با وجود تکذیب وزیر کشور، گزارش‌های مردمی و برخی رسانه‌ها حاکی است که اماکن تفریحی در بسیاری از نقاط ایران در روز سیزده‌بدر امسال تعطیل شده است.

خبرگزاری صداوسیمای جمهوری اسلامی که در روزهای اخیر از تعطیلی اماکن تفریحی و گردشگری در برخی شهرهای ایران در روز سیزدهم فروردین خبر داده بود، روز دوشنبه اخبار دیگری را در این زمینه منتشر کرد.

این خبرگزاری و دیگر خبرگزاری‌ها روز دوشنبه سیزدهم فروردین نوشتند که اماکن تاریخی و گردشگری اصفهان، کرمان، گرگان، چهارمحال و بختیاری، آذربایجان غربی و سپیدان فارس در «روز طبیعت» تعطیل است.

تعطیلی گذرهای تفریحی تهران، تمامی رستوران‌ها و مراکز پذیرایی گیلان و تعطیلی تمام موزه‌های خراسان رضوی در روز سیزده بدر امسال از دیگر خبرهای روز دوشنبه خبرگزاری‌های داخلی بود.

روز سیزدهم فروردین که مردم بر اساس سنت باستانی سیزده‌بدر به پارک‌ها و اماکن تفریحی می‌روند، در تقویم دولتی «روز طبیعت» نام گرفته اما امسال برخی مقامات محلی اعلام کردند که اماکن تفریحی به دلیل عزاداری مذهبی برای سالگرد کشته شدن امام اول شیعیان تعطیل است.

شامگاه یکشنبه ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد ورودی کوه صفه اصفهان نیز مسدود شده است.

کمی پیش از آن، احمد وحیدی، وزیر کشور، مدعی شده بود که در وزارت کشور هیچ تصمیمی برای تعطیلی بوستان‌ها در روز ۱۳ فروردین گرفته نشده است.

او با این ادعا که «در وزارتخانه هیچ تصمیمی برای تعطیلی گرفته نشده»، نوشته بود: «مواظب توطئه دشمنان باشیم.»

اما برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشتند که چنین چیزی صرفا برای برعهده نگرفتن مسئولیت تعطیلی‌هاست.

با وجود تکذیب‌های وزارت کشور، پیشتر فرماندار قزوین در مصاحبه با صداوسیما اعلام کرده بود تعطیلی پارک‌ها در روز سیزدهم فروردین بر اساس «دستورالعمل بالادستی» و همگام با کل استان‌های کشور است.

این اولین بار نیست که روز سیزدهم فروردین با عزاداری‌های مذهبی در ایران مصادف می‌شود.

در سال ۱۳۹۳، به دلیل همزمانی این روز با یک مناسبت مذهبی، احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران برگزاری مراسم سنتی سیزده بدر را «در شأن ملت ایران» ندانست.

احمد خاتمی در ادامه نیز گفت که «مردم ما شادی و غم خود را با شادی اهل بیت تنظیم می‌کنند.»

علاوه بر محدودیت‌های حکومتی، در سال‌های اخیر در ایران، برگزاری آیین سیزده‌بدر با چالش‌هایی چون همه‌گیری کرونا و وقوع سیل در مناطق گسترده روبه‌رو بوده است.

مردم در افغانستان به‌ ویژه کابل، هرات و مزارشریف روز سیزدهم نوروز خانه‌های خود را ترک کرده و به طبیعت می‌روند اما در سال‌های اخیر گروه طالبان حاکم بر این کشور زنان را از شرکت داشتن در سیزده‌بدر و پیک‌نیک‌های نوروزی منع کرده است.

در ایران، مقامات جمهوری اسلامی به آیین‌های ایرانی که ریشه در پیش از اسلام دارند به دیده منفی نگاه می‌کنند و همواره گزارش‌های متعددی از عدم رسیدگی و مراقبت کافی از محوطه‌های تاریخی مربوط به ایران باستان گزارش می‌شود.

با این وجود وزیر گردشگری ایران در روزهای اخیر اعلام کرد که تخت جمشید در کنار حافظیه، در صدر مکان‌های مورد بازدید مردم در نوروز امسال قرار گرفته است.

عزت‌الله ضرغامی در این مورد گفت که حافظیه، تخت جمشید و سعدیه در استان فارس، کاخ سعدآباد در تهران و باغ‌ فین در کاشان، به ترتیب بیشترین بازدیدهای نوروزی را داشته‌اند.

اقبال گسترده مردم ایران به بازدید از تخت جمشید، پایتخت باستانی شاهنشاهی هخامنشی ایران، به‌ویژه در نوروز، در حالی است که در سال‌های اخیر این اثر مهم باستانی با خطرات چندگانه تخریبی مانند رطوبت‌زدگی، شوره‌زدگی، ترک‌خوردگی و فرونشست زمین روبه‌رو شده است.