وزرای خارجه هفت کشور صنعتی جهان اولین بار بعد از آغاز همهگیری کرونا در لندن گرد هم آمدهاند. همزمان جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در این نشست شرکت دارد، اعلام کرد موضوع ایران و توافق هستهای با این کشور از جمله موضوعات مورد بحث در نشست گروه هفت خواهد بود.
انتظار میرود اعضای گروه هفت در مورد راههای جدید این گروه برای دفاع از قوانین بین المللی در برابر تهدیدات خارجی گفتوگو کنند. بحران در میانمار و همچنین روابط با روسیه، چین و ایران از جمله محورهای این گفتوگوها خواهد بود.
اکنون آقای بورل در توییتی نوشت: “بهعنوان هماهنگکننده توافق هستهای با ایران (برجام)، بر لزوم استفاده از فرصت فعلی برای حرکت در جهت بازگرداندن آمریکا به توافق و اجرای کامل این توافق تأکید کردم”. دومینیک راب وزیر خارجه بریتانیا نیز گفته بود روابط با روسیه، چین و ایران از جمله محورهای این گفتوگوها خواهد بود.
گفتگوهای سه روزه وزرای خارجه در لندن قرار است بستر اجلاس رهبران را فراهم کند که در ماه آینده در جنوب غرب انگلستان با حضور جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا برگزار میشود. این اولین سفر خارجی آقای بایدن از آغاز ریاستجمهوری در اواخر ماه ژانویه گذشته خواهد بود.
اگر چه این اجلاس معمولا با شرکت نمایندگانی از کشورهای عضو و هفتگانه برگزار میشود، امسال به دعوت بریتانیا، هند، استرالیا و آفریقایجنوبی و هم چنین برونئی که رییس سازمان آ.س.آن محسوب میشود به عنوان مهمان شرکت دارند.
روسیه که همزمان در پاسخ به تحریمهای اتحادیه اروپا سفر هشت مقام این اتحادیه را به کشورش ممنوع کرده در مرکز توجه کشورهای اروپایی شرکتکننده در این اجلاس است. اتحادیه اروپا روز گذشته سفیر روسیه را فراخواند و قرار است هفته آینده در اجلاس وزرای خارجه اتحادیه اروپا درباره گام بعدی خود علیه مسکو تصمیمگیری کند. به همین علت، موضوع روسیه از مباحث پر رنگ در اجلاس گروه هفت است.
دومینیک راب وزیر خارجه بریتانیا صریحا خواستار احیاء ائتلافی از کشورهای عضو برای مقابله با تهدیدهای کشورهای اقتدارگرا مانند چین و روسیه شده است تا سازوکاری برای مقابله با آنچه ماشین پروپاگاندا و تولید اطلاعات غلط روسیه خوانده بیابند.
وزیرخارجه بریتانیا گفته کشورش میخواهد با مجموعهای از کشورهای همفکر که ارزشهای مشترکی دارند کار کند. هدف تشکیل ائتلافی قدرتمند از کشورهای دموکراسی محور تا در برابر چین و روسیه و کشورهای اقتدارگرای دیگر بایستند.
دومینیک راب وزیر خارجه بریتانیا گفته است در دیپلماسی برای ورود کشورهای اقتدارگرا همیشه باز است اما به ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه هشدار داده که به سیاستهای خطرناک خود در مرز اوکراین پایان دهد.
آقای راب در عین حال روسیه را متهم کرده با مسموم کردن آلکسی ناوالنی در کنار نقض حقوق بشر مرتکب استفاده از تسلیحات شیمیایی شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا که روز یکشنبه عازم لندن شده، تاکید کرد آمریکا ترجیح میدهد رابطه با ثباتتری با روسیه داشته باشد اما این بسته به تصیم ولادیمیر پوتین دارد.
انتظار میرود گفتگوها در این اجلاس پیرامون بحرانهای بینالمللی جریان داشته باشد که این روزها از ناآرامیها در لیبی تا میانمار، همهگیری کرونا و بحران برنامه هستهای ایران را در بر میگیرد.
در آستانه این اجلاس رسانههای ایران به نقل از منابعی گزارش دادند که بریتانیا با پرداخت بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی در ازای آزادی نازنین شهروند ایرانی-بریتانیایی که به تازگی حکم پنج سال زندانش به پایان رسیده بود، موافقت کرده اما دولت بریتانیا گفت که شرایط هیچ تغییری نکرده است.
«روشن است که ما با جدیت برای ازادی آنها تلاش میکنیم. ماههاست که این کار را انجام میدهیم. باید بگویم که این برعهده ایران است که بدون هیچ پیش شرطی کسانی را که از نظر ما بدون دلیل موجه زندانی کرده آزاد کند. و این گزارشها در خصوص آزادی او درست نیستند.»
روز دوشنبه سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم گفت که هیچ گفتوگوی حقوقی درباره پرونده نازنین زاغری میان دو کشور در جریان نیست.
اجلاس رهبران گروه هفت که قرار است در کورنوال انگلستان برگزار شود فرصتی است برای جو بایدن که به کشورهای دیگر نشان دهد آمریکا دوران دونالد ترامپ را پشت سر گذاشته و آماده حضور فعال در دیپلماسی جهانی است.
بسیاری از رهبرانی که سه سال پیش در اجلاس سران در کانادا شرکت داشتند هنوز به یاد دارند که دونالد ترامپ حاضر نشد تفاهم نامه پایانی این اجلاس را امضا کند.
اجلاس گروه هفت در سال ۲۰۲۰ نیز عملا برگزار نشد چرا که آقای ترامپ حاضر نشد با وجود همهگیری کرونا این اجلاس را به صورت مجازی برگزار کند.
آقای بایدن قول داده است برای تقویت قانونمداری و دموکراسی در جهان ظرف اولین سال ریاستجمهوریاش اجلاسی را در سطح رهبران در باره دموکراسی برگزار کند.