همزمان با هشدار رهبر باند اصلی مسلح هائیتی در مورد آغاز جنگ داخلی در این کشور، سازمان پزشکان بدون مرز اعلام کرد که در پی افزایش تلفات در پی تشدید خشونت در پورتو پرنس، حضور خود در پایتخت هائیتی را تقویت می‌کند.

شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز خبر داد که در همین روز نشستی اضطراری در مورد خشونت در هائیتی برگزار می‌کند.

ناآرامی‌ها از هفته گذشته پس از تجمع هزاران تن در پایتخت با درخواست برای کناره‌گیری آریل هنری، نخست‌وزیر، تشدید شد. کناره‌گیری او در توافق سیاسی سال ۲۰۲۲ ذکر شده بود.

باندهای جنایتکار مسلح که بخش‌های وسیعی از کشور را کنترل می‌کنند، هفته گذشته و در زمانی که نخست‌وزیر هائیتی خارج از کشور بود، حمله‌ای هماهنگ برای برکناری او آغاز کردند.

هنری که از زمان ترور جوونل مویس، رئیس‌جمهور سابق در سال ۲۰۲۱، بر سر قدرت بوده است، قرار بود در ماه فوریه کناره‌گیری کند، اما در عوض تا زمان برگزاری انتخابات جدید، با مخالفان بر سر تقسیم قدرت به توافق رسید.

باندهای تبهکار مسلح بخش‌هایی از این کشور از جمله حومه پورتو پرنس، پایتخت، را در کنترل دارند و با ارتکاب خشونت‌های گسترده اقتصاد و سیستم بهداشت عمومی را با فروپاشی روبه‌رو کرده‌اند و در این شرایط، پلیس عملاً فلج و ناتوان است.

این گروه‌های مسلح از روز پنج‌شنبه گذشته برای برکناری آریل هنری، نخست‌وزیر هائیتی، تلاشی هماهنگ را اعلام کردند و از آن زمان فرودگاه پورتو پرنس، زندان‌ها، ایستگاه‌های پلیس و سایر اهداف مهم در این کشور مورد حمله باندهای غارتگر قرار گرفته است.

بر اساس ارزیابی سازمان ملل، تشدید خشونت‌های اخیر احتمالاً به دلیل تجهیز بیشتر باندهای تبهکار به محموله‌های تازه مهمات است.

جیمی شریزیه، رهبر قدرتمند اصلی‌ترین باند مسلح هائیتی که توسط سازمان ملل تحریم شده و با نام «باربکیو» شناخته می‌شود، روز سه‌شنبه به خبرنگاران در پایتخت گفت: «اگر آریل هنری استعفا ندهد، اگر جامعه جهانی به حمایت از او ادامه دهد، به سمت یک جنگ داخلی پیش خواهیم رفت که منجر به نسل‌کشی خواهد شد».

آریل هنری که در بحبوحه افزایش خشونت، نتوانسته به کشورش بازگردد در حال تلاش برای جلب حمایت یک نیروی پلیس چندملیتی با پشتیبانی سازمان ملل متحد برای کمک به تثبیت اوضاع در کشور خود است.

هائیتی در دریای کارائیب، فقیرترین کشور در نیمکره غربی، سال‌های طولانی است که با آشفتگی داخلی روبه‌روست.

حدود نیمی از جمعیت ۱۲ میلیون نفری این کشور براثر خشونت‌ها، بحران سیاسی و سال‌ها خشکسالی، به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.