چهار روز پس از اعلام تلاش برای گشایش کریدور دریایی از قبرس برای کمک‌رسانی به مردم غزه، نخستین کشتی از بندر لارناکا در قبرس بامداد سه‌شنبه، ۲۲ اسفند، به سوی غزه حرکت کرد.

این کشتی نخستین شناور دریایی در عملیات انتقال کمک از طریق دالان دریایی از اروپا به غزه است و حرکت آن یک آزمون برای این مسیر در یاری‌رسانی محسوب می‌شود.

لورا لانوزا، از سازمان خیریه اسپانیایی «دستان باز» که کشتی را نیز با همین نام راهی غزه کرده، به خبرگزاری فرانسه گفت کشتی با ۲۰۰ تُن کمک سفر خود را آغاز کرد. کمک‌ها شامل برنج، آرد، حبوبات، سبزیجات کنسرو شده و مواد پروتئینی است.

مدیران مؤسسه خیریه بین‌المللی «مرکز آشپزخانه جهانی» (ورلد سنترال کیچن) نیز گفته‌‌اند ۵۰۰ تُن تجهیزات دیگر در قبرس آماده انتقال به کشتی‌هایی است که انتظار می‌رود در آینده نزدیک به سوی غزه حرکت کنند.

نیکوس کریستودولیدس، رئیس‌جمهور قبرس، در پیامی در شبکه ایکس نوشت حرکت کشتی سفری برای «امید و انسانیت» و راه نجاتی برای کمک به غیرنظامیان است.

اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، نیز حرکت کشتی به غزه را «نشان امید» توصیف کرد و افزود اتحادیه اروپا در همکاری تنگاتنگ با قبرس تلاش خواهد کرد کشتی‌های بیشتری را به غزه بفرستد.

خانم فون درلاین شنبه این هفته در سفر به قبرس با رئیس‌جمهور آن کشور رایزنی و بر حمایت از کوشش آمریکا در گسترش کمک‌رسانی به مردم غزه از طریق دریا تأکید کرده بود.

امارات متحده عربی شریک اصلی در تأمین مالی این کمک‌رسانی دریایی است.

قبرس نزدیک‌ترین کشور عضو اتحادیه اروپا به غزه است و مسیر دریایی لارناکا تا ساحل غزه ممکن است در ۱۵ ساعت نیز پیموده شود.

اما سخنگوی سازمان خیریه اسپانیایی گفت کشتی «دستان باز» یک سکوی شناور با خود همراه برده و دو روز دیگر در ساحل غزه پهلو خواهد گرفت. دلیل تأخیر در رسیدن سنگین بودن بار کشتی و همراه بردن یدک‌کش است.

آمریکا هفته گذشته کمک‌رسانی به مردم غزه از طریق پرتاب محموله‌های غذایی وصل شده به چتر نجات را در آسمان باریکه غزه آغاز کرد. اما در یک مورد اصابت یک محموله به دلیل باز نشدن چتر نجات، سقف یک ساختمان در بخش جنوبی غزه را شکافت و به مرگ پنج تن منجر شد.

اردن که ملکه آن کشور از اسرائیل به دلیل ادامه جنگ در غزه شدیداً انتقاد کرده و روز ۲۱ اسفند نیز دوباره اسرائیل را به انتقام‌گیری طولانی از حمله حماس متهم کرد، سابقه موفق پرتاب کمک‌های غذایی از هوا را دارد.

با این حال مقامات سازمان ملل متحد از کمک‌رسانی از طریق پرتاب محموله از آسمان از همان ابتدا انتقاد کرده و بر لزوم کمک‌رسانی زمینی تأکید دارند.

دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا نیز با تأکید بر «زمان‌بر» بودن کار ساخت اسکله مورد نظر آمریکا و اروپا در ساحل غزه، از اسرائیل خواسته «همین امروز» تأیید کند که کشتی‌های امدادی از جهان به ساحل بندر اسرائیلی اشدود برسند و بار آن‌ها برای مردم غزه ارسال شود.

سازمان ملل با متهم کردن اسرائیل به اخلال در کار کمک‌رسانی، ارزیابی کرده که صدها هزار نفر از ۲.۳ میلیون تن ساکن غزه با تهدید گرسنگی روبه‌رو هستند. دبیرکل سازمان ملل ابراز نگرانی کرده که حمله احتمالی اسرائیل به رفح شرایطی «بدتر از جهنم» را برای مردم غزه رقم بزند.

اسرائیل از اقدامات آمریکا و اتحادیه اروپا در کمک‌رسانی دریایی برای غیرنظامیان غزه استقبال کرده، ولی بر لزوم بازرسی کمک‌ها بر اساس تدابیر امنیتی مورد نیاز اسرائیل تأکید دارد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، این کشور که ارتش آن درگیر جنگ با گروه افراطی حماس است، نگرانی دارد که محموله‎‌های این کشتی‌ها اگر بدون بازرسی و کنترل مورد نظر اسرائیل بارگیری شود، امکان ارسال ساز و برگ نظامی برای حماس را فراهم کند.

اسرائیل همچون آمریکا و اروپا گروه حماس را تروریستی قلمداد می‌کند.

اسرائیل یک تیم امنیتی را راهی قبرس کرده تا با نظارت بر محموله‌هایی که در کشتی‌ها بارگیری می‌شوند، نیاز به بازرسی پس از پهلو گرفتن کشتی‌ها در ساحل غزه را برطرف کرده و کمک‌ها سریعاً میان نیازمندان توزیع شود.

اسرائیل می‌گوید گروه افراطی حماس با «سرکوبگری» مردم نیازمند، بخش بزرگی از کمک‌هایی را که روزانه با صدها کامیون وارد این باریکه می‌شود، «مصادره می‌کند».

به نوشته رویترز، در صورت موفقیت‌آمیز بودن این مأموریت دریایی این امر به مفهوم کاهش حصر دریایی غزه است که از ۱۷ سال قبل پس از تسلط گروه حماس بر این باریکه، اِعمال شده است.