منوچهر متکی، در مقام سخنگوی “شورای وحدت أصولگرایان” تأکید کرد که گزینۀ قطعی این شورا در انتخابات ریاست جمهوری، ابراهیم رئیسی است و نه علی لاریجانی. “شورای وحدت” ترکیبی از گروههای مختلف اصولگرا است که از سوی رسانههای جمهوری اسلامی “أصولگرای سنتی” خوانده شدهاند. اما یک “شورای ائتلاف نیروهای انقلاب” (شانا) نیز وجود دارد که “اصولگرای مدرن” توصیف میشود.
روز سهشنبه ۱۴ اردیبهشت، منوچهر متکی که زمانی وزیر خارجۀ دولت احمدینژاد بود و سپس بیخبر کنار گذاشته شد، گفت: “ما در شورای وحدت به این جمع بندی رسیده ایم که رئیسی کاندیدای اصلح است و امیدواریم به زودی از زبان خود او اعلام کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را بشنویم”.
طی هفتۀ اخیر، احتمال ریاست جمهوری رئیسی بیشتر از گذشته مطرح شده است. به نوشتۀ ایرنا، متکی گفته است که “برخی از افراد و گروههای خاص که یک دروغ را در رسانهها تکرار می کنند، در کلیپها و بیانیههای خود القا کردهاند که کاندیدای این شورا لاریجانی است. اما برای آخرین بار ضمن تکذیب این دروغ بزرگ و با حفظ احترام لاریجانی اعلام میکنم وی تحت هیچ شرایطی نامزد شورای وحدت برای انتخابات ریاست جمهوری نیست”…
شورای وحدت اصولگرایان درست پیش از انتخابات مجلس یازدهم تشکیل شد. در آغاز، میان شورای وحدت و شورای ائتلاف تفاوتی نبود، اما بعد از انتخابات مجلس و با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری، این دو به عنوان تشکلهای متفاوت و با صفتهای “سنتی” و “مدرن” از یکدیگر فاصله گرفتند. شورای ائتلاف فعلاً تحت نظر حداد عادل است. به نظر میرسد که شورای وحدت نیز عمدتاً زیر نفوذ جامعۀ روحانیت مبارز باشد.
چند ماه قبل، حسین کنعانیمقدم، فعال سیاسی اصولگرا به خبرگزاری ایلنا گفته بود “جامعۀ روحانیت مبارز (محور اصلی شورای وحدت) با توجه به ریشهای که در فعالیتهای سیاسی دارد و تشکلات قوی و سازمانیافتهای که در سراسر کشور ایجاده کرده”، دارای انسجام است، اما “شورای ائتلاف یک اتفاق موقت و فصلی است”.
اصولگرایان تاکنون بارها از این نوع تشکلها ایجاد کردهاند. “شورای همگرایی”، “جمنا” (جبهۀ مردمی نیروهای انقلاب اسلامی) یا “شاجا” (شورای ائتلاف جریان ارزشی) از این قبیل است.
در حال حاضر، صحبت از ائتلاف مجدد میان شورای وحدت و شورای ائتلاف زیاد شنیده میشود. منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت گفته است: “بزودی آمادگی خود را برای همراهی با شورای ائتلاف مطرح میکنیم، اما یکی شدن با این شورا در گرو ارادۀ عملی آنهاست”.
گفته میشود که این دو تشکل هنوز بر سر یک “کاندیدای اصلح” توافق نکردهاند. گذشته از علی لاریجانی، محمد باقر قالیباف نیز همچنان به پشتیبانی اصولگرایان چشم امید دارد.