احمد توکلی، عضو تشخیص مصلحت نظام، اعلام کرد فساد در جمهوری اسلامی به آخرین مرحله «وارد شده»، یعنی جایی که دولت و نخبگان توسط فساد «تسخیر» می‌شوند.

آقای توکلی روز جمعه، ۱۸ اسفندماه، در همایش سراسری «دیده‌بان شفافیت و عدالت» گفت که در ابتدا فرد با «ترس و لرز» به فساد تن می‌دهد، در مرحلهٔ بعد «فساد سیستمی و شبکه‌ای و بعد قانونی می‌شود» و در نهایت فساد به مرحله‌ای می‌رسد که جمهوری اسلامی اکنون در آن مرحله قرار دارد.

او در توضیح بیشتر درباره این «مرحله» گفت: «یعنی دولتی‌ها مُسَخر می‌شوند. مسخر کردن هم راه‌های مختلف دارد و این مرحله تقریباً مرحله آخر است و ما اکنون وارد آن شده‌ایم.»

این نماینده پیشین مجلس که رئیس هیئت مدیره سازمان دیده بان شفافیت و عدالت است، در ادامه گفت: «در این مرحله دیگر سیستم از خود دفاع نمی‌کند. بعد به جایی می‌رسد که خوبان کارهای بد می‌کنند. در این صورت کار با حوزه‌های رسمی دیگر جواب نمی‌دهد.»

در سال‌های اخیر پرونده‌های فساد مالی بسیاری در حوزه‌ها و صنایع مختلف گزارش شده که پرونده‌های فساد چای دبش، پتروشیمی و فولاد مبارکه از جمله بزرگ‌ترینِ آن‌ها است.

شعار مبارزه با فساد سال‌هاست که در حکومت جمهوری اسلامی تکرار می‌شود و دولت ابراهیم رئیسی بارها ادعا کرده است که یکی از اهدافش مبارزه با فساد است.

با این حال علی خان‌محمدی، رئیس نهادی با عنوان «قرارگاه گشت ارشاد مدیران» در ریاست جمهوری ایران در آذرماه اذعان کرده بود که «فساد» در دستگاه‌های اداری ایران «ریشه دوانده» و گفته بود که برخورد با فساد مدیران «ضعف‌های قانونی» دارد.

آخرین گزارش سازمان شفافیت بین‌الملل که اوایل سال جاری میلادی منتشر شد، نشان می‌دهد که ایران در میان ۱۸۰کشور، از لحاظ گستردگی فساد مالی، در جایگاه ۱۴۷ و در کنار دو کشور اوگاندا و افغانستان قرار گرفته است.