصلاح‌طلب را نمایندگی می‌کند، در انتخابات مجلس شورای اسلامی در تهران فهرست ارائه نخواهد داد.

روز ۱۸ بهمن سخنگوی حزب اعتماد ملی اعلام کرده بود تنها صلاحیت «۲۰ تا ۳۰ نفر» از اعضای احزاب اصلاح‌طلب یا کسانی که به اصلاح‌طلبی «مشهور هستند» در کل کشور تأیید شده است.

هادی طحان‌نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، روز جمعه در گفت‌وگو با تلویزیون حکومتی ایران تعداد دقیق نامزدهای تأیید صلاجیت شده را ۱۴ هزار و ۹۱۲ نفر اعلام کرد.

او یک روز پیش‌تر گفته بود تعداد نامزدهای تأیید صلاحیت شده در انتخابات مجلس خبرگان از ۱۳۸ تن به ۱۴۴ نفر افزایش یافته است و در همه حوزه‌ها انتخابات برگزار خواهد شد.

طحان‌نظیف روز هفتم بهمن و در پی رد صلاحیت‌های گسترده در انتخابات این مجلس که وظیفه انتخاب رهبر جمهوری اسلامی را برعهده دارد، گفته بود طبق قانون، برگزاری انتخابات خبرگان در حوزه‌ای که به تعداد کافی داوطلب وجود نداشته باشد، ممکن نیست.

به نظر می‌رسد تأیید صلاحیت شش نامزد جدید مجلس خبرگان به همین دلیل انجام شده تا در هیچ حوزه‌ای تعداد نامزدها کمتر یا برابر با تعداد کرسی‌ها نباشد.

در مرحله قبلی تأیید صلاحیت‌ها در حوزه خراسان جنوبی تنها صلاحیت ابراهیم رئیسی تأیید شده بود.

در انتخابات مجلس خبرگان قید حد نصاب درصدی از کل آراء وجود ندارد و به همین دلیل در صورت برگزاری انتخابات بدون رقیب، ابراهیم رئیسی می‌توانست با یک رأی نیز انتخاب شود.

وب‌سایت خبرآنلاین روز جمعه خبر داد صلاحیت ۳۶۶ نامزد دوره ششم مجلس خبرگان تأیید نشده و تعداد ۱۴۴ نامزد تأیید شده از همه پنج دوره قبلی به جز مجلس دوم کمتر است.

این در حالی است که در دوره دوم مجلس خبرگان تعداد داوطلبان اندک بود و هرچند ۱۰۹ نفر تأیید صلاحیت شدند، اما تعداد ردصلاحیت‌شدگان ۶۲ نفر بود که کمتر از یک پنجم افراد رد شده دوره اخیر است.

رد صلاحیت گسترده داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی و خبرگان در حالی انجام شده که رهبر جمهوری اسلامی در هفته های اخیر بارها بر لزوم مشارکت مردم در انتخابات اسفندماه تأکید کرده و دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی نیز بر همین نکته پافشاری می‌کنند.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور پیشین که در انتخابات خبرگان توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شد، پیش از ردصلاحیت خود گفته بود اکثریت مردم ایران نمی‌خواهند پای صندوق‌های رأی بروند.

محمد خاتمی، رئیس‌جمهور اسبق ایران، هم کمتر از یک ماه مانده به برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان گفت: «فاصله زیادی» تا رسیدن به «تأمین شرایط و لوازم» برای شرکت در این انتخابات وجود دارد.