ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، روز جمعه ۱۸ اسفند بعد از ورود به ترکیه، در شهر استانبول با رجب طیب اردوغان، همتای ترکیهای خود، دیدار کرد.
رئیس جمهور ترکيه در طول جنگ اوکراین تلاش کرده تعادل در مناسبات نزدیک خود با مسکو و کییف را حفظ کند و بارها آمادگی خود برای میانجیگری با هدف پایان دادن به جنگ را اعلام کرده است.
یک مقام ارشد دولت ترکیه گفت انتظار میرود که در این گفتوگوها آقای اردوغان بر مذاکره بر پایان دادن به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین که وارد سومین سال شده تاکید کند.
به گفته این مقام که نخواست نامش فاش شود، یکی دیگر از محورهای مذاکرات اقدامات جدید برای تضمین امنیت کشتیرانی تجاری در دریای سیاه خواهد بود.
این ملاقات در شرایطی انجام میشود که ولودیمیر زلنسکی حامیان غربی اوکراین را تحت فشار قرار داده است تا هر چه سریعتر مهمات و تسلیحات مورد نیاز ارتش کشورش برای مقابله با پیشروی روسیه در نواحی غربی استان دونتسک، واقع در شرق، و نفوذ در استان خارکيف، واقع در شمال شرقی اوکراین، را در اختیار این کشور قرار دهند.
چند هفته پس از شروع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، ترکیه میزبان مذاکرات وزرای خارجه روسیه و اوکراین و در پی آن دیدارهای هیئتهای نمایندگی دو کشور در مذاکرات برای پایان دادن به جنگ بود.
چند ماه پس از آن نیز ترکیه در همکاری با سازمان ملل در دستیابی به توافق بین روسیه و اوکراین برای تضمین صادرات غله اوکراین از طریق بنادر این کشور در حاشیه دریای سیاه نقش مهمی ایفا کرد.
اما روسیه سال گذشته با انتقاد از برطرف نشدن موانع برای صادرات مواد غذایی و کودشیمیایی محصول این کشور از این توافق خارج شد.
یک دیپلمات ترکیه روز جمعه به خبرگزاری فرانسه گفت: «آنکارا بار دیگر بر حمایت از تمامیت ارضی و استقلال اوکراین، شامل شبه جزیره کریمه، تاکید میکند.»
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، نیز چند روز پیش گفت: «هر دو طرف به حداکثر آنچه که می توانند از طریق جنگ به دست بیاورند رسیدهاند. به اعتقاد ما زمان برای مذاکره با هدف آتشبس فرارسیده است.»
به گفته مقامات دفتر ریاست جمهوری اوکراین، ولودیمیر زلنسکی همچنین در استانبول از تاسیسات کشتیسازی که مشغول ساختن دو رزمناو (ناوچه توپدار) برای اوکراین است بازدید کرده است.
آقای زلنسکی آخرین بار ماه ژوئیه سال گذشته به ترکیه سفر کرده بود. او همراه با گروهی از فرماندهان ارتش اوکراین که در مبادله اسرای جنگی با روسیه آزاد شده بودند به اوکراین بازگشت.
طبق توافقی که بین دو طرف صورت گرفته بود شرط آزادی این گروه از اسرای اوکراینی ماندن آنها در ترکیه تا پایان جنگ بود.
دولتهای ترکیه و اوکراین در آن زمان در مورد چگونگی تضمین بازگشت این گروه به اوکراین توضیح ندادند.