پس از اظهارات پسین امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در مورد گزینه ارسال نیرو به اوکراین، کشورهای اروپایی و اعضای ناتو به آن واکنش نشان داده و تاکید کردند که برای دفاع از اوکراین در برابر روسیه اتمی، برنامهای برای اعزام نیرو به اوکراین ندارند. یک مقام کاخ سفید نیز گفته که هماکنون «هیچ پروژهای» برای اعزام نیروهای جنگی ناتو به اوکراین، وجود ندارد.
از زمان آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تاکنون، اعزام نیرو به اوکراین برای رویارویی با روسیه، ازجمله موضوعات حساس و تابوهایی بود که کشورهای اروپایی و اعضای ناتو از پرداختن به آن، خودداری میکردند.
به تازگی، اما امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در یک نشست بینالمللی در پاریس، گفت که هرچند در میان متحدان کییف، اجماع روی اعزام نیرو وجود ندارد، اما تاکید کرد که برای جلوگیری از پیروزی روسیه، نباید این فرضیه را کنار گذاشت.
این سخن رئیس جمهوری فرانسه، درکنار درپی داشتن واکنشهای داخلی، با واکنشهای سریع و گسترده از سوی متحدان نیز روبهرو شده است.
باران واکنشهای بینالمللی
از میان تمامی واکنشها، کییف که عملا در میدان نبرد با روسیه دستوپنجه نرم میکند، تنها طرفی بود که از این سخنان استقبال کرده و خواهان شتاب در عملیسازی آن شده بود. متحدان دیگر اما از رفتن به سوی این گزینه، ابراز بیمیلی کردند.
واشنگتن بهگونه روشن و دقیق، برنامهی اعزام نیرو به اوکراین را رد کرد و گفت که آمریکا، نیروهای خود را در اوکراین مستقر نخواهد کرد. ادرین واتسون، سخنگوی کاخ سفید در این مورد گفت:«رئیسجمهور بایدن به صراحت گفته است که برای جنگ در اوکراین، سرباز ارسال نخواهد کرد.»
یکی از مقامهای اتحاد آتلانتیک نیز در این مورد گفت که «ناتو و متحدان، کمکهای نظامی بیپیشینه را به اوکراین ارائه میکنند. ما از سال ٢٠١٤ اینکار را میکنیم و پس از تهاجم روسیه، سرعت (ارسال این کمکها) را بالاتر بردهایم. اما هیچ پروژهای برای ارسال سربازان جنگی ناتو به اوکراین وجود ندارد.»
در آلمان، این سخنان ماکرون، واکنشهای منفی گستردهای را در محافل سیاسی به دنبال داشته است. صدراعظم آلمان در این مورد گفت که «آنچه که از آغاز میان ما تصمیم گرفته شده، در آینده نیز معتبر است» یعنی اینکه «هیچ سربازی در میدان (جنگ) نباشد. هیچ سربازی نه از سوی کشورهای اروپایی و نه از سوی ناتو در خاک اوکراین فرستاده نشود…این مهم است که همواره این مساله را تضمین کنیم.»
در بریتانیا، یکی از سخنگویان ریشی سوناک، نخستوزیر این کشور نیز گفته است که لندن قبلا «تعداد محدودی» را «برای حمایت از نیروهای مسلح اوکراینی به ویژه در زمینه آموزش پزشکی» به اوکراین فرستاده است، اما تاکید کرده که «ما پیشبینی نمیکنیم که افراد در مقیاس بزرگتری را اعزام کنیم.»
سخنگوی دولت اسپانیا هم تاکید کرده که مادرید از قبل اعلام کرده بود که با طرح «ارسال نیروهای ارووپایی به اوکراین» موافق نیست.
دونالد تسک، نخستوزیر لهستان در جریان یک نشست خبری با همتای چکی خود نیز گفت که «ما به فکر اعزام نیرو به اوکراین نیستیم و در این مورد با جمهوری چک همنظریم.»
مقامهای ایتالیا، سوئد و مجارستان نیز با برنامه اعزام نیروی جنگی به اوکراین مخالفت کرده و گفتهاند که موضعشان در این مورد، «قاطع» است و چنین امری را پیشبینی نمیکنند.