رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی می‌گوید ترکیه در بازارهای عراق «به راحتی» جایگزین ایران می‌شود و حتی عربستان در تولید فرآورده‌های کشاورزی بازارها را تصاحب می‌کند.

محمدجواد عسگری روز پنج‌شنبه ۱۷ اسفند همچنین با اشاره به سفر سه ماه پیش خود به امارات، قطر و عراق گفت: «متوجه شدم فضا را به‌طور کامل در میان مصرف‌کنندگان از دست می‌دهیم، خصوصاً در حوزه خشکبار و تره‌بار.» او گفت این خطری جدی به‌شمار می‌آید.

انتظار آقای عسگری در حفظ بازارهای صادرات محصولات کشاورزی در حالی است که طبق گزارش مرکز آمار، در تمام فصول سال جاری، تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی رشد منفی داشته و این رشد در بهار و تابستان سال جاری به ترتیب منفی ۴.۶ درصد و منفی ۳.۲ درصد بوده است. وضعیت کشاورزی ایران پارسال حتی بدتر از امسال بود.

کل صادرات محصولات کشاورزی و حیوانی ایران در نیمه نخست ۱۴۰۲ نیز حدود ۱.۵ میلیارد دلار گزارش شده است و صادرات این فرآورده‌ها از لحاظ وزنی ۴ درصد افت داشته‌است. این رقم برای ترکیه در کل سال ۲۰۲۳ حدود ۲۶.۵ میلیارد دلار بود.

آمارهای سازمان توسعه تجارت ایران و ترکیه نشان می‌دهد عراق بزرگ‌ترین بازار صادراتی محصولات کشاورزی هر دو کشور است.

از طرفی، طی چند سال گذشته گزارش‌های زیادی از برگشت محصولات کشاورزی صادراتی ایران، خصوصاً کیوی، فلفل دلمه‌ای و سیب‌زمینی
به کشورهای مختلف منتشر شده و برخی مقامات ایران استفاده از سموم غیراستاندارد را عامل این وضعیت عنوان کرده‌اند.

ایران در ۱۱ ماه سال جاری خورشیدی ۷.۷ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی (با احتساب گاز) به عراق داشته که افتی ۵ درصدی نشان می‌دهد.

آمارهای رسمی ترکیه نشان می‌دهد در سال گذشته میلادی نزدیک ۱۳ میلیارد دلار صادرات به عراق داشته است.